Tänavu kevadel kasutasid Süüria valitsusväed Khan Sheikhouni linnas mässuliste vastu keemiarelva. Süüria on oma osalust rünnakus eitanud. Foto: AP / Scanpix
Eesti uudised
29. mai 2017, 16:06

Ekspert: äärmuslaste käes olevad keemiarelvad võivad jõuda ka Euroopasse (1)

Keemiarelvade alast keeldu monitooriv organisatsioon OPCW hoiatab, et islamiäärmuslaste kätesse jõudnud lihtsad, kuid tõhusad keemiarelvad võivad jõuda ka Europasse.

OPCW teatel on ISIS kasutanud Süürias sinepigaasi ning Iraagis tõenäoliselt mingit algelist keemiarelva ning see teeb organisatsiooni esimehe Ahmet Üzümcü väga murelikuks, edastas YLE.

"Tegemist on väga muret tekitava tendentsiga, kuna esimest korda üle pika ajal on mingil rühmitusel õnnestunud valmistada keemiarelva ning seda ka kasutada," ütles ta.

Üzümcü tuletas meelde, et Süürias kasutatud keemiarelvad on olnud algelised, kuid tapva toimega ning tema hinnangul seisneb kõige suurem oht selles, et Euroopasse võivad jõuda terroristid, kes on õppinud valmistama ja kasutama keemiarelvi.

"Süürias ja Iraagis võitleb äärmuslaste ridades sadu, kui mitte tuhandeid Euroopast tulnud võitlejaid, kes võivad naasta koju ja kasutada seal oma oskusi. Meil tuleb olla valvas," ütles ta.

Üzümcü lisas, et keemiarelva valmistamine on üsnagi komplitseeritud, kuid samas ei maksa luua illusioone, nagu oleks see võimatu.