city24 piltFoto: city24
City24 Kinnisvarauudised
24. mai 2017, 12:58

Eluasemelaenuportfelli kasv kiirenes aprillis aasta võrdluses 6%ni

Foto: Scanpix

Ettevõtete laenude ja liisingute jääk kasvas aprillis aasta võrdluses 7%. Kasv on sel aastal püsinud stabiilselt eelmise aasta keskmisel tasemel. Viimastel kuudel on kiiremini hakanud kasvama lühiajaliste laenude portfell. Pikaajalistest laenudest on hoogustunud primaarsektori ja kaubandusettevõtete laenude jäägi suurenemine. Uusi pikaajalisi laene anti ettevõtetele aprillis 228 miljoni euro eest ehk enam-vähem sama palju kui samal ajal aasta tagasi.

Eluasemelaenuportfelli kasv, mis on vähehaaval suurenenud alates eelmise aasta teisest poolest, kiirenes aprillis aasta võrdluses 6%ni. Eluaseme- ja laenuturu aktiivsust on mõjutanud see, et uute korteritega tehakse rohkem tehinguid kui varem. Selle aasta esimesel neljal kuul anti eluasemelaene suuremas mahus kui aasta tagasi ning kasvanud on nii lepingute arv kui ka keskmine laenusumma.

Majapidamiste autoliisinguportfell jätkas kiiret kasvu, suurenedes aasta võrdluses 14%. Arveldus- ja krediitkaardilaenude jääk, mis hakkas suurenema eelmise aasta teisel poolel, kasvas märtsis ja aprillis aasta võrdluses pisut üle 3%.

Uute eluasemelaenude keskmine intressimäär on pisut kerkinud ja jõudnud uuesti eelmise aasta keskpaiga tasemele. Aprillis väljastatud eluasemelaenude keskmiseks intressimääraks kujunes 2,3%. Ettevõtete pikaajaliste laenude keskmine intressimäär oli aprillis märksa kõrgem kui varasematel kuudel. Seda mõjutas asjaolu, et aprillikuusse sattusid makseraskuste tõttu muudetud tingimustega laenude refinantseerimistehingud.

Pikemat aega maksetähtaega ületavate laenude maht jäi aprillis väikeseks. Üle 60 päeva viivises olevate laenude maht oli aprillis 163 miljonit eurot ehk 1,1% kogu laenuportfellist. Provisjonidega on kaetud 97% pikemat aega viivises olevatest laenudest.

Ettevõtete ja majapidamiste hoiused kasvavad endiselt kiiremini kui laenu- ja liisinguportfell. Ettevõtete ja majapidamiste hoiused kasvasid aprillis aasta võrdluses 11% ja kuu lõpus oli nende maht kokku peaaegu 12 miljardit eurot. Ettevõtete hoiuste aastakasv kiirenes aprillis 15%ni. Majapidamiste hoiused suurenesid aasta võrdluses ligikaudu 8% – nagu ka eelmistel kuudel.

Foto: Scanpix