Hiiglaslik Gareth Bale oma sünnilinna kohal. Foto: Kaarel Täll
Meistrite liiga
4. juuni 2017, 18:57

ÕHTULEHT CARDIFFIS | BLOGI | Gareth Bale'i sünnilinn taastub jalgpallipohmellist

Siin Wales, siin Cardiff! Sellel nädalal Euroopa, ilmselt ka terve maailma jalgpallipealinn. Laupäeval kohtuvad just siin Lõuna-Walesi linnas Madridi Real ja Juventus, et välja selgitada kontinendi parim jalgpalliklubi. Kui matši näeb iga vutihuviline teleka vahendusel ilma ühegi probleemita, siis Õhtuleht annab teile järgnevate päevade jooksul teada, mis toimub aasta ühe suurema spordisündmuse ajal paikades, kuhu telekaamerad ei satu. Linna on oodata 200 000 külalist – milline näeb välja Euroopa jalgpallipidu Walesi moodi? Püsige Õhtulehe lainel ja saage teada!
18:57
Pohmell?

Kui hommikul olid Cardiffi kesklinna tänavad veel üsna räpased ja koristusbrigaadid tegutsesid täistuuridel, siis pärastlõunaks hakkab linn taas normaalset rütmi taastama. Suur osa fänne on juba teel koju, mõned tutvuvad kohalike vaatamisväärsustega. 

Läbivalt on aga üks ühine joon: kõik on kuidagi vaiksed. Ilmselt oleks täpne diagnoos olukorrale "jalgpallipohmell". Oma linna poiss Gareth Bale sõitis koos sõpradega Madridist kodustele külla ja võitis Meistrite liiga karika. See on midagi sellist, mis tundub kolme miljoni elanikuga väikerahva jaoks kui unenägu. 

Mida Bale'i võit Walesi rahva jaoks tähendab, loe juba esmaspäevasest Õhtulehest.

Hiiglaslik Gareth Bale oma sünnilinna kohal. (Kaarel Täll)
02:24

Kaadreid Cardiffi tänavatelt. Reali triumf on terve Walesi rahva pidupäev, sest seal mängib ju oma poiss Gareth Bale. Üheskoos tantsu löövaid Walesi ja Hispaania mehi ning naisi leiab Cardiffist ilmselt veel varastel hommikutundidelgi.

22:02
22:00

Vahetult enne finaali!

18:08

Õhtulehe Meistrite liiga stuudio otsis Walesi pealinnast üles ajakirjaniku Dannar Leitmaa, kes läheb vastu oma karjääri viiendale Meistrite liiga finaalile. Mille poolest seekordne tiitlimatš eelmistest erineb? Kes võidab? Vaata Meistrite liiga stuudiot ja saa teada!

Meistrite liiga stuudio. (Ekraanitõmmis)
17:34

Kui Juventuse fännid alles magasid, oli Madridi rahvas juba peohoos

Loetud tunnid enne Meistrite liiga finaali algust täitus Cardiffi kesklinn rahvamassidega. Õhtuleht käis vaatamas, mis toimub ametlikes fännide kohtumispunktides, kus vastavalt siis Juventuse ja Madridi Reali poolehoidjad kogunevad.

Kõigepealt Juventus. Neile eraldati üks kena linnaväljak, kus pakuti süüa ja juua. Aga kella kahe ajal päeval valitses seal sisuliselt vaikus. Asja veidi lähemalt uurides sai selgeks, et ilmselt ei taheta segada kümnete inimeste und. Nimelt oli terve hulk kaugelt Itaaliast kohalt tulnud rahvast ootamatult just kogunemispunkti jõudes ära väsinud.

