ÕLi hinnavaatlus: kas raha kulub vähem Jaama või Sadama turul (29)
Kui Sadama turul askeldab rahvast hõredalt, siis Jaama turul kundede puudust kurta ei saa. Pole ka ime, sest sellist kalavalikut on Eestimaal seni vaid unes nähtud ja hinnadki on Balti jaama turul odavamad. Kordi suurem pindala tagab juba iseenesest ka kordi suurema kaubavaliku.
Alustan ringkäiku Sadama turult. Kuigi siinses leivatoas ei puudu ka Leiburi, Eesti Pagari jt. traditsiooniliste suurtootjate leivapätsid ja kuklikotid, kuulub ülekaal siiski väiketootjatele. Näiteks Päts OÜ pakub lihaleiba küüslauguga (4,39 €), seemneleiba (1,59 €) ja rukkileiba (1,49 €) ning Aldar Eesti köömne-, küüslaugu- ja rukkileiba (2,79 €). Lisaks Evelini leivale esindavad Karja pagariäri porgandi-, rosina- ja peenleib (pool pätsi 0,99–1,09 €).
Gluteeni- ja teraviljavabad Paleopagarid küsivad 400grammise viilutatud musta leiva eest 13,99 eurot ning samasse hinnaklassi kuuluvad ka gluteenivabad saia-, sepiku- ja pannkoogijahu. 240grammise jahukotikese eest tuleb välja käia 10 eurot. Tõsi, ühe sendi saab siiski tagasi.
Tänuväärselt torkab silma võimalus osta Kaarli talu erinevaid jahusid täpselt nii palju, kui parasjagu vaja. Kilo odra- ja rukkijahu maksab 1,15 eurot, speltanisujahu 2,39 eurot ning rukkilinnasejahu 3,25 eurot.
Kas pardimune müüakse tõesti kaaluga?
Piimavitriinis avaneb supermarketitest tuttav vaatepilt, tähelepanu köidavad vaid Näsupea juustuvabriku delikatessjuustud ja Esko talu 500grammised jogurtitopsid. Nopri talu piima- ja jogurtipudelite rivi on ka ehk tavapärasest pikem. Või pigem on purepakkide rivi harjumuspärasest lühem?
Märksa põnevamat valikut pakub kaalukaubalett. Kas te näiteks teadsite, et pardimune müüakse mitte tüki- vaid kilohinnaga? Nii olevat ausam, kuna munad on erinevad, ütleb proua teispool letti.
Edasi tulevad Juustupoiste tšilli, küüslaugu ja köömnetega juustukerad (15,99 €/kg), kolme värvi Andre minijuustud (13,99 €/kg) ning Nõmmiku talu tšillijuust (9,99 €/kg). Sama hinnaga müüakse Nõmmiku juustu ka Jaama turul, lisaks tšillijuustule leian sealt ka köömne-, küüslaugu- ja ürdikerad. Kes tahab rammusat piima, siis 1 euro eest saab Jaama turult ka liitrise pudelitäie Nõmmiku talu 4,2protsendilist piima. Kui kilo Andre Grandi maksab Sadama turul 13,99 eurot, siis Jaama turult leian sama juustu 11,60 euroga. Kilo Andre Classicut saab kätte Jaama turul kätte 10,5 euroga ja kilo sama tootja Grand Old maksab 18 eurot.
Eesti suurtootjate juuste müüb põhiliselt Jaama turu katuse all asuv Selver, aga lihasaalis jäi hea hinnaga silma Eesti Piima Eesti juust (6,55 €/kg). Sadama turul aga torkas soodsa hinnaga silma Põltsamaa Meierei Eesti juust (6,99 €/kg).
Kui Jaama turu lihasaali juustuletis kuulub ülemvõim Läti-Leedu ja Poola juustudele, siis Sadama turult leian vaid kaks “poolakat” – suitsujuustu (8,75 €/kg) ja Gouda lepasuitsujuustu (7,99 €/kg). Viimase leian ka Jaama turult, seal küsitakse kilost pool eurot enam.
