Foto: TEET MALSROOS
Repliik
29. mai 2017, 17:33

Jakko Väli | Vakra ja Michal aitavad Keskerakonna võidule (32)

Reformierakond ja sotsid valisid endale Tallinna linnapeakandidaadid, kes juba ette töötavad Keskerakonna heaks. Aitäh teile! Savisaare 40 000 häälest kaotab Keskerakond sügisel umbes 15 000, kuid need lähevad kas valijate passiivsuse tõttu tühja või siis suubuvad IRLi kandidaadile Viktoria Ladõnskajale, kelle emapartei valimiskünnist ei ületa.

Nõmmekad ei arva Rainer Vakrast suurt midagi. Tundus justkui noore ja edumeelsena, kuid tegelikud sammud peale linnaosast lahkumist jäävad inimestele arusaamatuks? Mis prügiveosse puutub, siis on Vakra täitsa avalikult kaitsenud riigikogu keskkonnakomisjoni esimehena  prügiveo suurkontserni huve. Põhjus, miks kaitsepolitsei Raineri vastu huvi ei tunne, on ilmselt selles, et kuriteoteadet pole esitatud, kuid minu teada seda täna juba koostatakse.

Sotsid olid oma linnapeakandidaadiga sundseisus, sest Vakra juhib kohalikku rakukest, kuid samas on neil tunduvalt väärikamaid inimesi, kes suudaksid  valijat kõnetada ning olla tõsiseks läbirääkijaks sel ööl, mil selguvad valimistulemused. Vakrat võetakse keskerakondlaste seas siiani kerge muigega. Vaid vähesed suudaksid seda noormeest ette kujutada Tallinna linnapeana.

Kui pole ühtegi ideed, mida paremini teha praegusest keskerakondlikust linnavõimust, siis tuleb välja tulla negatiivse programmiga: kaotame ära ja paneme kinni. Paraku on nii, et negatiivse programmiga võita on võimatu.

Kristen Michali kandidatuuri pole vaja just mitte ülemäära tõsiselt võtta. Reformierakond on oma võttest selili ja mitte ühegi valemiga ei õnnestu neil sel sügisel Tallinna linnakassa võtmeid enda kätte saada.

Tallinnal on olnud üks esinduslik, kuid sisutühi linnapea, kes oma saamatuse linna juhtimisel markeeris asfaldile joonistatud lilledega linna peaväljakul. Tema meesanaloogi iidne Hansalinn kohe kindlasti ei vaja. Sest kui ikka positiivset programmi ei ole, siis kinni panna võib kõike ja kõiki, kuid vaevalt sellest midagi paremaks muutub. Aastaid Edgar Savisaare poolt juhitud Tallinn on Euroopa üks kõige innovaatilisemaid ning rohelisemaid linnu. Nooruslik ja arenev.

Kui keegi nendel valimistel pealinnas üllatada suudab, siis on see EKRE. Ning Martin Helme on kandidaat, kes kogub suurema toetuse kui Vakra või Michal.

Küsimus on selles, kas Helmed suudavad nendel valimistel meid ehk üllatada ka millegi muuga kui rahvustevahelise vaenu õhutamisega? Tallinn on linn, kus ennast ühtviisi hästi tunnevad nii venelased kui eestlased, nii moslemid kui kristlased.

Tallinn võiks olla linn, kus koalitsioonis kohtuvad Keskerakond ja EKRE. See aitaks Jüri Ratasel distsiplineerida koomast väljumas ja maailma hetkel  pisut ebaadekvaatselt tajuvat IRL-i ning ka endast põhjendamatult hästi arvavaid sotse.

Tallinna võimuerakonnana sügisel 2017 jätkab Keskerakond. Küsimus on vaid selles, kes teistest erakondadest teeb pealinnas piisavalt hea soorituse ja omab piisavalt head meeskonda, et teda kaasata linna juhtimisse.