Riigiprokurör Laura Feldmanis andis pressikonverentsi abilinnapea Arvo Sarapuu kinni pidamise osas.Foto: Teet Malsroos
Krimi
25. mai 2017, 13:21

FOTOD | PROKURATUUR: abilinnapea Sarapuu on kuni 48 tunniks kinni peetud (37)

Riigiprokuratuur ja kaitsepolitseiamet pidasid täna kahtlustatavana kinni Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuu ning kaks tema kaasosalist. Riigiprokurör Laura Feldmanis selgitas pressikonverentsil, et esimeste uuringutoimingute tegemisteks nende inimeste kinnipidamisest piisab, kuid rõhutas, et kriminaalmenetlus on veel algstaadiumis.

Riigiprokurör Laura Feldmanis selgitas, et kahtlustuse kohaselt heidetakse Arvo Sarapuule ette, et koos kahe isiku kaasabil on ta olnud varjatult seotud osaühinguga Baltic Waste Management ning osalenud Tallinna abilinnapeana sedasama äriühingut puudutanud otsuste tegemisel. “Sellest lähtuvalt ongi siis leitud, et olles ühelt poolt seotud äriühinguga Baltic Waste Management ja teiselt poolt abilinnapeana osaledes ja suunates otsuseid, mis selle äriühinguga on seotud, on alust talle ette heita toimingu piirangu rikkumist,” selgitas riigiprokurör lisades, et tema kirjeldused andsid kahtlustusest lühiülevaate.

Feldmanise sõnul kriminaalasjas Edgar Savisaarega seost ei ole. “Keda ja kellena me veel üle kuulame, milliseid menetlustoiminguid me teeme – seda ei ole võimalik käesoleval hetkel veel kommenteerida,” lisas ta. Praegusel hetkel on kinni peetud kolm isikut ning prokuratuur on seisukohal, et nende kahtlustatavana kinnipidamisest esmaste menetlustoimingute läbiviimiseks piisab. Küsimuse peale, kas kahtlustatavate ring võib laieneda, vastas Feldmanis, et praeguse informatsiooni puhul pole selleks alust, kuid lisas siis, et kriminaalmenetlus on alles algstaadiumis.

Feldmanis kirjeldas, et kahtlustuste kohaselt toimus Baltic Waste Managementi rahastamine osaühingu ATKO Grupp’i ja sellega seotud äriühingute kaudu. “Kuidas täpsemalt see skeem on toimunud, seda käesoleval juhul ei ole võimalik täpsustada,” ütles ta.

Prokuröri sõnul seisneb Sarapuule kahtlustuse korras ette heidetud tegevus otsuste langetamisel osalemises ja suunamises. “Käesoleva kahtlustuse kohaselt ei ole alust ette heita, et Arvo Sarapuu oleks saanud vahetult kuritegelikku tulu. Küll on aga ta mõjutanud otsuseid, mis mõjutavad lepinguid Baltic Waste Managementiga,” ütles Feldmanis ja lisas hiljem, et need otsused ei ole tema ainuisikulised otsused, vaid neid on teinud temale alluvad ametnikud ja allasutused, mille tegevust tema abilinnapeana kureerib.

Pressikonverentsil meenutati, et Arvo Sarapuu on korduvalt kinnitanud, et ta ei tunne Baltic Waste Managementi omanikku Kaido Laanjärve. Feldmanis kommenteeris, et kriminaalmenetluse käigus kogutud tõendite alusel on alust väita, et Sarapuu on osalenud varjatult sellesama ettevõtte juhtimises ja korraldanud seeläbi Laanjärve tööd.

Täpsemate detailide väljatoomine pole Feldmanise sõnul praegu võimalik. “Praegusel juhul toimub menetlustoimingute läbiviimine ja tunnistajate ülekuulamine. Seetõttu ei ole ka võimalik rohkem avada seda skeemi ja välja tuua konkreetsete äriühingute nimesid,” ütles ta.

Menetlus Tallinna linna ja Baltic Waste Managementi vahel sõlmitud lepinguid prokuröri sõnul õigustühiseks ei muuda. “Sellepärast, et selle paragrahvi järgi, ehk siis toimingupiirangu rikkumise eest, on etteheidetav see, et isik on osalenud otsustes, mis puudutavad temaga seotud äriühingu huve.” 

Kahtlustatavad on kinni peetud kuni 48 tunniks. Süüdimõistmisel ootab Sarapuud rahatrahv või kuni kolmeaastane vabadusekaotus.

Ajakirjaniku küsimusele kaua kriminaalmenetluse võiks kesta, Feldmanis vastata ei osanud, sest kriminaalmenetluse käigus on veel vaja kõik seosed tuvastada.

Riigiprokuratuur alustas lähtuvailt Kaitsepolitsei kogutud materjalidest 1. märtsil ehk kaks nädalat enne suurt avalikku arutelu meedias.

Teised kaks kahtluse all olevat meest on aktsialseltsi ATKO Grupp juhatuse liige ja Arvo Sarapuu väimees Margo Tomingas ning osaühingu Baltic Waste Management omanik Kaido Laanjärv.