Juhtkiri
26. mai 2017, 18:30

Juhtkiri | Haigekassale appi! (11)

Eelmise aasta lõpul ligi veerandsaja miljonini ulatunud haigekassa miinus paiskas õhku terava küsimuse, kas riik tuleb enam toime haigete ja väetite eest hoolitsemisega. Tõdemus on seda kibedam, kui tõeks peaks osutuma kahtlused, et haigekassa iga-aastane ülekulu pole tingitud ainult juhtkonna kehvast planeerimisest ning ühiskonnale paratamatult suuremaid kulusid tähendavast rahvastiku vananemisest, vaid haigekassa – ja haiguste ravisse solidaarselt panustav ühiskond – on langenud petuskeemi(de) ohvriks.

Milline on võimaliku pettuse täpsem sisu ja ulatus, peab selgitama uurimine. Ajakirjandusse jõudnud kahtlused, et haigekassale on hüvitamiseks esitatud võltsarveid tegelikkusest palju kallimate toodete eest ja sellega on tekitatud kuni mõnesaja tuhande euro suurune kahju, ongi juba viinud kriminaalmenetluse alustamiseni Eesti suurima meditsiinitarvikute firma Tervise Abi OÜ vastu ja ametiasutused kontrollivad veel vähemalt nelja abivahendeid müüvat ettevõtet. Paraku ei läinud kaua, kuni tekkis põhjendatud kahtlus, et haigekassat pole ninapidi vedanud ainult meditsiinitarvikute müüjad, vaid tervishoiuasutusedki. Miks on haigekassale esitatud arveid teenuste eest, mille eest maksid omast taskust sajad tasulises vastuvõtus käinud patsiendid, peab aru andma näiteks Niine nahakliinik.

On selge, et need kahtlustused üksi õõnestavad veendumust, et haigete ravimiseks mõeldud raha kasutatakse parimal võimalikul moel. Õnneks pole tarvis haigekassat pimesi usaldada – võimalust raviarvete kontrollimiseks pakub patsiendiportaal digilugu.ee. Kutsume lugejaid üles seda esimesel võimalusel tegema ja võimalikest ebakõladest ajakirjandusele ja haigekassale teada andma.