Jakob Fuglsang triumfeerimas Dauphine velotuuri võitjana.Foto: PHILIPPE LOPEZ
Jalgrattasport
12. juuni 2017, 17:45

Tanel Kangerti meeskonna traagiline kevad võttis õnneliku pöörde

Tour de France'i peaprooviks peetava Dauphine velotuuri võitis Astana profiklubis sõitev taanlane Jakob Fuglsang, kes edestas 10 sekundiga austraallast Richie Porte'i (BMC).

Astana meeskonna jaoks oli Fuglsangi esikoht ülioluline, sest viimased kaks kuud kulgesid nende jaoks uskumatu ebaõnne tähe all. Esmalt vigastas Fabio Aru, kes pidi olema Astana eeldatav liider Giro d'Italial, põlve ning jäi kodusest suurtuurist eemale. Uueks liidriks määrati Michele Scarponi, aga tema elupäevad lõpetas 22. aprillil kokkupõrge kaubaautoga.

Seejärel langes valik Tanel Kangertile ja eestlane näitaski suurepäraseid esitusi - enne 15. etappi oli ta kokkuvõttes kindlalt esikümnes. Ent ränk kukkumine lõpetas nii Kangerti püüdlused Girol kui ka terve hooaja.

Enne Dauphine viimast etappi asus 32aastane Fuglsang veel kolmandal positsioonil, aga lõpuetapi viimasel tõusul oli tal konkurentidest enam jõudu. Seni liidrikohal olnud Porte'i edestas ta otsustaval etapil koguni minuti ja 15 sekundiga ning teisel kohal olnud Chris Froome'i minuti ja 36 sekundiga.

Nii kaalukat võitu polnud Fuglsang karjääri jooksul veel saanud - ette on näidata 2012. aasta Luksemburgi ja Austria tuuride esikohad ning 2016. aasta Rio olümpiamängude maantee grupisõidu hõbemedal.

Dauphine viimase etapi kokkuvõte: 

Kokkuvõttes sai kolmanda koha iirlane Dan Martin (+1.32, Quick-Step Floors), neljas oli Froome (+1.33) ja viies vigastusest taastunud Aru (+1.37).

Tour de France algab 1. juulil Düsseldorfist.