Artjom Dmitrijevi punane kaart oli Eestile liiast.Foto: Reuters / Scanpix
Jalgpall
9. juuni 2017, 23:35

7 VÕTIT | Punane kaart oli superstaaride vastu liiast, Eesti - Belgia 0:2 (10)

Belgia jalgpallikoondis alistas Lillekülas toimunud MM-valikmängus 10 176 pealtvaataja silme all Eesti tulemusega 2:0 (31. Dries Mertens, 86. Nacer Chadli). Õhtuleht võtab kohtumise kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?
Artjom Dmitrijevi punane kaart 44. minutil. Vaata, kust otsast tahad, aga kümnekesi maailma seitsmenda meeskonna vastu (FIFA edetabeli põhjal) 0:1 kaotuseisust välja tulla näikse Eesti jaoks ebareaalne ülesanne. Kaitses annaks veel kuidagimoodi kannatada, aga viigiväravat jahtida…

Seejuures ei olegi mõtet vaielda, kas punane väljus peakohtunik John Beatoni taskust pisut kergelt või mitte, sest fakt on see, et Nõmme Kalju poolkaitsja jäi olukorda hiljaks ja hüppas sinna parema jala korgid ees. Nii ei maksa teha. Eriti, kui vastas on kümneid miljoneid maksvad superstaarid, keda hoitakse tahes tahtmata enam kui Andorra või Malta mehi.

Niisamuti kahvatub punase kaardi kõrval Mihkel Aksalu eksimus, mis päädis Dries Mertensi 1:0 väravaga. Kümnekesi olnuks täpselt sama raske ka 0:0 seisul. Lühidalt öeldes oli teine poolaeg Eesti jaoks hirmus kannatamine, aga tuleb tunnustavalt tõdeda, et sellega sai kodumeeskond vägagi viisakalt hakkama. 

2. Kas Eesti leidis soovitud tasakaalu oma ründe- ja kaitsemängu vahel?Jah, kuni vähemusse jäämiseni. Balanss vastase värava ründamise ja enda oma kaitsmise vahel oli Brüsselis valele poole kaldu ning enne tänast matši rõhutas Eesti leer eesotsas peatreener Martin Reimiga, et too element tuleb paika saada. Muidu head nahka oodata ei ole.

Sellest tulenevalt lähenes Reim mängule plaaniga, mille kohaselt asetus meie meeskond Belgia rünnaku ajal 5-4-1 formatsioonis, kus Karol Mets langes kolmandaks keskkaitsjaks ning Konstantin Vassiljev jäi üksi tippu. Neljane liin nägi vasakult välja Siim Luts – Artjom Dmitrijev – Mattias Käit – Sergei Zenjov. Niisamuti loobus Eesti suures osas kõrgest pressingust (tehti vaid paar sekundit pärast pallikaotust ja paar korda ka Belgia väravalöögi ajal), et end mitte ülearu väsitada.

Tegelikult too plaan toimis kuniks eestlasi oli väljakul 11. Belglased küll domineerisid, kuid tõeliselt ohtlikke olukordi tekkis avapoolajal Eesti värava all vaid paar. Samas polnud Sinisärgid ründefaasis liiga vaoshoitud, vaid võimalusel tormati nelja-viie mehega Thibaut Courtois’ poole.

Tõsi, esimese pealelöögini jõudis Eesti alles 88. minutil, kui Vassiljev väänas 20 meetrilt vasakuga ristlatti! Laias laastus muidugi kümnemehelisel Eestil rünnakule asja polnud, kuid väljakult lahkutakse igatahes väärikalt. Belgia on meist parem, aga Brüsseli 1:8 oli selgelt tööõnnetus. Ka publikul ei jäänud südi partii märkamata: lõpuvile järel seisis rahvas ja skandeeris "Eesti!"

3. Milles oli Kostja Vassiljevil mängueelsel pressikonvenrentsil tuline õigus?     
Et koondise mängul peab olema täismaja. Tänane atmosfäär Lillekülas oli haruldaselt vinge, mida sooviks kogeda veel ja veel. Kahjuks tuleb pikem pai selle eest teha Belgia fännidele, kelle laul ületas enamiku ajast laulupidude asutajate järeltulijate oma nii detsibellidelt kui ka stabiilsuselt. Ja seda olukorras, kus külalised moodustasid publikust umbes kümnendiku. Oma hoovis ei tohi säärast pulli lubada!

