TÖÖHOOS: Treener Andrei Nazarov Rio de Janeiro olümpial.Foto: Viljar Voog
Kergejõustik
6. juuni 2017, 04:00

Eesti kergejõustikutreeneri tublid hoolealused: Remigija Nazaroviene, Larissa Netšeporuk, Pascal Behrenbruch ja Laura Ikauniece-Admidina.

VÄGEV: Andrei Nazarovi neli edukat rahvusvahelist projekti (12)

Eesti parima naissportlase Ksenija Balta juhendaja Andrei Nazarov on olnud kaks kümnendit rahvusvahelise haardega treener. 1997. aastal aitas tallinlane MMil pjedestaalile leedulannast abikaasa Remigija Nazaroviene ning nüüd jagab näpunäiteid Läti tähele Laura Ikauniece-Admidinale. Vahepeal olid tema edukad õpilased ukrainlanna Larissa Netšeporuk ja sakslane Pascal Behrenbruch.

Õhtuleht usutles Eesti kümnevõistluse eksrekordimeest Nazarovit pärast mai lõpus toimunud Götzise mitmevõistlust, kus lätlanna püstitas seitsmevõistluses vinge rekordi – 6815 punkti! – ja pääses poodiumile. Augustis Londonis peetaval MMil kuulub Ikauniece-Admidina medalisoosikute kitsasse ringi. Järgnevalt meenutame, kuidas Nazarov oma esimese rahvusvaheline läbimurde sooritas ja kuidas ta latti pidevalt kõrgel on hoidnud.

Sisseelamine naiste tippsporti

1990. aastate teisel poolel taandus Nazarov vaikselt tippspordist ja astus treenerite mängumaale. Väärtuslik kogemus oli leedulannast abikaasa Remigija Nazaroviene juhendamine.

Remigija Nazaroviene koos Mikk Pahapilliga. Foto: ARNO SAAR

"See andis mulle hea ettekujutuse treeneritööst. Ühtlasi sain päris korraliku pildi naiste tippspordist," räägib Nazarov, kes juhendas karjääri alguses ka kümnevõistluse olümpiavõitjat Erki Noolt.

Nazaroviene võitis 1997. aastal Ateenas MMil seitsmevõistluses pronksi, tuli 1998. aastal Budapestis EMil neljandaks ja 1999. aastal Maebashis sise-MMil viiendaks. 2000 Sydney olümpial ei saanud ta jalavigastuse tõttu startida.

"Ma ei tahtnudki olümpiale minna, sest Remigija tõmbas jala kõvasti ära, kuid Leedu spetsialistid ütlesid, et ta saab terveks," lausub Nazarov. "Ka olümpiakomitee oli sellega nõus ja sõitsime Austraaliasse treenima."

Aitas Netšeporuki tagasi tippu

Sydney olümpial võistles Nazarovi teine õpilane Larissa Netšeporuk, kes toona esindas veel sünniriiki Ukrainat. Kuid peatselt võis Tallinna elama kolinud mitmevõistleja sinimustvalge lipu all starti minna.

Larissa Netšeporuk. Foto: TIINA KÕRTSINI

Netšeporuki tipphetk saabus 2003. aastal Pariisis väli-MMil, kus ta lõpetas seitsmevõistluse seitsmendana. "Aastal 1999 hüppas Larissa Valeri Bukrejevi juhendamisel teivast," märgib Nazarov. "Ta kartis, et pöid ei hakka kandma ega luba mitmevõistlust teha."

Ent Netšeporuk sai tervise korda ning hakkas Nazarovi näpunäidete järgi lemmikalaga tegelema. "Larissa oli väga tubli. Ta hoolitses oma tervise eest palju, samas tegi kõik vajalikud treeningud ära."

