Kesvamärjuke aitab Somme fännidel pingeid maandada.Foto: INA FASSBENDER
Jäähoki
20. mai 2017, 04:00

Pidev kriitika – kas Soome hoki võluvits?

"Soome pole käimasoleval MM-turniiril mänginud ühtegi head hokimatši," teatas 2011. aastal soomlastele MM-tiitli toonud treener Jukka Jalonen vahetult enne veerandfinaali USA vastu. Mõned tunnid hiljem jõudsid meie põhjanaabrid 2:0 võiduga poolfinaali, kus täna kohtutakse Rootsiga.

Soomlaste MM kulgeb üsna kummalise stsenaariumi järgi: alustuseks võideti 3:2 Valgevenet, seejärel lahkuti aga jäält šokiga: 1:5 kaotus Prantsusmaale ajas endast välja kõik üle lahe ajakirjanikud ja hokifännid. Päev hiljem tunnistati karistusvisete järel ka Tšehhi paremust.

Lõpuks pääseti B-alagrupist viimasena edasi, mis omakorda tõi veerandfinaalis vastu A-grupi võitja USA. Paistis, et kõik on läbi – ennustati väljalangemist ja peatreeneri vahetumist. Küll aga leiti õigel ajal uus hingamine – mitte kõige ilusamas taktikalises lahingus võeti ära vastase mängulust ja hoobilt oligi Soome taas medaliheitluses.

Kas turniiri vältel kõvasti pikki päid ja jalgu saanud peatreener Lauri Marjamäki on end sellega nüüd tõestanud? Selgub, et ei ole. Ilta-Sanomate kauaaegne hokiekspert Tuomas Nyholm toob välja, et USA ei mänginud enda taset välja. Ta tõdeb, et mõnes mõttes soomlastel isegi vedas.

"Üks võit või kaotus ei näita, kui hea peatreener Marjamäki tegelikult on," kirjutas Nyholm. Meenutatakse ka sügisel toimunud maailma karikaturniiri, kus soomlased kolme matšiga vaid ühe värava viskasid ja alagrupi kindlalt viimasena lõpetasid.

Seda segasem seis põhjanaabrite rahvusspordiala koondises valitseb. Marjamäki sai oma treenerikarjääri tähtsaima võidu kõige vajalikumal hetkel ja vedas koondise MMil nelja hulka. See on väga kõva sõna! Samas jätkub vaidlus: kuidas edasi?

Veel paari päeva eest nõuti mehe vallandamist, kuid nüüd pole üldse võimatu, et poolfinaalis võidetakse NHLi mängijatest kubisevat Rootsitki. Sedasorti MMi järel oleks kummaline treenerile hundipass anda. Paberil on mehel üks võimas tulemus mustvalgel kirjas, nendib ka Nyholm, kes jääb juhendaja tuleviku osas siiski kahtlevale seisukohale.

39aastane Marjamäki ise võtab asja rahulikult, ajalehti ta ei loe ning kuuleb aegajalt sõprade käest, kui kehv treener ta tegelikult on. "Öösel magasin hästi, isegi lõunauinakuid teen," rääkis ta oma kodumaa ajakirjanikele. "Hoki on meie riigis spordiala number üks – hea, kui kirjutatakse ja spekuleeritakse. Oma töökoha pärast ma ei muretse, tunnen algusest peale alaliidu tuge."

Raske ette kujutada, et Eestist vähem kui saja kilomeetri kaugusel eksisteerib 5,5 miljoni elanikuga riik, kus jäähoki MMil poolfinaali jõudnud tiimi treeneri tool kõigub. Ehk ongi just pidev ja ülimalt kriitiline meel maagiline võluvits, mis Soome hoki taset kõrgel hoiab. Viimase kümne aasta jooksul on võidetud viis MMi medalit, aasta eest kaotati finaalis Kanadale. Helgest tulevikust annavad märku ka 2014. ja 2016. aasta juunioride MMi kullad.

Teises tänases poolfinaalis lähevad jääle Venemaa ja Kanada, medalimatšid peetakse Kölnis pühapäeval.