Belgia fännid. Foto: Reuters / Scanpix

4. Kes oli platsi parim?
Kevin De Bruyne. Manchester City ründav poolkaitsja jõudis igale poole, oli konstantselt tera ja kostitas meie trahvikasti arvukate söötudega, milledest üks päädis 1:0 ja teine 2:0 väravaga. Tegelikult tahaks tunnustada hoopis Mihkel Aksalut, aga ülalmainitud prohmakas ei luba seda teha.

Kevin De Bruyne Foto: Reuters / Scanpix

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?
Eesti – sundimatuid vigu. Meenub mitu korda, kus meie kaitsvad mängijaid hakkasid oma poolel mõttetult palli vedama ning kaotasid selle. Vedas, et neid ära ei karistatud.

Belgia – realiseerimist. Teise poolaja alguses oli külalistel lugematul hulgal šansse lüüa 2:0 ja panna mäng lõplikult kotti. Aga Aksalu head tõrjed ja/või belglaste kehvad löögid panid teise värava pikaks ajaks ootele. Kõvemate satside vastu ei pruugi Belgial nii palju variante tekkida, seega ei tasu raiskamist harjutada.

6. Mida ütlesid asjaosalised?
Eesti peatreener Martin Reim: „Belgia-suguse võistkonna vastu vähemuses mängida pole kerge ülesanne. Ma ei saa poistele midagi ette heita – tahte ja võitluse, mis neil sees olemas oli, jätsid nad platsile. Kahjuks vähemuses mängimine röövis võimaluse või jõu, et rohkem lahingut anda.

Eks me üritasime seda mängu elus hoida kuni selle hetkeni, mil viigiväravat sai üritada, aga nii kui natukene liine avasime, tuli teine värav. See näitas järjekordselt, et seekord oli õigem taktika valitud. Belgia sai palju pealelööke, aga palju distantsilt. Läbisööte oli neil päris keeruline anda. Kaitsetöö oli okei, aga rünnakut saab kindlasti paremini teha.“

Eesti peatreener Martin Reim. Foto: Robin Roots

Väravavaht Mihkel Aksalu: "Esimene värav muutis mängu. Meie plaan oli see, et hoiame niikaua vastase nulli peal, kui võimalik, et lõpus täispanga peale välja minna. Kahjuks esimese poolaja värav tegi asja mitu korda raskemaks.“

Kapten Ragnar Klavan: "Kannatad ja kannatad veel rohkem, ega seal muud ei olnud. Eks taktikaliselt me ei läinud mängu alguses kohe avama, vaid hoidsime liinid koos, et aeg edasi läheks ja teisel poolajal saaks rohkem riske võtta. Kui Belgia vastu avad, siis tuleb kiirelt tuppa, nagu esimene mäng näitas. 

Kahjuks kaks situatsiooni 30 minuti kandis muutsid mängu käiku väga palju ning teisel poolajal pidem veel rohkem kannatama."

Poolkaitsja Mattias Käit: "Enne punast kaarti olime küll 0:1 taga ja nemad domineerisid, aga meilgi olid omad võimalused. Kahjuks pärast punast kaarti tuli mul keskväljal rohkem tööd teha. Kindlasti oli õnne, et nad rohkem ära ei löönud, aga ka tänu Mihkel Aksalule, kes tegi väga hea mängu ja hoidis meid ree peal."

Belgia peatreener Roberto Martinez: "Eesti kaitses hästi, meil oli raske nende liinide vahel ruumi leida. Romelu Lukakul oli täna raske, sest Eesti oli end hästi üles seadnud. [Mihkel] Aksalu oli väravas suurepärane! Tulime siia, et oma töö professionaalselt ära teha ja me võitsime ning saime kolm punkti, aga saame alati paremini mängida.“

Belgia peatreener Roberto Martinez. Foto: Robin Roots

7. Mis saab edasi?
Eesti koondis sõidab Riiga, kus esmaspäeval ootab meie mehi maavõistlus lõunanaaber Lätiga. Belglastel algas ühes lõpuvilega suvepuhkus. 

MM-valiksari jätkub mõlema jaoks augusti viimasel päeval. Eesti sõidab külla Kreekale, Belgia võtab kodus vastu Gibraltari.