Kultuurne motobandeFoto: Martin Ahven
Inimesed
26. mai 2017, 16:35

Lisatud TV3 video!

GALERII | Kultuurne Motobande startis mootorite mürinal Prantsusmaa Alpidesse (4)

Rahvusooperi Estonia eest startis kultuuriinimestest koosnev motoentusiastide grupp Kultuurne Motobande iga-aastasele motoretkele. Tänavu minnakse sõitu juba kümnendat korda. Kokku on heategevuslik motobande külastanud 13 erinevat riiki ja panustanud Eesti kultuuri üle 40000 euro.

"Mootorratastel kulgemine tähendab loovisiksuste jaoks pigem teraapilist võimalust omaette olla,” räägib Kultuurse Motobande ellukutsunud Estonia Seltsi juhataja Mart Mikk. “Seepärast kõlab täiesti uskumatuna, et tänavugi suvel veedavad 40-liikmelises grupis terve nädala üheskoos tuntud kultuuriinimesed, kelle ühiseks hobiks on motomatkamine," sõnab ta.

Itaalia, Šveitsi ja Austria Alpid on Kultuursel Motobandel juba vallutatud. Seekord sõidetakse Prantsusmaa Alpidesse. Seda ootavad mootorratturid suurima huviga, sest just seal on Euroopa kõrgeimad asfalteeritud mäekurud.

Terminaatori bändimees ja motoentusiast Jaagup Kreem loodab, et kümnes mototuur ei jää viimaseks. Jaagup ise stardib koos mootorratastel kultuuriinimestega see aasta seitsmendat korda. “Esimene kord oli minu jaoks natuke naljakas,” räägib Jaagup Kreem. “Mulle tundus erksates värvides vestidega sõitmine nii veider – tegelikult ei ole siin häbeneda midagi!” Jaagupi sõnul on eriti lahe sõita kambakesi võõrastes suurlinnades. “Seal näed kohe kaugelt ära, kuidas oranžid vestid järjest lähevad,” ütleb ta. Motobandega tuuritades on Jaagup sõitnud ka kohtades, kuhu muidu poleks läinud. “Näiteks sõitsime Venemaal, kuhu ma üksinda mootorrattaga tõenäoliselt läinud ei oleks,” ütleb muusik Jaagup Kreem.

Kultuurne motobande Foto: Martin Ahven

Heategevuseks kogutud raha eest on saanud Peterburi Jaani kirik sepisväravad, Väinamere uisk grootpurje, Gustav Ernesaksa mälestustuba uusi eksponaate. Veel on renoveeritud teoseid Underi ja Tuglase kollektsioonis, uue hingamise on saanud ka Võru linna vanim uks ning Rudolf Tobiase sünnikodu aknad Hiiumaal. Mullu annetati Vijandi Noortekeskusele 4000 eurot valguspargi soetamiseks. Tänavu valmib juubelituuri tulemusena raamat Estonia Seltsi ajaloost.

Kultuurne Motobande 2017:

Danel Pandre, basskitarrist ja produtsent – BMW R 1200 GS

Elmar Liitmaa, kitarrist – Suzuki GSR 600

Jaagup Kreem, laulja – BMW R 1200 GS

Kait Lukka, basskitarrist ja laulja – Harley-Davidson Night Rod Special

Larianna Holm, tantsija – BMW R 1200 R

Margus Triibmann, disainer – BMW R1200GS

Marko Matvere, laulja ja näitleja – KTM Duke 690 R

Mart Mikk, Estonia Seltsi juhataja – Triumph Tiger Explorer 1200

Roland Puusepp, trummar – BMW R 1200 GS Adventure

Romet Pott, kitarrist – Honda CRF 1000 L Africa Twin

Sepo Seeman, näitleja – Yamaha FJR 1300

Stiina Sepp, fotograaf

Tiit Sukk, näitleja – Yamaha FZ1 Fazer

Alar Kohv – BMW R1150GS

Argo Kivilo – Harley-Davidson Switchback FLD

Artur Kim – BMW R1200GS

Erkki Noor – BMW R 1200 RT

Ilmar Pukk – Triumph Tiger 955i

Indrek Julge – Harley-Davidson VRSCDX Night Rod Special

Mirjam Männamaa – BMW XS 1000 R

Tanel Talve – Ducati XDiavel

Tauno Võhmar – Honda CB1300 F3

Toomas Pärna – BMW R 1200 GS Adventure

Toomas Suurvärav – BMW R 1200 GS

Tõnis Karu – Harley-Davidson FLHTCUSE 3 SE Electra Glide Ultra Classic

Viljar Kont – Ducati Monster 76

Kultuurses Motobandes on 10 aasta jooksul kaasa löönud lauljad Jaagup Kreem ja Koit Toome, näitlejad Sepo Seeman, Tiit Sukk, Marko Matvere, Ago Anderson, Tõnu Kark ja Ahti Puudersell; trummar Roland Puusepp, kitarristid Elmar Liitmaa ja Romet Pott, klahvpillimängija Rain Rämmal; saksofonistid Raivo Tafenau, Timo Vendt ja Ülari Kirsipuu; basskitarristid Danel Pandre ja Kait Lukka; tantsija Larianna Holm; muusikaprodutsent Lauri Laubre; maalikunstnik Jaak Arro; disainerid Hannes Võrno, Margus Triibmann, Ionel Lehari, Andres Uibomäe, Kaarel Kivikangur ja Ervin Adojaan; uudisteankur/riigikogulane Tanel Talve; pärimusmuusikud Siim Rikker, Triinu Taul ja Marju Varblane; ERSO sümfoonikud Mihkel Peäske, Kristjan Mäeots, Tõnis Traksmann ja Kaspar Eisel; flöödimängija Tauno Valdna, teleoperaator Aare Varik, külalistena ringrajasõitja Hanno Velt, motopolitseinik Mirjam Männamaa ning soome lauljad Sauli Tiilikainen ja Markku Aro.