Kalevi peatreener Alar Varrak.Foto: Martin Ahven
Korvpall
25. mai 2017, 04:00

Alar Varrak analüüsib Kalev/Cramo eestlastest mängijaid! (2)

Aastakümneid tagasi ilmus Eestis ajakiri „Kehakultuur“, kus NSV Liidu meistrisarjades mänginud võistkondade treenerid võtsid pärast hooaja lõppu hoolealuste tegemised üksipulgi lahti. BC Kalev/Cramo peatreener Alar Varrak rääkis oma tänavustest eestlastest hoolealustest samuti paraja põhjalikkusega!

Sten-Timmu Sokk

Timmu on Timmu. Ta on väga kõrge korvpalli IQga mängija. Ta jääb paljudele hambusse ja vahel ka põhjusega, peamiselt ebastabiilsuse tõttu. Aga oma paremate päevade tasemel mängides oli ta väga kasulik. Ta on Eesti parim mängujuht, teistel on selle tasemeni pikk maa minna. Jah, tal on ka kõigile teada miinuseid.

Hooaja alguses võttis Harper tähelepanu endale ja Timmu jäi varju. Üks neist on võistkondlik mängujuht, teine Russell Westbrooki tüüpi. Ideaalis olin sügisel ülirahul, et kaks niisugust meest olemas on, kuid me ei saanud asja plaanitud moel käima.

Muuseas – oleme sel kümnendil jäänud kullata ainult aastal, kui kumbagi vendadest Sokkudest polnud Kalevis!

Matthias Tass

Panen käe südamele: Eesti korvpall on saanud ühe korraliku pika mehe lisaks. Kui ta jätkab samasuguse suhtumisega nagu seni, ei oska ma arvata, kui kaugele võivad tema tiivad lõpuks kanda.

Terve aasta on küsitud, miks Tass nii vähe mängida saab? Meenutan veel kord, et ta võttis kooliprogrammis kaks klassi korraga. Kui ta olnuks kogu aeg meie protsessis sees, saanuks teda rohkem mängitada. Teatud kokkulepped said tehtud juba eelmisel suvel ja pidasime neist kinni. Kui sügiseks on koolis asjad nii kaugel nagu võib eeldada – miks ei peaks olema, ta on lahtise peaga poiss ja hoiab hinded korras – ning ta jätkab Kalevis, on ta järgmisel hooajal põhirotatsioonis. Nii palju, kui ta trennides käis, ei jäänud ta Eichfussi, Gladnessi ega Simmonsiga hätta.

Gregor Arbet

Ütlen tema kaitseks: Madridi Reali jalgpallimeeskonna peatreener Zinedine Zidane annab vahel Cristiano Ronaldole vabu nädalavahetusi põhjendusega, et mängija keha vajab puhkust. Arbet on aastaid kaasa teinud kõik koondisetsüklid, klubihooajad, viimane raske vigastus oli üle kümne aasta tagasi. Kui mees on juba üle 30, ei ole midagi parata, kui keha kusagilt järele annab – see ka tingis pikad vigastuspausid.

Timo Eichfuss

Ma polnud kunagi varem temaga koos töötanud. Tal on omad suured plussid, kuid ka miinuseid, mis pärsivad VTB liiga tasemel läbi löömist.

Martin Dorbek

Martin jäi selles suures tagamängijate valikus veidi hammasrataste vahele. Samas ei saa ma öelda, et ta ei saanuks võimalusi. Ootused olid kõrgemad, eks Martin ise ka ilmselt tunnetas seda.

Ta põrgatab, jookseb, viskab, kuid kusagil on mingi x-faktor, mis pole lasknud päris avaneda. Ta on töökas, kaitses väga tubli, võib-olla leiab mõni teine treener tema puhul selle õige nupu üles. Aga pigem peab ta ise selle nupu endas üles leidma.

Erik Keedus

Müürsepp (Kalevi abitreener Martin Müürsepp – toim) kutsub teda šveitsi noaks. Erka ei tee midagi päris ideaalselt, kuid ta teeb kõike. Trennis on ta asendamatu, mängib absoluutselt iga positsiooni, mida vaja – eriti olukorras, kus keegi on haige või vigastatud. Kui vaja, mängib tsentrit kah. Ta on kõrge korvpalli IQga ega jää millegagi jänni – suudab iga positsiooni asjad kiirelt omandada, samal ajal kui mõnel teisel läheb üheainsagi positsiooniga raskeks.