Foto: TAIRO LUTTER
Seisukoht
23. mai 2017, 15:52

Seisukoht | Ema, ära joo lapse nähes! (7)

Hiljuti jäi silma foorumipostitus, kus naine kirjeldas, kuidas ta joob enamasti seltskonnas mõne klaasi veini või šampust. Paaril korral ka rohkem.

„Kui aga saab liiast, lähen magama, ei ole selline tiksuja,“ kirjeldas ta tipsutamist. Selle tunnistajaks on ka peres kasvav nelja-aastane laps, kes läheb küll pidude ajal normaalsel ajal magama, kuid on olnud erandeidki, kui tal on mõni mängukaaslane külas.

Nüüd on aga probleem majas. Lapsel on arusaam, et alkohoolsete jookide pruukimine on tavaline ja normaalne asi. „Ta ütles näiteks nukkudega mängides, et joome viina,“ kurdab naine oma muret ja uurib, mida ta peaks nüüd tegema.

Tekib küsimus, kas paari-kolmeaastasel lapsel on vaja näha, kuidas tema vanemad pudel pudeli järel sisse kallavad, et hiljem imestada, miks võsuke hiljem selle järele haarab. Millist eeskuju säärane käitumine arenevale lapsele annab?

Sa võid mõelda, et ta on nii väike ega saa enda ümber toimuvast aru, kuid see mõtteviis on vale. Lapsed on äärmiselt nutikad ja taipavad varem või hiljem, mida vanemad teevad ja hakkavad neid matkima, sest nad on eeskujuks, kellelt õppida.