Eesti - VenemaaFoto: Alar Truu
Võrkpall
21. mai 2017, 20:56

GALERII | Võrkpallurid kaotasid Venemaale, võimalus revanšiks avaneb juba nädala pärast (1)

Eesti võrkpalli rahvusmeeskond lõpetas MM-valiksarja eel peetavad kaotusmängud võitlusliku 0:3 (22:25, 20:25, 21:25) kaotusega võrkpallimaailma absoluutsesse tippu kuuluva Venemaa vastu. Juba kolmapäeval algab Kalevi spordihallis kuue koondise osalusel peetav valiksari, mille viimases matšis mängime pühapäeval, 28. mail uuesti idanaabritega.

"Meie eesmärk oli mängida väga kooskõlastatult, kusjuures suurt rõhku panime nii vastuvõtule kui servile. Venemaa mängib väga kiiresti ja neil on kiired temporündajad, seega on raske jõuda nende takistamiseks õigele positsioonile, ent üritasime oma bloki-kaitse mängu võimalusi maksimaalselt ära kasutada," sõnas rahvusmeeskonna juhendaja Gheorghe Cretu. "Olen mänguga väga rahul. Väikeseid nüansse, kus oleksime suurema kannatlikkuse juures saanud ehk parema tulemuse, siiski oli," lisas ta.

Tänase mängu algus oli Eestilt võimas. Alustuseks naelutas Ardo Kreek maha temporünnaku ja pisut hiljem lõi ta kavala planeeriva ässpallingu, mis viis rahvusmeeskonna 4:2 juhtima. Robert Täht kasvatas eduseisu veel punkti võrra. Venelased jõudsid küll korraks viigini (7:7), ent Tähe ässpallingu järel olime uuesti 9:7 ees. Vastaste võimas esimese tempo ja blokiosakond viis Venemaa küll ette, ent avageimi teisele tehnilise mõttepausile siirdusime Oliver Venno ja Ardo Kreegi edukate soorituste järel 16:15 eduseisus. Geimi lõppfaasis jätkasid venelased oma võimsa bloki demonstreerimist ja pääsesid 22:18 juhtima. Geimi lõpetas nende superstaari Maksim Mihhailovi edukas rünnak.

Eesti - Venemaa Foto: Alar Truu

Teises geimis haaras Venemaa alguses eduseisu ja läks ässpallingu järel esimesele tehnilisele mõtlemisajale 8:4 eduseisus. Teisele viis neid 16:11 eduseisu pealt Mihhailovi edukas rünnak, kellele tähendas see ühtlasi tööpäeva lõppu, sest idanaabrite loots Sergei Šljapnikov tahtis mänguaega anda ka Maksim Žõgalovile. Taas oli aga Eesti kord hambaid näidata. Rait Rikberg tõi kaitses ühe käega üles vastaste pommrünnaku, mille paugutas hetk hiljem punktiks Oliver Venno. Seis 17:18. Andrus Raadiku serviäss pani numbrid tablool korraks ka viigiliselt särama (19:19), ent Venemaa ei murdunud ja lõpetas geimi 6:1 spurdiga.

Kolmanda geimi algfaasis tuli Kert Toobali asemel mängu vend Andres ja Raadikut asendas Kristo Kollo. Tasavägiselt kulgenud alguse järel rebis Venemaa juhtima 16:13, ent Kreegi järjekordse ässa ja Andri Aganitsa blokipunkti järel olime 16:16 viigiseisul. Vadimi Lihhošerstovi võimas esimese tempo rünnak ja Robert Tähe antenni lennanud rünnak andsid vastastele omakorda 18:16 edu, ent pärast Andres Toobali serivässa olid võistkonnad seisul 19:19 uuesti tasa. Seejärel realiseeris Maksim Žõgalov esmalt rünnaku ja lõi ka ässpallingu ning sellest seisust Eesti koondisel enam välja rabeleda ei õnnestunud. 

Eesti - Venemaa Foto: Alar Truu

Rahvusmeeskonnale tõi Oliver Venno 15, Robert Täht lisas 12 ja Andrus Raadik üheksa punkti. Koguni kolm serviässa löönud Ardo Kreegi saldoks jäi kaheksa, Kristo Kollole kaks ja Andres Tooabli ning Andri Aganitsa arvele üks punkt. Venelastele tõid kaks Maksimi (Mihhailov ja Žõgalov) kumbki kümme punkti. Blokiga teenisid venelased 13 punkti, meie kuus. Rünnakuid realiseerisid idanaabrid 52-protsendiliselt ja vastuvõtul oli nende näitaja 50. Meie statistikalahtris olid vastavalt numbrid 45 ja 46. Ässasid lõid mõlemad meeskonnad kaheksa, servieskimusi kogunes meil 14 ja vastastel 11. Omavigu tegime rünnakul kaheksa, venelased kaks.

Idanaabri peatreener Sergei Šljapnikov lausus matšijärgselt, et otsustavaks sai nende suurem kindlus geimilõppudes. "Publik peaks olema rahul, mäng oli üpriski tasavägine, mõnes situatsioonis oli meil veidi rohkem õnne. Geimilõppudes tegime meie veidi vähem vigu ja see sai otsustavaks," sõnas ta.

Eesti - Venemaa Foto: Alar Truu

MM-valiksarja Euroopa tsooni teise ringi mängud toimuvad Kalevi spordihallis 24.-28. maini. Esimeses mängus on rahvusmeeskonna vastaseks kolmapäeval, 24. mail kell 18:00 Rumeenia. Lisaks kuuluvad kuueliikmelisse alagruppi Kosovo, Montenegro, Ungari ja Venemaa. Otsepääsme 2018. aastal Bulgaarias ja Itaalias toimuvale MM-finaalturniirile tagab üheringilise turniiri võitja, teise koha omanik jätkab MM-i pääsme püüdmist suvel valiksarja kolmandas ringis. Neile matšidele saab pääsmeid osta Piletilevist.