Magavad Juventuse fännid. (Kaarel Täll)
Magavad Juventuse fännid. (Kaarel Täll)
Magavad Juventuse fännid. (Kaarel Täll)
Magavad Juventuse fännid. (Kaarel Täll)
Magavad Juventuse fännid. (Kaarel Täll)
Magavad Juventuse fännid. (Kaarel Täll)
Magavad Juventuse fännid. (Kaarel Täll)

Kuna Torino rahva juures suurt midagi ei toimunud, siis seadsin sammud hispaanlaste suunas. Paar kilomeetrit eemal käis tants ja trall. Isegi kui mõni Reali särgis mees või naine paistis väsinud olekuga, siis laulu ja möllu sees magada polnud võimalik. Kas nende siesta kestis täna vähem kui itaallastel? Igal juhul paistab, et suureks finaaliks on paremini valmis just Reali publik.

Madridi rahvas tõmbas peo juba varakult käima. (Kaarel Täll)
Madridi rahvas tõmbas peo juba varakult käima. (Kaarel Täll)
17:12

A post shared by kaarel (@kaareltall) on


14:27
Itaalia härrad selgitavad Õhtulehele, kui palju neil raha kaasas on. (Erakogu)
 
09:32
Madridi Reali buss (John Sibley)
09:26
Relvadega mehi jagub kesklinnas peaaegu igale tänavale. (Frank Augstein)
01:34

Kaks hobust valvavad, Juventuse mehed lähevad trenni.

A post shared by kaarel (@kaareltall) on


14:59

Kaadreid Cardiffi tänavatelt. Reali triumf on terve Walesi rahva pidupäev, sest seal mängib ju oma poiss Gareth Bale. Üheskoos tantsu löövaid Walesi ja Hispaania mehi ning naisi leiab Cardiffist ilmselt veel varastel hommikutundidelgi.

12:34
Meistrite liiga festival. (Kaarel Täll)
02:40

A post shared by kaarel (@kaareltall) on

23:58
Üks võitja teada

Cardiff City staadionil peetud naiste Meistrite liiga finaalis läksid neljapäeval vastamisi prantslannad: Lyon vs Pariisi Saint-Germain. Normaal- ega lisaaeg väravaid ei toonud ja võitja selgus enam kui 20 000 pealtvaataja silme all penaltiseerias. Lyonile 7:6 triumf ja väärt karikas.

Kui meeste Meistrite liiga finaalile on piletite hankimine üsna võimatu ja tohutult kulukas protsess, siis naiste tiitlimatši pääses täiskasvanud inimene vaatama 6 naela eest, õpilastele oli pääse poole soodsam. Staadionit välja müüa siiski ei õnnestunud.

19:27
Finaal peidab end

Kui Collina välja arvata, siis esimest märki Meistrite liiga finaali toimumisest peab ootama päris viimase hetkeni, kuni rong lõpuks Cardiffi keskjaama jõuab.

Ei Heathrow lennujaamas ega Paddingtoni rongijaamas polnud ühtegi Juventuse ega Reali särgis hingelist. Õigupoolest kuuliski kõikjal ainult inglise keelt. Ju hispaanlased ja itaallased on veel tööl ja saabuvad kohale reedel.

London, Paddington (Kaarel Täll)
Cardiff, Central station (Kaarel Täll)
Laupäevase finaalmatši areen: Principality Stadium. Vaade rongiaknast. (Kaarel Täll)
19:18
London, Tartu, graffiti

Heathrow Express (rong, mis viib inimesed 15 minutiga lennujaamast linna) pakub aga täiesti teist masti üllatuse. Ekraanidel mängib BBC World News, räägitakse põgusalt Venemaast, USAst, terrorist – teate küll. Seejärel tuleb aga pikk ja põhjalik lõik... Tartu tänavakunstist!

Täpsemalt veidrast nutilahendusest, kuidas spreivärv on muudetud targaks. Saatejuht asub katsetama. Tal polegi vaja muud teha, kui värvipurki seina ääres edasi-tagasi liigutada, sest purk teab ise, millal ja kui palju värvi seinale pihustada.

Tõsiselt veider toode, kuid ikka läheb südame alt soojaks ja hinge tuleb uhkustunne. Eesti asi! Heathrow Express, Tartu, nutikas tänavkunst – miks mitte!?

