Therese Johaug.Foto: BERIT ROALD
Talisport
5. juuni 2017, 14:40

Ekspert homme algavast Johaugi protsessist: Therese olümpia võib ohtu sattuda (1)

Homme hakkab Rahvusvaheline Spordiarbitraaž (CAS) arutama dopingut tarvitanud Norra murdmaasuusastaari Therese Johaugi juhtumit.

Norra olümpiakomitee määras selle aasta alguses suusatajale 13 kuu pikkuse võistluskeelu, aga Rahvusvaheline suusaliit (FIS) nõuab Johaugile karmimat karistust ja kaebas otsuse edasi. Johaug loodab omakorda, et CAS teeks ta süüst üldse puhtaks või vähemalt kärbiks oluliselt võistluskeelu pikkust.

Rootsi suusaekspert Jacob Hard ütles Expressenile, et sisuliselt jookseb Johaug peaga vastu seina. "Võimalusi, et keeld nullitakse, sisuliselt pole. Täiesti arusaamatu, miks ta mõtleb, et selline asi võimalik on," lausus ta.

Johaugi võistluskeeld lõppeks praeguse seisuga 18. novembril. Hardi sõnul on Johaugi jaoks tähtis iga päev, kui ta tahab Pyeongchangi olümpiamängudel kaasa teha. "Kui karistust pisut pikendatakse, võib tema olümpia ohtu sattuda. Asi on piiri peal," tõdes ta.

Johaug andis positiivse dopinguproovi möödunud aasta 16. septembril, kui tema organismist leiti keelatud ainet klostebooli. Sportlase ja tema arsti Fredrik Bendikseni väitel sattus aine Johaugi organismi Trofodermini-nimelisest kreemist, mida norralanna väidetavalt määris Itaalias laagris viibides oma põlenud huulte peale.