Foto: LAURA OKS
Nädala TOP
9. juuni 2017, 16:54

TOP 5 | Seeder korraga sees ja väljas (2)

Ministrivahetus toob valitsusse uuteks nägudeks Siim Valmar Kiisleri, Jüri Luige ja Toomas Tõniste. Põhjust, miks Helir-Valdor Seeder iseend ukse taha jättis, ei pea aga kaugelt otsima – võimaldab see ju tal jätkata poliitikat, kus fraktsioonis (nüüd juba juhina) kiidetakse valitsuse eelnõud heaks, kuid valitsusvälise parteiliidrina öeldakse, et maksu- ja seadusemuudatused ei kõlba kuhugi. Näiteid sellest, kuidas erisõnumiline topeltmäng lõppema kipub, ei tule samuti kaugelt otsida – küsitagu vaid koalitsioonipartneritelt.

Heldust jagub vaid ministrile?

Kui helde tööandja on haridusministeerium, selgus, kui avalikkuse ette jõudis see, milline näeb välja haridusminister Mailis Repsi hommikune töölesõit: ministeeriumi väikebuss ei vii ainult valitsusliikme tööle, vaid ka tema lapsed kaugemale kooli. Ent hästi hoitud on Reps muuski mõttes: sellest kõneleb lapse sünni puhul kolleegidelt (ja maksumaksjalt) kingiks saadud 1800eurone maal. Kuid et heldust kipub selles asutuses jaguma vaid ministrile, võib aimata tõsiasjast, et haridusministeeriumi ametnikud moodustasid ametiühingu.

Lapstööjõud kolib maale

Head kavatsused, kesine tulemus – nii võib kokku võtta tööinspektsiooni algatust lapsi väidetavalt liigkoormavast lehemüügitööst kõrvale hoida. Paraku tuleb tõdeda, et tööinspektsioon keelas küll ühe nähtavama osa alaealiste tööst, kuid kindlasti mitte ohtlikuma – või kuidas tagavad agarad ametnikud, et lapsed oleksid kaitstud, piisavalt puhanud ja valvatud koduaias ja maal tööd tehes? Võib arvata, et rohkem lapsi suundubki edaspidi tööle sinna, kuhu ametniku kontrolliv pilk ei ulatu.

Tegemata töö

Mõne keskerakondlasest riigikogu liikme demonstratiivne hääletamata jätmine on tuttav võte juba juuniküüditamise ohvrite mälestamise avalduse ajast. Samasse ritta võib paigutada puudumised USAga kaitsekoostöö leppe hääletamise ajal. Kuid meelsust saab näidata muudki moodi – näiteks hääletades, ja küsida tuleb, kas hääletamata jätmine ei peaks võrduma töökohustuste täitmata jätmisega.

Laske olla haige!

Doktoritöö paljastab, et kolme esimese haiguspäeva hüvitamise lõpetamine vähendas haiguspäevade hulka poole võrra. Kuid eestlane pole mitte tervem, vaid käib palga vähenemise hirmus isegi haigena tööl. Samas teame, et kui inimestel lastaks olla haigena kodus, ilma et see neid majanduslikult ruineeriks, oleks keskmine töötaja meil tegelikult tervem.