Foto: Tiina Kõrtsini
Seisukoht
21. mai 2017, 18:54

Seisukoht | Seeder asub peenhäälestama? (9)

IRLi juhivahetus andis uut lootust neile ettevõtjatele, kes polnud kuidagi rahul valitsuse kavatsustega magusamaksu, pakendiaktsiisi, panditulumaksu, veokitele teedemaksu ja krediidiasutuste kasumile avansilise tulumaksu kehtestamiseks. Erakonna esimeheks saanud Helir-Valdor Seeder lubas alustada magusamaksu, pakendiaktsiisi ja panditulumaksu ülevaatamisest ja lootis abikaasade ühisdeklaratsiooni taastamisele.

Reede õhtul raporteeris valitsuskoalitsioon: „Oleme leppinud kokku, et ühisdeklaratsioonides on abikaasadel suurem võimalus koos deklareerida, ja oleme kokku leppinud, et panditulumaksu sellisel kujul, nagu ta praegu on, ei tule.“ Aga millisel kujul tuleb, ja mida tähendab „suurem võimalus“? Kas näha nüüd Seederit hullema ärahoidjana või pelgalt peenhäälestajana, on maitse asi, kuid opositsioon, kes on nimetanud seniseid arenguid vaid sümboolseks võiduks ja kosmeetilisteks muudatusteks, ei tee IRLi juhile arvatavasti liiga.

Julge pealehakkamine on pool võitu, ütleb Eesti vanasõna. Kuhu poole on aga teel juht, kes ei saa lubada muutusi, vaid muudatuste võimalikkuse kaalumist?