Rapla Domen Bratož (palliga) BC Kalev/Cramo korvialuse jõu haardes.Foto: Martin Ahven
Korvpall
18. mai 2017, 21:02

7 VÕTIT | Rapla oli ajaloolisele mänguvõidule lähedal, kuid... Rapla - Kalev/Cramo 74:77

Eesti korvpallimeistrivõistlustel peeti ajalooline kohtumine, kui esmakordselt peeti finaalmäng Raplas. Kohalik meeskond pidi seeria kolmandas ülipingelises mängus siiski Kalev/Cramo 73:71 paremust tunnistama, millega pääses valitsev meister 3:0 juhtima. 

1. Mis otsustas mängu saatuse?

Võidukramp! Mõlemad meeskonnad teadsid, et kui täna korralikult põrandat ei näri, siis see kohtumine vastasele läheb. Veidi paremini sai minema Rapla, siis aga omakorda Kalev, kuid suurem osa mängust kulges siiski kodumeeskonna õrnal initsiatiivil. Siiski särasid 45 sekundit enne kohtumise lõppu tablool 71:71 võidunumbrid. VTB-karastusega Kalev suutis raskes seisus siiski külma pead hoida ning Rapla kaks rünnakut maha võtta. Kiire vastus Vitali Liutõtšilt, järjekordne pallikaotus Raplalt ning mäng oli sisuliselt tehtud. Kodumeeskonna 19 pallikaotust oli täna liiast!

2. Mis Raplas toimus? 

Möll! Pole kahtlustki, et korvpalli Raplas armastatakse. Linna sisse sõites oli kohe näha, et mänguks läheb. Rahvas kogunes saali juba kaks tundi enne kohtumise algust. Kui oli jäänud tunnike lahtiviskeni, siis vaba kohta oli leida sisuliselt võimatu. Pidi Vaiko Eplikki leppima kohaga välisukse kõrval. Möll käis edasi ka kohtumise ajal, kui valjuhäälselt oma lemmikuid pidevalt toetati. Viimasel kolmel minutil oli kogu saal püsti!

3. Kas treeneritel oli kolmandaks mänguks lisakäike?

Pigem mitte. Mängu tegid peamiselt ikkagi need, kes kahes varasemaski kohtumises. Aivar Kuusmaa lõikas lõivu möödunud kohtumises välja genereeritud pika koosseisuga mängust. "Sumo" soov, et Domen Bratož võiks mängima hakata, täitus vaid osaliselt. Sloveenil polnud kõige halvem õhtu, kuid oleme temalt hooaja jooksul tunduvalt mahlakamaid esitusi näinud. Samuti on 7 pallikaotust mängujuhile veidi liiast. 

Alar Varrak proovis korraks Gregor Arbetit, kes sai küll kirja finaalseeria esimesed minutid, kuid napi 6 minutiga suhteliselt anonüümseks. Tõsi, veidi puhkeaega koondise veteran siiski kaaslastele andis. Kalevlasi vedas, nagu alates poolfinaalidest tavaks saanud, ikka Branko Mirkovic. 

4. Kes olid kohtumise parimad?

Rapla poolelt Martin Paasoja, selle mehe energia mõlemal pool väljakut on meeskonnale hindamatu. Tagamehelt küll mitte kõige resultatiivsem mäng (11 punkti), aga mõned tähtsad korvid ning 4 vaheltlõiget räägivad enda eest. 

Kalevi poolelt Branko Mirkovic, kes teenis küll avapoolajal üsna kiiresti kolm viga täis tegi, kuid 11 punktiga meeskonda mängus hoidis. Kokku serblaselt 27 silma. Samuti ei saa alahinnata Cedric Simmonsi panust, kes Rapla pikki korvi all edukalt ohjata suutis. Ameeriklase kontosse ka 4 viskeblokeeringut. 

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?

Kalevlased, ei tohi liialt loorberitele puhkama jääda. Tänast kohtumist alustati nigelalt ning Rapla näitas, et nende vastu pool-kõvaga ei saa. Kui suudetakse ennast piisavalt üles kütta, on jämedam ots ikkagi jätkuvalt nende käes. 

Rapla, peab vähendama pallikaotuste arvu. Mehed võivad võidelda nii palju kui tahes, kuid kui otsustavatel hetkedel viskele saamata pall ära kingitakse, on raske. 

6. Mida ütlesid asjaosalised?

Alar Varrak: Raplat tuleb kiita. Nad mängisid pallita olukordades meist grammivõrra agressiivsemalt. Õnneks suutsime erinevalt eelmisest mängust rahu säilitada ja omi asju edasi teha. Olime lõpus kindlamad.

Aivar Kuusmaa: see ongi see niinimetatud karastus, mida nad suures liigas mängides saavad. Kaotades ei saa kunagi rahul olla, aga tahaksin oma mehi hea võituse eest ikkagi kiita.

7. Mis saab edasi?

Finaalseeria neljas kohtumine peetakse esmaspäeval ja taas Raplas.