Turvamehed kontrollimas külastajaid Tallinna lauluväljakul Metallica 2006. aasta kontesrdi eel.Foto: Albert Truuväärt
Eesti uudised
23. mai 2017, 17:31

Eesti suurürituse korraldaja: jälgime pidevalt olukorda (2)

Esmaspäevane terrorirünnak Manchesteris pärast muusika kontserti ei ole andnud Eesti suurürituste korraldajatele ega julgeolekujõududele põhjust tõsta rahvarohketel sündmustel turvameetmeid. Kuigi ohutaset Eestis hinnatakse madalaks, hoitakse ümberringi toimuval pidevalt silma peal.

Sellel suvel toimub Eestis mitmeid suurüritusi, nagu näiteks XII noorte laulu- ja tantsupidu, Rammsteini kontsert või Pärnu Weekend Festival Baltic, mis toovad kokku kümneid tuhandeid inimesi. See tähendab, et tagada tuleb ka külastajate turvalisus. See on ürituse korraldaja kohustus ning enamasti tähendab see seda, et korraldaja ostab turvaettevõtjalt teenust sisse.

Tänavust Rammsteini suurkontserti korraldav Live Nation Estonia on aastakümneid teinud külastajate turvalisuse tagamisel koostööd turvafirmaga Meeskond. „Rammsteini kontserdi turvalisuse tagamise teemal on meil olnud mitmeid koosolekuid, kus oleme arutanud, ka juba enne eilset Manchestris toimunud plahvatust, tänapäeva uusi turvalisuse tagamise väljakutseid. Jälgime pidevat olukorda ja reageerime vastavalt,“ ütleb Live Nation Estonia peapromootor Eva Palm.

Palmi sõnul kasutatakse kontserdil erinevaid turvameetmeid, näiteks isiku ja asjade läbivaatamine, kuid kõikidesse detailist ei saa mõistagi rääkida. „Suhtleme ka tihedalt nii Politsei ja Piirivalve- kui ka Päästeameti ning Kiirabiga, sest parimad lahendused sünnivadki koostöös.“

G4S tuleb sellel suvel turvata muuhulgas Harju Rallit, noorte laulupidu ja Viljandi pärimusmuusika festivali. Ettevõtte kommunikatsioonijuhi Reimo Raja sõnul võetakse turvameetmeid kasutusele vastavalt turvameetmetele. „Eesti inimeste turvalisuse hoidmisega tegelevad sisejulgeolekuasutused ja turvaettevõtted iga päev. Kaitsepolitsei hinnangul on ohutase Eestis praegu madal ja täiendavaid meetmeid tarvidusele võtta pole vaja,“ räägib Raja. „Suurürituste turvamisel on oluline koostöö nii politsei kui kaitsepolitseiga. Kui vaadata viimaseid aastaid, siis on seda kindlasti hakatud rohkem tegema.“

Tänasel päeval leidub turul seadmeid, mis võimaldavad näha, mida kahtlast kannab inimene enda riiete all. Kuid siin tuleb mängu kõrbe hind, mille kõrval 5000eurone metalldetektor on justkui kommiraha. Turvafirmade sõnul loeb kokkuvõttes rohkem ikkagi tervik: millised on turvaplaanid ja kuidas on riskid maandatud.