Foto: AFP / Scanpix
Maailm
28. mai 2017, 17:44

FOTOD | Sri Lanka päästjad on maalihete järel leidnud juba 151 surnukeha (1)

Reedel tabas Sri Lankat sajandi suurimaid maalihkeid. Päästjad on tänaseks leidnud juba 151 surnukeha, ent paljud inimesed on veel teadmata kadunud.

Kohalike elanike sõnul on mitmepäevastest vihmasajudest tingitud maalihked saareriigis tavalised. Ometi ei ole nii ohvriterohket maalihet ja võimsaid üleujutusi nähtud aastast 2003, mil hukkus 250 inimest ja hävis ligi 10 000 kodu.

Kohalike päästjate sõnul on päästetööd kestnud reedest alates, kuid endiselt on kadunud üle saja inimese, vahendavad India Today ja USA Today.

Kuigi ilm on praeguseks selginenud, kuid ilmateade ähvardab uue nädala alguses uue troopilise tsükloniga, mis võib saareriigis veel palju pahandust teha.

Sri Lanka välisministeerium ja kriisijuhtimisministeerium on esitanud abipalveks pöördumise nii naaberriikide, Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni (ÜRO) kui ka Rahvusvaheliste Otsingu- ja Päästeoperatsioonide Nõustamisgrupi (INSARAG) poole.

Seni on Sri Lanka abi saanud Indialt, kes on saatnud nii päästemeeskondi kui ka laevatäie varustust. Samuti on riigi sõjavägi päästetöödel appi tõtanud.

ÜRO lubas aidata raske olukorraga toimetulekul ning plaanib saata veepuhastustablette, telke ja teisi vajalikke abivahendeid. Oma abikäe on lubanud ulatada ka Pakistan ja Ameerika Ühendriigid.

Päästetöid koordineeriva kindralmajor Sudantha Ranasinghe'i sõnul on ühiste jõududega suuremad teed puhastatud ning need on taas läbitavad. Veoautodega viiakse väiksematesse küladesse humanitaarabi, kus inimesed seisavad põlvini vees ning ootavad evakueerimist.

Ranasinghe ei anna lootust, et siiani kadunud inimesed leitakse enam elusalt.