Foto: Tairo Lutter
Eesti uudised
26. mai 2017, 15:13

Uudist täiendatud kell 22.25!

Eesti saadab maalt välja kaks Vene diplomaati (41)

Venekeelse Delfi andmetel saadetakse Eestist välja Venemaa Föderatsiooni peakonsul Dmitri Kazjonnov ja konsul Sergei Surgajev Narvas. Telekanali ETV+ allika andmel võib olla väljasaatmise põhjus diplomaatide ebakohane käitumine. 

Meestele on noot kätte antud ja nad peavad nüüd riigist lahkuma.

Välisministeerium ja Vene saatkond ei ole seda kommenteerinud.

Diplomaatide taolised väljasaatmised on enamasti seotud kahtlusega, et nad tegelevad spioneerimise või muu lubamatu tegevusega oma asukohariigis.

Refereeritud artikli täisteksti loe Delfist.

"See [kahe Vene diplomaadi väljasaatmine Eestist – toim] on järjekordne ebasõbralik ja mitte millegagi põhjendatav akt, mis ei jää vastuseta,“ vahendas Interfax Vene välisministeeriumi teadet.

ERRi venekeelse telekanali ETV+ usaldusväärsed allikad Ida-Virumaal on teatanud, et antud juhul võib väljasaatmise põhjuseks olla mitte keelatud luuretegevus, vaid lihtsalt diplomaadi staatusele ebakohane käitumine. Telekanali allikate andmetel kohtusid Kazjonnov ja Surgajev hiljuti Kiviõli linnapeaga, kusjuures nende vestlus toimus ametniku suhtes lugupidamatus toonis. Vestlus salvestati ning see salvestus saigi diplomaatide väljasaatmise peamiseks põhjuseks.

Allikate teatel käis vestlus juhtumi üle, mis leidis aset ööl vastu 17. maid, kui Kiviõlis ilmus 1944. aastal alla tulistatud Nõukogude pommitaja Pe-2 meeskonnale püstitatud monumendile kirjutis sõnadega: "Need mõrvarid pommitasid minu vanaema. Põlegu nad põrgus!“

Monument paikneb kohaliku elaniku, sõjaveteranide liidu juhi ja Venemaa kaasmaalaste ühenduse liikme Sarkis Tatevosjani krundil.