Therese Johaug.Foto: HEIKO JUNGE
Doping
8. juuni 2017, 14:00

Lance Armstrongi kinni nabinud antidopinguboss astus Johaugi kaitseks välja (4)

Teisipäeval algas Šveitsis Lausanne'is Rahvusvahelise Spordiarbitraaži (CAS) istung, kus selgub dopingut tarvitanud Norra murdmaasuusastaari Therese Johaugi saatus.

Norra olümpiakomitee määras selle aasta alguses suusatajale 13 kuu pikkuse võistluskeelu. Et karistus on tagasiulatuv, saaks Johaug praeguse seisuga võistlusradadele naasta 18. novembril. Johaug loodab, et CAS teeks ta süüst üldse puhtaks või vähemalt kärbiks oluliselt võistluskeelu pikkust. Rahvusvaheline suusaliit (FIS) nõuab norralannale aga 16-20 kuu pikkust karistust, mis jätaks ta eemale 2018. aasta Pyeongchangi taliolümpiast.

Eile asus Johaugi kaitseks ja FISi vastu välja USA antidopinguagentuuri boss Travis Tygart, kes oli üks suurtest "süüdlastest", kes aitas tõestada USA ratturi Lance Armstrongi dopingusüüd.

Travis Tygart. Foto: JOHN THYS

"FISi kaebus on raha ja aja raiskamine. Pealegi on see Johaugi suhtes ebaaus, sest ta tegi vaid vea ja tal on juba piisavalt palju üleelamisi olnud. Ühest küljest oleme tõestanud, et Venemaal oli riiklik dopingusüsteem ja hiiglaslikus pettuses osalejaid tulebki karmilt karistada. Aga Johaugi karjäär pandi 13 kuuks seisma selle tõttu, et ta kasutas ravimit, mis ei aita tal isegi sooritust parandada," pahandas Tygart Norra rahvusringhäälingu vahendusel.

"Paistab, et FISil on mõttes ka midagi muud peale õigluse jaluleseadmise. Ma ei tea, kas FISil on midagi isiklikult Johaugi vastu või on tegemist räpase poliitikamänguga, aga 13 kuud on liiga karm karistus," lisas ameeriklane.

Huvitaval kombel rääkis Tygart märtsi keskel risti vastupidist juttu. "Mis asi siin toimub – Johuag üritas ju petta! Kui üldse millegi üle arutada, siis selle, et karistus oli liiga leebe,» rääkis ta väljaandele VG.

Johaug andis positiivse dopinguproovi möödunud aasta 16. septembril, kui tema organismist leiti keelatud ainet klostebooli. Sportlase ja tema arsti Fredrik Bendikseni väitel sattus aine Johaugi organismi Trofodermini-nimelisest kreemist, mida norralanna väidetavalt määris Itaalias laagris viibides oma põlenud huulte peale.

FIS ei soovinud Tygarti väljaütlemisi kommenteerida. CAS teeb otsuse teatavaks ilmselt alles juulikuus.