Sven MikserFoto: Teet Malsroos
Eesti uudised
24. mai 2017, 16:58

Mikser: "Me ise ei saa endale lubada ministrit, kes arvab, et Eesti kuulumine NATOsse on viga." (51)

Sotsiaaldemokraatlikku erakonda kuuluv välisminister Sven Mikser on reageerinud koalitsioonipartneri, Keskerakonda kuuluva riigihaldusministri Mihhail Korbi NATO-vastasele väljaütlemisele avaldades kahtlust valitsuskoalitsiooni säilimise suhtes. "Me ise ei saa endale lubada ministrit, kes arvab, et Eesti kuulumine NATOsse on viga," kirjutas Mikser Facebookis.

"Kui hakkasime pidama kõnelusi tänase valitsuse moodustamiseks, siis alustasime julgeolekupoliitikast. See ei olnud juhus, sellel oli selge põhjus.

Keskerakonna valmisolek kirjutada selgelt ja ühemõtteliselt alla senise julgeolekupoliitilise kursi jätkumisele oli igasuguste kõneluste vältimatu eeltingimus. Ilma selleta ei oleks tänast valitsust kunagi sündinud," kirjutas Sven Mikser.

"See kehtib ka täna: kui Eesti julgeoleku aluspõhimõtete osas kerkivad koalitsiooni sees kõhklused ning kaob usaldus ja üksmeel, siis seda koalitsiooni enam ei ole. Nii lihtne see ongi.

Julgeolekupoliitika ei ole lihtsalt üks koaltsioonilepingu teema, mida võib "maksupaketi" kombel aeg-ajalt uuesti avada ja ümber vaadata. Rahvusliku julgeoleku küsimuses ei saa lubada võbelusi ega eestlastele ja venelastele erineva sisuga valimiskampaanialubaduste jagamist. Julgeolekuga Vene ruleti mängimise osas peab erakondade vahel ja erakondade sees valitsema nulltolerants.

Usaldusväärsus NATO liitlasena on meie rahvusliku julgeoleku nurgakivi. Meie liitlased on Eestisse lähetanud oma sõdurid, kes peavad olema valmis vajadusel oma elu hinnaga seisma meie riikluse ja iseseisvuse kaitsel. Me ise ei saa endale lubada ministrit, kes arvab, et Eesti kuulumine NATOsse on viga.

Toom, Loone, Ivanova ja nüüd kabinetiliige Korb. Eksimise limiit on täis saanud. Loodan, et peaminister mõistab seda."