HAARDES: Rapla mängujuht Domen Bratož (palliga) andis endast kõik, kuid BC Kalev/Cramo koos kesiselt mänginud Mickell Gladnessiga võtsid võõralt väljakult hirmraske võidu. Foto: Martin Ahven
Korvpall
19. mai 2017, 04:00

Cramo 3, Rapla 0: Võimas Simmons külvas Rapla mehed hirmuga üle (2)

Korvpalli meistrivõistluste finaalseeria kolmandas kohtumises alistas tiitlikaitsja BC Kalev/Cramo võõrsil 77:74 Rapla ning asus nelja võiduni peetavat seeriat juhtima 3:0. Õhtuleht sukeldus statistikasügavikku ning püüdis numbrite abil vastust leida küsimusele: kelle võttis rünnakul sihikule Rapla, kelle Cramo.

Vastuste saamiseks märkisime üles kõik kohtumise jooksul tehtud visked, mis polnud korvi poole teele saadetud vabaviskejoonelt ega täiesti vabadelt viskepositsioonidelt.

Enim üritasid vastaste viskeid takistada Rapla ja Cramo põhikeskmängijad, vastavalt Thomas van der Mars ja Cedric Simmons. Esimese vastu tehtud 16st viskest läbisid korvirõnga kümme, Simmonsi saldo oli veidi kehvem: 15st seitse.

Samas oleks vale öelda, et Rapla ja Cramo võtsid teineteise korvialused jõud meelega sihikule. Mars ja Simmons olid kaitsefaasis lihtsalt äärmiselt aktiivsed ning andsid vastaste peatamise nimel endast kõik.

Bratož pingutas kaitses, aga…

Simmonsi puhul torkas suurepäraselt silma tõik, et Rapla mehed ei julgenud teda üks-ühele väga ette võtta. Selle asemel, et rünnakul ameeriklase vastu korvi alla tungida, söödeti pall kas meeskonnakaaslasele või rahulduti keskpositsiooniviskega. Kartus Euroliiga ja NBA kogemusega Simmonsi ees oli seda suurem, et 206 cm pikkune mehemürakas blokeeris neli raplakate pealeviset.

Kui Simmons külvas vastastesse hirmu, siis Alar Varraku hoolealuste teine tsenter Mickell Gladness jäi pehmeks. Rapla tabas Gladnessi vastu kolmest viskest kaks ning ameeriklane teenis mänguaega kõigest 8.46. Selle aja jooksul tegi ta neli viga, eksis oma ainsal pealeviskel ning sisendas Raplale optimismi, et korvi alt on võimalik punkte teenida küll ja küll.

Kamaluga väärib kiitust Rapla kapteni Indrek Kajupanga kaitseesitus. Saaremaalt pärit ääremängija vastu sooritati üheksa pealeviset, kuid Cramole tõid neist punkte vaid kaks üritust.

Häid sõnu tahaks saata ka Rapla mängujuhi Domen Bratoži suunal. Seitsmest sloveeni vastu tehtud pealeviskest tabas kõigest üks, aga…

Noore karjääri jooksul kodumaaklubi Krka särgis Sloveenia meistriks tulnud Bratož näitas kohtumise otsustavatel lõpumomentidel justkui võidukartust. Viimasel veerandajal tegi 24aastane rünnakute dirigent kolm rumalat pallikaotust, mis võisid lõpptulemust vaadates Raplale saatuslikuks saada. Kokku jäi Bratoži arvele lausa seitse pallikaotust.

Finaalseeria neljas ja võib-olla viimane kohtumine peetakse tuleval esmaspäeval samuti Raplas.

***

Rapla tiim on linna jaoks rohkemat kui korvpalliklubi

Finaalseeria kolmanda kohtumise eel tatsas Õhtuleht mööda Rapla linnatänavaid, mis olid kaunistatud kohaliku klubi lippude ja reklaamplakatitega, kus teatati, et "täna on mängupäev". Lisaks võis linnapildis näha mitmeid autosid, mille katuseid ehtisid samuti Rapla klubi lipud.

Kaks ja pool tundi enne kohtumise algust Maarahva poes askeldanud müüja sõnul on sealse korvpalliklubi edu Raplat rohkem pildile toonud. "Mänge käiakse juba ma ei tea, kus otsast vaatamas. Näiteks mulle tuleb esmaspäevasele kohtumisele külaline Taanist," sõnas ta.

Et korvpall on linnakeses au sees, pole üllatav. Küll usub üks Rapla fänn, et kohalike jaoks on tegemist enama kui korvpallisatsiga. "Nõus. Kui meeskonnal läheb hästi, on saalis vaatajaid, kõik elavad kaasa. Ent oleksime tabelis viimased, siis vaevalt sellist möllu toimuks. Paratamatult mõjutab klubi edu ka kohalikke elanikke," lausus üks toetaja.

Rapla fännid. Foto: Martin Ahven

***

Priit Vene ei mõista, miks üritas Rapla Cramot suurelt võita

Tunnustatud korvpallitreeneri ning varem pikalt Leedu hiiu Kaunase Žalgirise juures töötanud Priit Vene sõnul ei peitunud Rapla kolmanda finaalmängu kaotus viimastes minutites.

"Raplal oli võimalus vahepeal minna pikemalt ette, aga millegipärast mindi löömisrütmi, kus taheti vastased 20 punktiga alistada," sõnas Vene paar minutit pärast lõpuvilet Õhtulehele.

"Kolmanda veerandi keskel kaotas Rapla kontrolli. Ma ei saanudki aru, miks nad üritasid Kalevit nii metsikult suurelt võita. Minna kuus korda poolikule lay-up'ile, ise juhtides veel neljaga... Naljakas. See pole kohamängude teema. Kui nad oleks esimese poolaja kontrollitud mängu jätkanud, oleks nad kohtumise varem võitnud."

Korvpallikoondislase Siim-Sander Vene isa kiitis Aivar Kuusmaa juhendatavate etendatud esimest poolaega. "Mängisid väga väljapeetud rünnakuid korralike pauside ja ilusate alt üles lahtijooksudega. Ei saanudki aru, miks nad ei suutnud seda jätkata

Kalev/Cramo mängis omas mahlas," jätkas Vene. "Nad kannatasid rohkem. See tuleb kogemustega, et ükskõik mis juhtub - olla taga viie, kümne või 12 punktiga -, siis nad teavad, et oma asju tuleb edasi teha. Edu ei saavutata ime asjadega. Kui minna õnnevisetega mängu võitma, siis seda kindlasti ei juhtu."

Milliseid nõuandeid jagaks Vene Kuusmaale enne neljandat mängu? Kindlasti peaks Rapla midagi ümber mängima, sest esimesed kolm kohtumist on olnud mingis kindlas rütmis. Mingi taktikaline muudatus, parem kodutöö, leida veel mõned mehed.

Kuusmaa peab hoolikalt üle vaatama, mida head on enda mängus teinud. Proovima näiteks ülevälja pressingut, maa-ala kaitset või kaitses varieerida. See on treeneri asi välja mõelda. Tuleb lihtsalt nuputada, kui ei taha lihtsalt ära anda. Kõik on võimalik."