Netšeporuk oli hea nii kaugushüppes kui ka odaviskes ja kuulitõukes. Aga tema kiiruslikud võimed ei olnud kõige paremad, sestap oli keeruline medalilahingusse sekkuda. "Tiitlivõistlustel sai Larissa siiski kõrgeid kohti," osutab Nazarov 2002. aasta sise-EMi kaheksandale ja 2004. aasta sise-MMi seitsmendale kohale.

Behrenbruch triumfeeris EMil

Saksamaa mitmevõistleja Pascal Behrenbruch tuli Eestisse Erki Noolega koostööd tegema, kuid tema treeneriks sai Nazarov.

Pascal Behrenbruch. Foto: TAIRO LUTTER

2011. aasta sügisel Eestisse saabunud Behrenbruch üüris Tallinnas eluaseme ja hakkas Nazarovi rühmas harjutama. 2012 suvel triumfeeris ta Helsingis EMil võidumehena.

"Esimesel aastal oli Pascal väga motiveeritud," arutleb Nazarov. "Ta ei tahtnud, saba jalge vahel, koju tagasi minna. Samas oli Pascal paras tegelane. Minu juures treeninud naissportlastel on arusaam puhkusest ja toitumisest korralikult paigas olnud, aga Pascalil polnud. Mingiks perioodiks õnnestus see protsess kontrolli alla saada ning siis tulid ka head tulemused."

Nazarovi ja Bechrenbruchi koostöö lõppes 2014. aasta kevadel. 2012 ja 2013 alistas sakslane kümnevõistluses 8500 punkti piiri. Eestlasest treener hankis taas väärtuslikke kogemusi.

"Pascal oli teise koolkonna esindaja," nendib Nazarov. "Käisin päris tihti Saksamaal laagrites ja nägin, kuidas seal sporti tehakse. Õppisin sakslastelt palju. Jälgisin huviga, kuidas nende tiimi tiitlivõistlusteks häälestatakse. Neil olid alati suured eesmärgid, sihikul oli mitu medalit."

Viis lätlanna uuele tasemele

Läti esindaja Laura Ikauniece-Admidinaga alustas Nazarov koostööd eelmisel sügisel, kui oli mitmevõistlejaga Skype’i vahendusel vestelnud ja eesmärgid paika pannud.

Laura Ikauniece-Admidina Foto: DAMIR SAGOLJ

Ikauniece-Admidina sai 2012. aastal Helsingis EMil hõbeda ja 2015. aastal Pekingis MMil pronksi, mullusel Rio de Janeiro olümpial lõpetas ta neljanda kohaga. Tema isiklik rekord oli 6622 punkti.

Lätlanna üüris möödunud aasta lõpus Tallinnas korteri ja harjutab valdavalt Eestis. "Alguses õppisin Laurat natuke tundma," räägib Nazarov. "Ta kogus juba juunioride klassis 6000 punkti. Üldfüüsilised võimed on tal suurepärased. Laura on ka väga professionaalne sportlane, kes pühendub täielikult treenimisele."

Aprillis harjutas Ikauniece-Admidina koos Nazarovi teiste õpilastega Itaalias. Mai lõpus parandas ta Götzises isiklikku rekordit peaaegu 200 punktiga, kogudes 6815 punkti. Suurim kordaminek oli kaugushüppes püstitatud tippmark 6.64. "Kaugushüpe oli Laural seni nõrk ala, eelmisel aastal hüppas ta mitmevõistluse sees 6.12 ja 6.14," sõnab Nazarov.

Augustis sihib Ikauniece-Admidina MMil medalit, pikemas perspektiivis on võimalik alistada maagiline 7000 punkti piir. "Võib öelda, et see on meie suur eesmärk, mis ei täitu kahe–kolme kuuga," rõhutab Nazarov. "Selleks tuleb esimesel päeval koguda 4000 ja teisel 3000 punkti. Götzises tegi Laura teisel päeval maailma kõigi aegade teise punktisumma, rohkem on suutnud vaid maailmarekordiomanik Jackie Joyner-Kersee."