Kas Manchesteri pommimees tegi veel paar lõhkekeha?Foto: AFP / Scanpix
Maailm
27. mai 2017, 04:00

Kas Manchesteri pommimees tegi veel paar lõhkekeha? (11)

Politsei vahistas eile juba kümnenda inimese, keda kahtlustab seotuses esmaspäevase plahvatusega Manchester Arenal seal esinenud kuulsa poplauljatari Ariane Grande kontserdi lõppedes. Surma sai 22 inimest, enamasti teismelised tüdrukud ja poisid. Vigastatutest 23 seis on kriitiline, tunnistavad meedikud. Noorim surmasaanud oli vast kaheksa-aastane. Hukkusid ka mõned vanemad, kes olid oma lastele vastu tulnud ja ootasid neid fuajees.
Kas Manchesteri pommimees tegi veel paar lõhkekeha? Foto: AFP / Scanpix

Kaks kahtlustatavat, 16aastane nooruk ja 34aastane naine, on küll juba süütuks tunnistatud ja vahi alt vabastatud.

Korravalvurite sõnul on võimalik, et end kontserdisaali fuajees õhku lasknud 22aastane Liibüa juurtega Briti kodanik Salman Abedi ei tegutsenud üksi, vaid oli suurema terrorirühmituse liige.

Pommivalmistamist olla ta õppinud Liibüas, kust sõitis läinud nädala neljapäeval läbi Istanbuli ja Düsseldorfi tagasi Inglismaale. Pärast plahvatust tuvastati ta isik taskus olnud pangakaardi järgi, kirjutab Daily Telegraph.

Samas on tema isa öelnud, et poeg ei ole kindlasti süüdi. "Me ei usu, et ta läks ja tappis süütuid inimesi. Meie pere nii ei tee!"

Muret teeb see, et kuigi Abedi ajutiselt üüritud toast paari kilomeetri kaugusel Manchester Arenast saadi kätte kemikaale, mida oli pommi valmistamiseks kasutatud, jäi midagi ka puudu ja seda võis ta olla juba tarvitanud teistegi lõhkekehade tegemiseks.

Abedi tegelik elukoht oli paar kilomeetrit eemal. Guardiani andmeil piisaks kadunud pommimaterjalist isegi kolme lõhkekeha valmistamiseks. Kelle käes need on ja millal kavatsetakse järgmisi plahvatusi, on praegu selgusetu.

Igal juhul on haiglad asetatud nädalalõpuks häireolukorda ja kuuldavasti asutas end reedel alanud kahepäevaselt G7 tippkohtumiselt Sitsiilia Taorminas Suurbritannia peaminister Theresa May koju juba eile õhtul.