President Kersti KaljulaidFoto: Stanislav Moškov
Eesti uudised
23. mai 2017, 15:43

President Kaljulaid: Schengeni ruumi turvamiseks luuakse korralik infosüsteem (93)

Seoses Manchesteris korraldatud terrorirünnakuga andis Vikerraadiole intervjuu president Kersti Kaljulaid, kes ütles, et Eesti kui rangelt ilmalik riik tagab olukorra, kus ei peaks muretsema erinevate religioonide ja arusaamade kokkupõrgete pärast - välja arvatud asjaolu, et kuulume Schengeni ruumi. Riigipea kinnitas samas, et Schengeni ruumi turvamiseks on langetatud juba otsused korraliku infosüsteemi loomiseks, mis tagaks teadmise, kes on sees, kes väljas.

"Manchesteri rünnak ei ole üksnes brittide mure, vaid see puudutab kõiki eurooplasi. Iga rünnakuga tõstatub küsimus: kuidas ikkagi eri religioonid ja arusaamad lubavad meil üheskoos Euroopas edasi elada,“ küsis Vikerraadio "Reporteritunni“ saatejuht Indrek Kiisler president Kersti Kaljulaidilt.

"Ma arvan, et endiselt ei peaks me rõhutama ühegi religiooni või arusaama olulisust või ebaolulisust selles kontekstis. Ma rõhutan, et selle intsidendi puhul praegu seda uuritakse kui terroristlikku rünnakut. Aga väga vähe on teada detaile. Ma arvan, et palju olulisem on teada Euroopast ja loomulikult ka Suurbritanniale, kes on Schengeni alas sees ja kes on Schengeni alast väljas, kuidas liiguvad need inimesed, need rühmitused, kellel on sidemeid ekstremistidega, olgu nad siis mis iganes religiooni esindajad,“ rääkis Kaljulaid ja viitas möödunud aastakümnetele, kus terrorism oli Euroopas levinum kui selle sajandi algul.

"Nii et kahtlemata on kõik need kogemused välja otsitud ja neid rakendatakse. Aga olulisem on seejuures, et Euroopa koostöö Schengeni piiri valvamisel peab minema oluliselt paremaks. Meie andmebaasid peavad saama tugevamaks ja reaalajas infovahetus peab tekkima. Ja see on väga tähtis sõnum Eesti eesistumise ajaks, mille me kohe-kohe üle võtame. Kahjuks igasugune terrorismirünnak – veelkord rõhutan vajadust nende küsimustega hästi kiiresti tegeleda.“

President Kaljulaid on seisukohal, et Eestis kui ilmalikus riigis ei ole põhjust muretseda välja arvatud asjaolu, et kuulume samuti Schengeni ruumi.

"Meil Eesti on ilmalik riik ja siin on ruumi kõikidele. Nagu me teame, siis meil ei ole selliseid probleeme senini esinenud, et meil erinevate religioonidega isikud ei saaks üksteisega normaalselt suhelda. Pigem on meil vastupidiseid näiteid erinevate usukogukondade ja rahvuste pinnal. Ja ma arvan, et see, et Eesti on rangelt ilmalik riik, tagab meile sellise olukorra, kus me ei pea kodumaal nende asjade pärast liiga palju muretsema. Välja arvatud loomulikult see asjaolu, et ka meie oleme osa Schengeni ruumist.“

Riigipea ütles, et Schengeni ruumi turvamiseks on langetatud juba otsused korraliku infosüsteemi loomiseks. "Aga selleks, et Schengeni ruum oleks turvatud, on ju langetatud juba otsused, et tuleb korralik infosüsteem – me teame edaspidi, kes on sees, kes väljas. Paremat lahendust ei ole."

"Juhul, kui meil ei tuleks siia elama inimesi muudest riikidest, siis ometi ei kujuta keegi ette, et me piiraksime nullini turismi," lisas Kaljulaid. "Igasugune arutelu selle üle, kas üldse kedagi mingisuguste kriteeriumide alusel lubada Euroopas liikuda või mitte, on tegelikult ju viljatu, me saame sellest aru.“

Eile hilisõhtul toimus Suurbritannias Manchesteris teismeliste iidoli Ariana Grande kontserdi lõppedes enesetapurünnak, milles hukkus 22 ja sai vigastada rohkem kui poolsada inimest, neist peamiselt tütarlapsed.