Foto: Martin Ahven
Inimesed
27. mai 2017, 17:00

SUUR ÕHTULEHE GALERII | TEIST KORDA KIBE! Äripaar Jaan Toots ja Eve Kirs lasid end Toompeal laulatada (227)

Ettevõtjad Jaan Toots (59) ja Eve Kirs (42) vahetasid täna kell 16 alanud laulatustseremoonial Tallinna toomkirikus abielutõotuse. See on 2015. aastal koos seltskonda ilmunud ning kolme kuu eest ühise tütre saanud Jaanile ja Evele kummalegi teine abielu.

Juba kolmveerand tundi enne pulmatalituse algust seisis kiriku peaukse juures valves kolm USSi turvameest, kel tuli mõned kirikusse kiigata soovivad turistid viisakalt eemale juhatada, ning ka esimesed külalised hakkasid kogunema. Kiriku ette sätiti kaunistusi. Üle tee kirikust turvas pulma veel üks musta riietatud kuulivestiga mees.

Lisaks meediaväljaannete esindajatele jäi uhketes tualettides saabujaid uudistama ka nii mõnigi juhuslik mööduja. "Saladus on kõik välja läinud!" märkis üks pulmatulija muigamisi.

Tihedalt saabuvaid külalisi tundus olevat terve kirikutäis. Nende sekka jagus peale ärieliidi ka poliitikuid. Teiste hulgas tulid pulma Taavi Rõivas koos oma kihlatu Luisa Värgiga, Andres ja Kärt Anvelt, Indrek ja Kadi Tarand, Urmas Sõõrumaa ja Kätlin Maran.

Samuti oli kutsutud Jaan Tootsi esimene abikaasa Kersti Toots, kes jõudis kohale seitse minutit enne nelja koos enda ja Jaani täiskasvanud laste Kerli, Erhardi ning Rihardiga. Ühes nendega saabus ka Jaani ja tema vahepealse elukaaslase Kati Tootsi kaheksa-aastane tütar Karolina. Kati ise sündmusest osa saama ei tulnud.

Neli minutit enne tseremoonia algust saabus stiilne noorpaar mustas Mercedes W18 290 uunikumis, mida toodeti aastatel 1933-1937. Peenes mustas ülikonnas peigmees avas säravalt naeratavale mõrsjale autoukse ning paar sammus külgsissepääsust kirikusse. Eve Kirs kandis pika, mööda maad lohiseva slepiga kreemikasvalget pitskleiti.

Hilinejaid saabus kuni poole viieni. Laulatuse ajal käisid mitmed turismigrupid toomkirikut vaatamas ja pildistamas. Uudishimulikumad välismaalased uurisid, mis tähtis sündmus teoksil on.

Pruut ja peigmees said luteri kombe kohaselt paari pandud ning pulmakellad hakkasid lööma kell 16.42. Esimesena väljusid külalised ja jäid kiriku ette kahte lehte ootele. Ka hulk turiste klõpsis telefonidega pilte teha.

Pärast viit minutit kellamängu väljusid näost säravad vastabiellunud pühakojast ja istusid pulmaliste plaksutamise saatel autosse. Jaan Toots jõudis kohalolijatele korraks rõõmsalt lehvitada, enne kui sõit lahti läks.

Pulmaseltskond siirdus toomkirikust edasi pidu pidama Maardu mõisa, mille hoovis ootasid juba hommikust välitelk ja talveaias pikk laud.

Kersti on oma õnnistuse andnud

Pruutpaar on püüdnud tänaste pulmade ümber hoida saladuskatet ega ole soostunud rõõmsast sündmusest ajakirjandusele rääkima. “Mind ei ole teil üldse vaja tülitada. Olen seda kõigile öelnud – ma ei räägi midagi. Tänan teid südamest!” lausus Jaan Toots Õhtulehele eile. Eve Kirs jäi telefonitsi tabamatuks ega vastanud ka e-kirjale.

Ka Kersti Toots, kes on usaldusväärsete allikate väitel endise abikaasa uuele liidule oma õnnistuse andnud ning saab nii Jaani kui ka Evega hästi läbi, ei soovinud pulmadest kõnelda. “Ma tänan teid pöördumast ja huvi tundmast, aga ma ei vasta sellistele küsimustele,” sõnas ta heatujuliselt. Varem on ta kinnitanud: “Oleme Jaaniga endiselt väga head sõbrad” ja “Soovin Jaanile alati kõige paremat”.

