Matti Killing.Foto: Teet Malsroos
Sõudmine
30. mai 2017, 15:39

Matti Killing skandaalsest avaldusest: Geir läks ise arsti juurde, keegi ei vedanud teda sinna käe kõrval (23)

Sõudmises lahvatas täna pisemat sorti skandaalike, kui möödunud nädalavahetuse EMil neljapaati kuulunud, kuid eelsõidu järel tervisehädale viidates Allar Raja vastu välja vahetatud Geir Suursild kirjutas Facebookis, et pidi treener Matti Killingu käsul haigust teesklema. Killingu versiooni järgi ei saanud mees oma ülesannetega hakkama ning oli vangerdusega päri.

„Jah, ta ise ei tulnud ütlema, et ma ei saanud asjaga eelsõidus hakkama," alustab Killing Õhtulehe palvel oma versiooni möödunud nädalavahetusel juhtunust. "Kui Tõnul ja Allaril jäi sõit pooleli, siis võtsin Geiri eelsõidu kehva sooritust arvestades vastu otsuse ja läksin Geiri juurde. Ütlesin talle, et mul on plaan Allar tema asemel neljapaati panna, sest eelsõit polnud kindlasti tema võimetele vastav.

Aga sõudmises on see asi, et vahetuse põhjuseks saab ainult olla tervislik põhjus. Siis jäi kõlama minu eelmise päeva ütelus, et kas sul pole tervisega kõik korras, et asjaga hakkama ei saanud? Teisel päeval läks ta arsti juurde, ütles, et ei saa sõita ja kogu lugu. Ma ei tunne asja juures süümepiina. Kahjuks tegin ülejäänud kolmele mehele (Kaspar Taimsoo, Kaur Kuslap ja Sten-Erik Anderson – M.T.) Geiri proovimisega karuteene, lootsin rohkemat kui ta sees oli.“

Suursild kirjutas selge sõnaga, et haiguse teesklemine oli Teie käsk. Oli see nii või oli Teil omavahel kokkulepe?
„Leppisime enne kokku, et ta ei saanud hakkama ja tema asemel tuleb Allar. Kui ta oleks kaasvõistlejate suhtes aus olnud, oleks ta eelmisel õhtul ise tunnistanud, et ei saanud asjaga hakkama. Tõnu tervis oli piiri peal, siis oleksime vahetuse teemat eelmisel õhtul juba kaalunud. Oleks saanud paadi timmi panna ja nii edasi. See võis maksta meile medali.

Pool sekundit, mis inglaste vastu [vahesõidus] lõpuks jäi, oleks kindlasti olemata olnud. Seda näitas B-finaali sõit. Lühidalt öeldes oli vahetuse hind 15 sekundit. Esimesel päeval kaotasime parimale 18 sekundit, järgmisel päeval kolm. See oli tasemevahe. Tegin õige otsuse. Saime kinnitust, et oleme endiselt igati arvestatav paatkond.

Kõige huvitavam on see, et arutasime asja tegelikult terve võistkonna juures, mitte üksinda nurga taga. Ta oli päri, aktsepteeris otsust ja läks ise arsti juurde. Keegi ei vedanud teda sinna käe kõrval.“

Kas tema tänane avaldus oli üllatus?
„Samal õhtul oli märke…Ta ongi individuaalne sõudja. Kui sõit ebaõnnestub, siis ei ole kunagi tema süüdi. On see paarimees, on see paat, on see võistluskeskkond… Aga noh, paraku ei ole ta õppinud ära peeglisse vaatamist.“

Kas ta põletas nüüd sillad ära?
„Mina olen elus nii palju näinud inimesi. Hindan sportlasi sportlike tulemuste  järgi ja pakun alati kõigile võimaluse. Ega see avaldus mind nüüd jalust ei löö. Seda enam, et ta on minu silme all üles kasvanud mees. Ta on meie klubist, minu naise kasvandik esimesest sõudmise päevast peale. Tema käe all tuli ta Euroopa noorte meistriks ja noorte MMil neljandaks. Kahjuks on ta koguaeg isepäine olnud.

Oleme proovinud teda õpetada selles suunas, et üheses võid olla hästi omamoodi mees, aga paatkondades tuleb ikkagi arvestada teistega. Tema mõttemaailmas oleks pidanud eessõudja Taimsoo tema järgi end häälestama, mitte vastupidi.

Oleks ta maailmameister, kes pärast kehva sooritust välja vahetatakse, aga sel korral oli tema pigem see mees, kes oli paadile piduriks. Selleks on faktid: teise mehega oli paat 15 sekundit kiirem ja täiesti pildil. Minu soovitus Geirile on, et tuleb rohkem tööd teha ja ka peeglisse vaadata.“