Läti - Eesti. Pildil hakitakse Janar Toometit, kes tegi igati tubli partii.Foto: Martin Ahven
Jalgpall
12. juuni 2017, 21:35

7 VÕTIT | Vahetusmehed lõpetasid 12aastase ootuse, Läti - Eesti 1:2 + GALERII (2)

Eesti jalgpallikoondis alistas Riias Skonto staadionil 3157 pealtvaataja ees toimunud maavõistlusmängus tulemusega 2:1 Läti esinduse. (52. Sergei Zenjov, 77. Ats Purje - 22. Davis Ikaunieks). Õhtuleht võtab mängu kokku seitsme võtmeküsimuse abil.

1. Mis otsustas mängu saatuse?
Martin Reimi vahetused. Tegelikult oli mäng algusest peale täiesti Sinisärkide kätes, aga selget paremust ei õnnestunud avapoolajal väravateks realiseerida. Poolajal tõi Reim Henri Anieri asemel tippu Sergei Zenjovi ega pidanud kaua tolle vahetuse vilju ootama. Juba 52. minutil vajutas Pärnust pärit ründaja palli alla nurka ära – 1:1.

Sama mees tegi eeltöö ka Eesti 2:1 väravale, mille lõi samuti pingilt platsile sekkunud Ats Purje. Mitte, et põhikoosseis oleks kehvasti mänginud, aga i-le jäi täpp panemata. Õnneks leidus täna platsi kõrvalt mehi, kes tolle täpi ise sinna asetasid. Siinkohal on paslik märkida, et tänane oli alles meie teine võit lõunanaabrite üle pärast taasiseseisvumist. Üks ootus on jälle lõppenud.

PS! Zenjovi jaoks oli tegu 12. ja Purje jaoks 9. koondiseväravaga.

2. Kuidas debütant Madis Vihmann oma koha välja mängis?
Enam-vähem. Tegelikult oli 21aastane FC Flora keskkaitsja tubli, aga kahjuks pole võimalik mööda vaadata rängast eksimusest, mis lõppes Läti 1:0 tabamusega. Nimelt söötis ta täiesti sundimatus olukorras oma poolel palli endise Sillamäe Kalevi äärekaitsja Aleksandrs Solovjovsi jalale, kes lükkas kaarpalli liini taha Davis Ikaunieksile, kes omakorda tõstis mänguvahendi üle Marko Meeritsa.

Kui too error välja arvata, oli Vihmann hea. Eriti positiivse mulje jättis tema võimsus õhus, mis avaldus nii kaitse- kui ründefaasis. Säärast "torni" on meile pärast Raio Piiroja erruminekut hädasti vaja küll, nii et tööd jätkata, Madis!

3. Mida Eesti tolle mänguga taktikaliselt tõestas?
Et Reimi uus lähenemine võib olla vajadusel väga ründav. Selle kalendriaasta mängude põhjal paistab, et Eesti treenerid üritavad juurutada 5-4-1 stiili, mis sõltuvalt vastasest muutub ründefaasis 3-4-3 asetuseks. Nii ka täna. Äärekaitsjad Taijo Teniste ja Ken Kallaste (hiljem Dmitri Kruglov) tõusid keskmisesse liini ning äärepoolikud Siim Luts ja Janar Toomet (hiljem Ats Purje) omakorda ründaja Henri Anieri (teisel poolajal Zenjovi) kõrvale.

Kuivõrd lätlased ei teinud kõrget pressi, vaid ootasid kannatlikult oma poolel, sai Eesti tagumine kolmik Karol Mets – Madis Vihmann – Nikita Baranov rahulikult omavahel söötu lükata ning võimalusel käike ettepoole otsida. Enamasti nägi plaan ette tekitada ülekaal emmale-kummale äärele, kust omakorda pall kasti mängida. Paljuski koduliiga meestele toetunud Läti vastu see toimis, sest vastase kvaliteet oli lihtsalt jõukohane. Pallikaotuse korral tegi Eesti kõrget pressi, mis enamjaolt oli ka edukas.

Kokkuvõtvalt, taktika taha meie ründemäng ei jää, iseasi, kui palju saavad äärekaitsjad endale näiteks augustikuises MM-valikmängus Kreeka vastu endale tõusmist lubada (nii füüsiliselt kui mänguliselt).

4. Kes oli Eesti koondise parim?
Sergei Zenjov. 45 mänguminutiga värav ja eeltöö ehk suurepärane sekkumine.

5. Mida peavad meeskonnad edasist silmas pidades parandama?
Läti - pressi alt väljatulekut. See element jättis lätlastel silmanähtavalt soovida. Polnud harvad juhud, kui oma poolel pall eestlaste jalale söödeti (või eestlased selle targasti vahelt lõikasid).

Eesti - kingitused tuleb jätta jõuludeks. Juba teist mängu järjest avab vastane skoori meie meeste rängast eksimusest, mitte oma osavusest. Kuivõrd vastuvärava löömine rahvusvaheliselt tasemel pole käkitegu, ei tohi vastastele asja nii kergeks teha.

6. Mida ütlesid asjaosalised?
Eesti peatreener Martin Reim: "Võita on kindlasti magus. Eriti… ma olen ära harjunud juba, et iga mäng on pingeline ja stressirohke. Igaüks omamoodi. Loomulikult naabrit võita, keda viimati võitsime siis, kui ise sai palli taotud. Seda oli meie jalgpallile vaja, et usk säiliks."

Avavärava autor Sergei Zenjov: "Loomulikult on mõnus tunne, sest seda võitu on meie rahvas juba kaua oodanud. Hea, et lõin värava ja tuli väravasööt ka, nii et täna läks kõik hästi."

Debütant Madis Vihmann: "Ütleme, et meeskond aitas mind raskest olukorrast välja. Ilmselgelt esimene värav läheb minu hingele."

7. Mis saab edasi?
Mõnel eestlasel - näiteks Konstantin Vassiljevil, Siim Lutsul ja Henri Anieril -algab suvepuhkus, ülejäänud naasevad koduklubidesse ja jätkavad liigahooaega.