Peaminister Jüri Ratas osales NATO valitsusjuhtide ja riigipeade kohtumisel Brüsselis. Foto: Ave Tampere / Valitsuse kommunikatsioonibüroo
Eesti uudised
25. mai 2017, 23:32

FOTOD | Peaminister Ratas osales Brüsselis NATO tippkohtumisel (7)

Peaminister Jüri Ratas osales NATO valitsusjuhtide ja riigipeade kohtumisel Brüsselis. Peaministri sõnul kinnitas kohtumine tugevat atlandiülest sidet ja samameelsust. 

Kohtumisel osalesid esmakordselt ka hiljuti valitud Prantsusmaa ja USA presidendid. Üheskoos kinnitati, et NATO on ja jääb Põhja Ameerika ja Euroopa julgeoleku nurgakiviks samuti nagu kollektiivkaitse tugevdamine jääb alliansi põhifookusesse. Peaminister tänas USA presidenti otsuse eest jätkata Euroopa heidutushoiaku tugevdamist ka 2018 aastal.

Detailsemad arutelud keskendusid Ameerika Ühendriikide ja Euroopa ning Kanada õiglasemale koormajagamisele, sh kaitsekulude suurendamisele. Peaministri sõnul oli diskussioonide keskmes oodatult kaitsekulude tõstmine. “Liitlased taaskinnitasid oma kavatsust tõsta kaitsekulutusi vähemalt 2 protsendini SKP-st järgnevate aastate jooksul. See on oluline signaal liitlaste ühisarusaamast, et meie kontinendi julgeolekukeskkond on muutunud, sellele tuleb reageerida k.a. läbi kaitse-eelarvete tõstmise,” ütles Ratas. 

Peaministri sõnul on oluline muutus selles vallas juba toimunud: 2016. aastal kasvatasid oma kaitstekulusid enam kui 20 NATO liikmesriiki. “Eesti jätkab 2+ kursil. Eesti hoiab kaitse-eelarvet 2% juures lähtuvalt liitlaste kokkuleppest aga eelkõige seetõttu, et see tagab ka edaspidi Eesti sõjalise riigikaitse tasakaalustatud ning jätkusuutliku arengu. Eesti jaoks ei ole julgeolek iseenesestmõistetav, vaid peame selle nimel igapäevaselt panustama.”

Samuti pühendati kohtumisel märkimisväärne osa aruteludest terrorismivastasele võitlusele. Peaminister Ratase sõnul tuletas barbaarne massimõrv Manchesteris meile taaskord ja valusalt meelde terrorismivastase võitluse olulisust. 

“Eesti toetab täielikult NATO rolli tugevdamist Daeshi-vastases koalitsioonis ning seetõttu on mul hea meel, et me jõudsime ühisele seisukohale, et NATO kui organisatsioon liitub Daeshi-vastase koalitsiooniga. Eesti on peatselt — siis kui Riigikogu on mandaadi heaks kiitnud — suurendamas oma kohalolu Iraagis NATO väljaõppemissioonil ning liitlaste palvelt valmis kaaluma ka suuremat osalust operatsioonis “Inherit Resolve,” kinnitas Ratas.

“Täpselt samamoodi nagu mõistetakse Balti riikide jugeolekumuresid, mõistame me oma liitlaste julgeolekumuresid ning reageerime otsustavalt/toetavalt/. Lisaks kohalolu võimalikule suurendamisele Iraagis, jätkavad Eesti kaitseväelased oma tööd Malis, Liibanonis, Afganistanis ja Kosovos.”