19:16
Spordiv linn

Londoni kohal pakub aga sakslasest lennukipiloot omamoodi mõttepausi. Heathrow lennujaamale maandumise asemel tiirutame pool tundi ümber linna. Küll ühtpidi, siis jälle teistpidi.

Ja iga tiiruga jääb silma üha rohkem jalgpallistaadioneid. Korra üle lennates märkaks ilmselt Wembley’t ja mõnda teist suuremat areeni, aga pool tundi Londoni kohal olles läheb silme eest lõpuks omamoodi kirjuks.

Ma ei mõtle Stamford Bridge’i või teisi suuri ja kuulsaid väljakuid, hoopis paari tuhande kohalise tribüüniga väiksemate klubide omi. Lisaks veel tohutu hulk tenniseväljakuid, pildile lisavad mitmekülgsust kergejõustikustaadionid ja golfirajad. Sinna linna mahub ikka väga suur hulk sporti.

17:40
Härra Kohtunik

Neljapäeva varahommik. Jalgpallist pole esialgu kippu ega kõppu. Spordirahvas on siiski Tallinn-Frankfurt lennul esindatud – alati rõõmsameelne Martin Kupper, Rio olümpiamängude neljas kettaheitja, asub teele Hispaania poole. Mehel plaanis loomulikult ketast heita. Tema saadab edusoovid minuga Cardiffisse, minult sama žest Hispaania suunas.

Frankfurt am Main (mitte too endise DDRi alale kuuluv linn, mis Oderi jõe ääres paikneb). Lennujaam, kus töötab Tartu jagu inimesi – müstika. Seda uskumatum tundub, et üks esimesi inimesi, keda näen, on legendide legend. Üks kõige müütilisemaid jalgpallitegelasi minu elus. Superstaar, ikoon, jalgpalli A ja O, aga samas kõigest kohtunik. Pierluigi Collina!

Pierluigi Collina. (JOHN MACDOUGALL)

Ta kõnnib, vaatab juhuslikult mulle otsa, ja kaob rahvamassi. Kiilas pea läigib aknast paistva päevavalguse käes, silmad suuremad kui ühelgi fotol kunagi paistnud. Seljas pintsak, nägu morn ja tõsine. Collina, mis Collina!

Tekib võimalus üheks legendaarseks small-talk’iks, kuid lasen šansi loetud sekunditega käest. Tagantjärele kujutan ette, et meie kahekõne võinuks olla stiilis: mina: “Kes võidab?”, tema: “Juve”. Kõik. Rohkem poleks nii tõsine mees üheks veidi piinlikuks vestluseks oma energiat raisanud.

Siiski loodan, et äkki astub Härra Kohtunik (jah, suure tähega Härra, ja suure tähega Kohtunik) minuga sama lennuki peale. Ei astu. Collina oli ja jääb müütiliseks tegelaseks.

17:36
Palverännakust

Meistrite liiga finaalile minek on alati jalgpallirahva jaoks midagi erilist. Pole kahtlustki. Meenutab veidi palverännakut näiteks Santiago de Compostelasse, aga sihtkoht muutub igal aastal. Suuremat sorti eneseleidmist ka ilmselt ei toimu, aga ometi saadab rännakuid mingi sarnasus.

Tänavu on Cardiff omamoodi püha paik paljude hispaanlaste ja itaallaste jaoks. Kuid mitte ainult. Tegelikult ei tee Juventuse ja Madridi Reali mastaabiga klubid enam ammu rahvustel erilist vahet – poolehoidjaid on igast maailma nurgast, fännid räägivad sadu erinevaid keeli, kuid kõik saavad ühtmoodi aru vaid jalgpallist.

Ja nüüd vaatavadki miljonid inimesed üle terve planeedi Walesi suunas. Samuti, nagu vaatavad erinevad rahvad Santiago või Meka suunas. 

Jalgpallimaailm vaatab sellel nädalal Cardiffi suunas. (Rebecca Naden)