Foto: Tiina Kõrtsini
Repliik
21. mai 2017, 18:00

Küsimus | Kas majandusministri kandideerimine kohalikel valimistel kujutab korruptsiooniohtu? (42)

Õhtuleht: Kas tegemist on korruptsiooniohtliku olukorraga, kui ligikaudu pool 135 miljonist eurost valituse poolt taristuinvesteeringutesse paigutatavast rahast kulub Pärnumaale, arvestades seda, et rahastamisotsuseid avalikkuse ees põhjendav majandusminister Kadri Simson kandideerib kohalikel valimistel Pärnus?

Andres Herkel, Vabaerakonna fraktsiooni esimees: Kadri Simson ministrina kindlasti ei peaks kohalikel valimistel kandideerima. Vabaerakond on teinud kõigile ministritele üleskutse kohalikel valimistel mitte kandideerida. Esiteks on see samm peibutuspartluse ja võimu suurema kontsentratsiooni suunas. Teiseks jätab see mulje, et meie valitsus ei võta oma rolli Euroopa Liidu Nõukogu eesistujana tõsiselt.

See, kui suur osa kolme aasta taristuinvesteeringute kavast läheb Pärnumaale, on täiendav argument selle kasuks, et minister Simson peaks kohalikel valimistel kandideerimisest loobuma. Keskerakonnal on Savisaare pärand väga tugevalt küljes, nad sageli isegi ei teadvusta seda endale. Arvan, et kui Kadri Simson seda taipaks, siis ta distantseeruks ja ei kandideeriks. Ühtlasi oleks see kõige parem pärnakatele, sest see vaigistab ka kahtlusi investeeringuraha seosest kohalike valimistega. Selline kahtlus kõlab igal juhul halvasti.

Mis puudutab konkreetset investeeringute kava ja 135 miljoni euro jagamist, siis see eeldab kindlasti põhjalikumat analüüsi. Tahame, et kolmapäeval südaööst kuni veerand kolmeni menetletud riigieelarve baasseadus ei põlistaks defitsiidiga eelarveid, vaid annaks riigikogule rohkem voli eelarve kujunemisel kaasa rääkida ja ka investeerimisotsuste tagamaade kohta selgust saada.

Kui ligi pool taristuinvesteeringutest läheb ühte maakonda (ka juhul, kui tegemist on suure territooriumiga), siis tekitab see küsimusi ja need küsimused eelarveprotsessi käigus kindlasti esitatakse. Võtame kõrvale ka varem tehtud investeeringute jaotumise ja hindame olukorda selles valguses.