Jaama turg kui kalasõprade meka
Kuigi Sadama turg viib mõtted merele, on kalaga seis kurb. Või õigupoolest ootuspärane, sest vaevalt ükski soomlane laevale minnes kotitäie värsket räime või tuulehaugi kaasa ostaks.
Jahutatud kaladest pakutakse reede hommikupoolikul vaid roogitud ahvenat (6,99 €/kg) ja Norra lõhet (12,99 €/kg) ning koos saba ja soolikatega võid osta rääbist (11,99 €/kg). Suitsukalaga on seis märksa parem, Kõrveküla kalatööstuse kuldselt sillerdavad kuumsuitsuräimed (3,39 €/kg) ajavad vägisi suu vett jooksma.
See-eest Jaama turu kalasaal on kalasõbra tõeline muinasjutumaa. Külmutatud kalade letist leiab vist pooled planeedil Maa elavad uimelised, aga menüü mitmekesisuse üle ei saa kurta ka jahutatud ja suitsutatud kalade vitriinid. Kilo värsket vimba saab kätte 2,40 euroga, tuulehaugi 3,40 euroga, räimerümpa 3,50 euroga ja liblikfileed 4,50 euroga. Peipsi latikas ja Läänemere lest maksavad 4,20 €/kg, angersäga 7,50 €/kg (filee 9,90 €/kg), forell 8,50 €/kg, kuldmerikoger 9,50 €/kg, tuur 10,80 €/kg ja siig 16,95 €/kg.
Rahakotist sõltumata tasub põigata kalasaali – sealt leiab nii suurepärase kalapuljongi tarbeks kiiska (1,70 €/kg) ja supiks jahutatud lõhepõski (2,90 €/kg) kui aiapeoks austreid (2,50 €/tk). Särjed ootavad sööjaid nii kuivatatult (10 €/kg) kui vinnutatult (14 €/kg).
Kaks põhjusi, miks paljud inimesed armastavad turul käia, on seal pakutavad puu- ja köögiviljad ning suur valik lahtist liha. Seepärast järgnevalt kaks hinnavõrdlustabelit.
Puu- ja köögiviljad: kus saab soodsamalt?
Liha: kus saab soodsamalt?
Paprika - 50 senti: söödav, kui halvemad kohad ära lõigata; 1-2€ - võrreldav poe omaga
Maasikas - 1,6€ (moosimaasikas); 2-3€ - niisama söömiseks või milleks iganes
Murel - mäletan 2€ kilohinda välilettidel (võis olla juuni-juuli paiku). Kui suvel 4€/kg kuskil näeb, on hästi läinud.
Kukeseen - esimene sortiment maksis 6-7€, hiljem juba 4-4,5€
Must/punane sõstar - 2€
Hapukurk - 2,5-4€
Hapukapsas - 2-3€
Lühike kurk - 1€ raadiuses
Tomat - 1€ raadiuses
Banaan - 50 senti (üliküpsed, aga söödavad); natuke üle euro korralikud banaanid
Viinamari - poolekilose paki võis saada alla euroga
Liha:
Kanafilee: 3,5-5€ (olenes letist)
Hakkliha: 1,8-3,5€
Sealiha - 3€ kandis
Veisefilee - 4-5€
(tugevalt) soolatud lõhe - 3,5€-5€. Pole küll võrreldav poes leiduva soolalõhega, aga saia peal käras küll
Pakendatud külmsuitsulõhe 150 g - 1,5€
Magusalett:
Välilettidel oli tihti müügis kuupäeva ületanud tooteid poolmuidu ja maitselt üks-ühele n-ö värske tootega. Näiteks Toffifee kommikarp 90 senti, Snickers - 20-30 senti; liköörikommid 150-200 g - 1€
Siseruumides oli müügil pirukaid/stritsleid/kooke väga hea hinnaga(kohupiimastritsel 300 g - 1€ ja ohtralt kohupiima; pirukad 30-60 senti; rummikook 40 senti)
*Keskmine arve Balti Jaama turul jäi 20-25€ kanti ja äravedamiseks oli vaja spordikotti