Anett Kontaveit servimas mängus Garbine Muguruzaga.Foto: Reuters / Scanpix
Tennis
5. juuni 2017, 09:00

VILLE ARIKE | Anett Kontaveit on väga huvitaval ajal suures mängus (1)

Prantsusmaa lahtised tennisemeistrivõistlused on küll poole peal, kuid Anett Kontaveiti liivaväljakute hooaeg sai mitu päeva tagasi läbi. Ta ei jõudnud Pariisis sama kaugele kui Stuttgartis või Roomas, kuid suutis ka Roland Garrosi väljakutele jätta oma värvika jälje.

Üks on selge. Kontaveit kuulub sellesse koorekihti, kellelt võib lähiaastate jooksul ükskõik millisel võistlusel kõike oodata. Nii kodu- kui ka välismaiste spetsialistide hinnangul on naistetennise tase maailmas ühtlustunud, see sai Pariisis kinnitust. Serena Williamsi beebiootusest tingitud paus muudab olukorra veelgi intrigeerivamaks.

Eesti tenniseliidu president Enn Pant rõhutas, et Kontaveit on pärast koostöö alustamist hollandlase Glenn Schaapiga muutunud oluliselt professionaalsemaks. Mängupildist ongi näha kõva tööd ja püüdu muuta oma kõiki külgi tugevamaks. Silmaga nähtavalt on paranenud liikumine väljakul, paranenud vastupidavus, stabiilsemaks muutunud löögid ka kõrge tempoga mängudes.

Professionaalsust rõhutab fakt, et kui Pant kutsus pärast esimeses ringis saadud võitu Kontaveiti tiimi õhtusöögile, vastati, et ajakava ei luba.

Kontaveit loomulikult pole veel valmis, ideaalne mängija. Positiivne, et ta rõhutab isegi: näeme treeneriga igas valdkonnas arenguvõimalusi. Järgmise nädala alguses avaldatavas WTA edetabelis tõuseb Eesti esireket esimest korda maailma 50 parema mängija sekka. Kahtlemata tähtis verstapost, kuid mitte selleks ei tehta tööd.

Sihid on palju kõrgemal, kuid need on sama kõrged veel vähemalt sajal mängijal. Naiste tennise lähemate aastate arengut on huvitav jälgida. Tase on ühtlane, kuid mitte ühtlaselt nõrk, vaid tugev. Juba Suure slämmi turniiri esimeste ringide mängud on kõrgeklassilised ja ettearvamatud. Peale on tulnud huvitav, väga kõrgelt motiveeritud põlvkond.

Ühelt poolt tähendab see võimalusi paljudele. Teisalt – tipp ei lähe iial laiemaks, esimene saab jätkuvalt olla ainult üks. Samas võib vabalt jõuda kätte olukord, kus aasta kümme tähtsamat turniiri võidab seitse-kaheksa erinevat mängijat. Sellesse ringi ihkab end murda ka Kontaveit.

Nagu eespool öeldud, leidub detaile, mida tuleb parandada. Need lahutavad eestlannat praegu sellest, et ta jätkaks Pariisis mängimist. Ent juba ühe seti võitmine Garbine Muguruza vastu pole paha. Tiitlikaitsja pidi kaotusseisu jäädes panema Kontaveiti alistamiseks kõik mängu. Hispaania ajakirjanik Joan Solsana kinnitas: teise seti lõpus ja kolmandas setis mängis Muguruza oma parimat tennist; kui ta jätkab samamoodi, võib ta tiitlit kaitsta. Ja tähelepanuväärne fakt: Pariisis eelmistel aastatel peetud kahe mängu jooksul ei suutnud Muguruzalt setti kätte saada isegi Serena Williams! Tõsi, eile langes hispaanlanna siiski konkurentsist.

Asjaolu, et Muguruza võttis pärast aprillikuus saadud kaotust mängu Kontaveitiga kõige tõsisemal moel, näitab, et meie piiga on mänginud end tippude teadvusse ja teda respekteeritakse. Ei tohiks olla mingit kahtlust, et Kontaveit jätkab koos treeneriga alustatud professionaalsel teel käimist. Tema eneseteostusesoov on väga suur, juulis peetavat Wimbledoni turniiri tasub huviga oodata.