PROOVIS OLI ERI AINEID: Keskkonnainspektsiooni Harjumaa büroo vaneminspektorid Laur Kõiv ja Sirle Metsmaker Lennusadamas reostusproovi võtmas. Sellest proovilapist leiti diislikütust. Foto: Küllike Rooväli
Eesti uudised
23. mai 2017, 18:39

Tallinna lahest leitud naftareostuse koostis tehti kindlaks (2)

Keskkonnainspektsioon leidis nädalataguses reostusjuhtumis Tallinna lahest nii diislikütust kui ka diislikütuse ja raske kütteõli segu.

Keskkonnainspektsiooni pressiesindaja teatel on käes proovide tulemused, mis võeti möödunud nädalal Tallinnast Lennusadamast ja Paljassaare sadamast, kus märgati reostust.

Keskkonnainspektsiooni Harjumaa büroo vaneminspektor Laur Kõiv ütles, et Lennusadama puhul oli analüüsilapikesse püütud aine puhul tegemist diislikütusega. „Päev hiljem Paljassaare sadamast leitud reostuses oli aga diislikütuse ja raske kütteõli segu.“

Kõiv märkis, et hetkel pole teada reostuse põhjustajat ning kindlalt ei saa öelda, kas tegemist oli ühest kohast pärineva reostusega või mitte. Tuule selgitusel oleks reostuse allika tuvastamiseks vaja võrdlusproove ehk kahtlust reostaja suhtes, millele seni aga viiteid pole. Kummaski sadamas lekkivaid ega keelatud aineid vette eritanud laevu ei tuvastatud.

Lennusadamas paiknevate aluste kaptenid arvasid kai äärde kogunenud kütusejääke nähes tookord, et tegu võib olla mõne laeva ballast- ja/või pilsivee jääkidega, mis on ilmselt merel alusest välja pumbatud ja mis "soodsa" tuulega sadamasse kandusid. Sellest andsid ka tunnistust õliga koos ringi ujunud lopsakad veetaimed, milliseid siinkandis vähemalt praegusel aastaajal ei kasva.

Möödunud esmaspäeval avastas üks laevakapten, et Lennusadamas on tökatitaolise ainega määrdunud kaid ja ujuvsillad ning mõni alus.

Seal seisva muuseumlaeva Suur Tõll ja kai vahel oleva reostuse kogumiseks paigaldas sadamavaht õli imava absorbendipoomi. Juba järgmisel päeval leiti masuudisarnast ainet ka Paljassaare sadama 35. ja 36. kai juurest, kus tegelesid selle koristusega sadama töötajad ja reostustõrjelaev Täht.