“Kersti Tootsile Jaani uus naine meeldib. Kui sul on kellegagi ühised lapsed ja lapselapsed, siis on oluline, milline inimene su eksmehe kõrval seisab,” ütleb Õhtulehe allikas.

Sõbralikust läbikäimisest andis tunnistust ka Balti jaama turu avamine, kus Eve ja Kersti läinud nädalal elavalt juttu puhusid, samas kui Jaan hoidis süles veebruari algul sündinud Elisabetti.

Suhe polegi nii nooruke

Et Jaan Toots ja tema uus väljavalitu Eve Kirs, kes on ka ristiga kaelakeed kandes pildile jäänud, valmistuvad kirikliku abielu sõlmimiseks, tuli Kroonika vahendusel ilmsiks märtsis.

Selgi puhul ei soovinud paar tähtsale sündmusele valgust heita. “Ma pole juba kaks aastat andnud ühtegi intervjuud. Kui kirjutatakse mingit jama, siis mind see ei huvita! Mul on oma elu!” teatas Jaan Õhtulehele abiellumisuudise kohta.

Kuigi paistab, nagu oleks suhe väga tormiliselt arenenud – avalikkuse ette ilmus paar 2015. aasta sügisel, poolteist aastat hiljem on neil juba laps ja peetakse pulmad –, püüdis Jaan kuuldavasti pikalt eduka Tartu äridaami südant võita.

Elu24 andmetel kohtusid Eve ja Jaan Riias toimunud kinnisvaramessil. Kroonika märkis tunamullu oktoobris, et nende romaan oli tuure kogunud vähemalt kevadest saadik. Jaan poetas vaid, et nad on lävinud tööalaselt ja ta on olnud Evele konsultandiks kinnisvara arendamise küsimustes.

Rikas, kuid tagasihoidlik mõrsja

Eve Kirs (neiupõlvenimega Kruus) on üks Eesti rikkamaid naisi: viimases Äripäeva rikaste edetabelis edestas teda vaid kaheksa naist. Üldtabelis oli Eve 17,7 miljoni eurose varandusega 160. kohal. Jaan Toots, kelle põhiline äritegevus on praegu seotud sadamaettevõttega Baltic Ports Organization ja Riia sadamaga, pole sellesse tabelisse jõudnud.

Eve Kirsi vara pärineb tema juhitavast Astri äriimpeeriumist, mis on suurim kaubanduskinnisvara arendaja Eestis. Astri Grupp on avanud nii Tartu Lõunakeskuse, Narva Astri keskuse ja Fama keskuse, Pärnu keskuse, Kalamaja turg-toidutänava Depoo kui ka nädala eest valla löödud Balti jaama turu.

Ettevõte sai alguse 90ndate algul Tartus avatud popist grillbaarist Veeriku Grill, kuhu peagi asus tööle nooruke Eve. 1994. aastal abiellus ta firma bossi Aleg Kirsiga ja temast sai ettevõtte finantsjuht, kirjutas läinud nädalal Eesti Ekspress. Kui ligi kaks aastakümmet kestnud abielu otsa sai, jäi Aleg arendama Mäksa mõisa ning Eve aktiivselt tegelema Astri äridega. Sellest liidust sündisid praeguseks täisealine poeg ja gümnaasiumis õppiv tütar.

Tuttavad iseloomustavad Eesti Ekspressi väitel Evet väga tagasihoidliku inimesena. “Ma ei taha isiklikke asju kommenteerida,” ütles ta ajalehele ka ise. Ehk on ka varem pisut lahkemalt oma eraelule valgust heitnud Jaan just sellepärast hoidunud viimasel ajal ajakirjanduses esinemast.

Tants Kersti ja Kati vahel

Vastabiellunud jäid ametlikult vallaliseks üsna samal ajal, sest Jaan ja Kersti Tootsi (51) lahutus jõustus pikaleveninud varajagamise tõttu alles 2014. aasta mais, ehkki Jaan elas juba aastaid koos Kati Tootsiga (35), kellega kasvatas 2008. aastal sündinud tütart. Varem ema järgi Kõivu ja isa järgi Šahmatova nime kandnud Kati oli küll võtnud endale Jaani perekonnanime, kuid altari ette paar ei jõudnudki.

2014 augustis kolisid Jaan ja Kati lahku ja võtsid naise sõnul kooselus aja maha, lootuses, et asjad paranevad. Pool aastat hiljem pihtis Kati Kroonikas: “Lahkumineku otsuse langetasime alles siis, kui mõlemad saime aru, et kõik tunded on väljendatud ja ära kuulatud ning jõutud ühisele teadmisele, et sellises kooselus pole kummalgi soovi üheskoos edasi minna ega areneda. Selline lahkuminek pole eriti valulik, sest elu õppetunnid on omandatud, teineteisele andeks antud ja mõlemad saavad edasi liikuda.”

Kati tõi lahkumineku peapõhjusena välja asjaolu, et mees veedab töö tõttu suurema osa ajast Riias: “Kui naine on lapsega kodus ja mees eemal, siis on see kahjuks murekoht ja mina lihtsalt reageerisin aeg-ajalt üle.”

Juba 2011. aastal sahistati Jaani uuest silmarõõmust, kellega teda nähti väidetavalt nii ühes Tallinna vanalinna restoranis kui ka Riia kohvikus. “Ma elan Katiga koos ja kõik ülejäänu on jura,” ütles Jaan Publikule tõrjuvalt.

Endise kõrge politseiametniku Jaan Tootsi afäär Katiga tuli välja 2004. aastal, mil Jaan sattus kaitsepolitsei huviorbiiti, sest oli paigaldanud korterisse, kus Kati elas ja kus nad kohtusid, ebaseaduslikult kaamerad naise jälgimiseks.

“Meie perekond oli siiamaani väga tugev. Jaanil on lihtsalt keskeakriis,” rääkis haavunud Kersti Õhtulehele. “Ega Jaan pole teisest puust kui teised mehed, ja tema ei ole ka viimane. Kuidas see kriis lõpeb või laheneb, näitab aeg. Ma püüan teda mõista. Armastuse jõud on suur. Nii kaua kui Jaan on minu kõrval, nii kaua ma teda toetan. Jaan pole varjanud, et see on talle oluline.”

Siiski ei salanud Kersti, et on Jaani ja Kati salakohtumiste ja -reiside pärast solvunud, ja mitte ainult. “Ma olen sügavalt pettunud inimeses, keda olen eluaeg hinnanud ja austanud,” tunnistas ta ja rõhutas, et seni olid nad Jaaniga olnud väga lähedased ja siirad. “Aeg näitab, mida Jaan otsustab, kuhu ta kaldub?”

Katit nimetas Kersti heaks manipuleerijaks, kes püüab endast ekslikult vagurat muljet jätta. “Ma olen püüdnud Jaani silmi avada, aga käskida ei saa mitte kedagi.”

Kõik on eluga edasi läinud

Jaan hakkas Katiga koos elama 2005. aastal. Juttu oli järgnevatel aastatel ka pulmadest. “Kui tüdruk on väike, tahab ta olla printsess ja iga naine tahab abielluda,” tõdes Kati portaalile Publik. “Iga asja jaoks on õige aeg. Kunagi tuleb aeg ka Jaaniga abiellumiseks.”

Õhtulehele lausus ta: “Ma arvan, et iga naist häirib selline olukord, kuid ma tean ka selle situatsiooni tegelikku põhjust. Mina elan Jaaniga koos ja meil on väga hooliv ja kokkuhoidev pere. Ja see, et üks paber on vormistamata, ei tähenda küll mitte kui midagi.”

Jaani pahandas, et teda ja Katit pulmaküsimusega torgiti. “Nii Meri kui Ilves olid vanade naistega abielus, kui nad veel välisministrid olid. Miks nende käest pole küsitud, miks nad alles siis vanast naisest lahutasid ja uuega abiellusid, kui presidendikandidaadiks said?” küsis ärimees Õhtulehega rääkides. “Olen ka ise öelnud, et kui ma presidendikandidaadiks saan, siis ma lahutan vana abielu ja sõlmin uue!”

Uuesti abieluranda jõudis Jaan Toots nüüd ka presidendiks saamata. Loodetavasti toob kolmas kooselu püsiva õnne!

Eluga on edasi läinud ka Kersti ja Kati. Kroonika väitel naudib Kersti oma Pirital asuvas kodus juba mõnda aega kooselu endast kümmekond aastat noorema mehega. Kati südame on aga vallutanud kümmekond aastat vanem kangaärimees Mati Sirkel.  

Pulmakellad hakkasid lööma kell 16.42. Esimesena väljusid külalised ja jäid kiriku ette kahte lehte ootele. Hulk turiste klõpsis telefonidega pilte teha. Kellad olid jõudnud viis minutit lüüa, kui näost säravad vastabiellunud kirikust väljusid ja pulmaliste plaksutamise saatel autosse istusid. Jaan Toots lehvitas kohalolijatele korraks rõõmsalt, enne kui sõit lahti läks.