Urmas Kruuse (vasakul) ja Andrus Ansip.Foto: Aldo Luud
Võrkpall
13. juuni 2017, 18:21

Ville Arike | Miks ei küsinud Kruuse 2009. aastal Ansipilt: "Piinlik. Ajad Eesti asja või, härra?" (14)

Oli aasta 2009, kui toonane peaminister Andrus Ansip ütles surematud laused: "Minu hinnangul ei pea sport olema riigi sport. Üle maailma on spordi toetamine eraettevõtete õlul, riigi suur panus on totalitaarsete režiimide nähtus." Tegemist oli vastusega… võrkpalliliidu abipalvele Euroopa meistrivõistluste finaalturniiriks valmistumisel.

Nüüd on aasta 2017, taas küsisid võrkpallurid valitsuselt raha. Erinevate vabanduste saatel jäi see taas saamata ning MMi otsustava valikturniiri korraldab juulikuus Belgia, mitte Eesti. Kui kaheksa aastat tagasi oli Ansipil lihtne rääkida, sest toona polnud võrkpalliliidu juhtkujude seas reformierakondlasi, siis nüüd pöördusid need laused bumerangina just reformari vastu. Ning õnnetuseks on sportlased endiselt hammasrataste vahel.

Kõik küll püüavad viisakalt rõhutada, et poliitika jääb mängust välja, kuid Eestis pidevalt toimuvat arvestades ei saa kahjuks poliitikast üle ega ümber. Praegune võrkpalliliidu president, Reformierakonna juht Hanno Pevkur on pärast sügisest valitsusevahetust ja opositsiooni jäämist olnud valitsuse üks suuremaid kriitikuid. Alles üleeile lausus ta erakonna üldkogul: "Ma usun, et nõustute, kui ma ütlen, et meie riik on kärisemas."

2009. aastal ei andnud oravate juhitud valitsus raha keskerakondlase juhitud võrkpalliliidule. Kas Pevkur võis nüüd oma sõnavõttude valguses tõesti loota raha saamisele?

Esimehe asemel viskus dzotile tema erakonnakaaslane Urmas Kruuse, kes saatis meediaorganisatsioonidele kirja, kus seisid ka järgmised read: "Valitsus ei suuda koguneda erakorraliselt, et otsustada võrkpallurite toetamine. Nii tähtsate mängude puhul on koduseinte toetus hädavajalik, mis kindlasti suurendaks edu tõenäosust. See, mille võrkpallurid on välja võidelnud, vajab tunnustamist, aga valitsusliikmetel puudub tunnetus. Piinlik. Ajate Eesti asja või, härrased?"

Härra Kruuse, miks ei küsinud te täpselt sedasama kaheksa aastat tagasi Ansipilt? Teie erakonna endine esimees ütles sportlasi solvates ju selge sõnaga: sporti toetagu eraettevõtted, riik panustab totalitaarsetes režiimides!

Võrkpalliringkond, palun ärge lugege eelpool olevatest ridadest välja seda, et ma ei tahaks näha MM-valiksarja otsustavaid mänge kodutanumal. Vägagi tahaks. Ja ma tahaks – nagu teiegi – et sport ei oleks politiseeritud. Kahjuks on, mida tunnete omal nahal.

Reformierakondlased aga on uskumatu kiirusega suutnud ära unustada palju asju, mida nad oma 17aastase valitsemisaja jooksul ise tegid, ja süüdistavad nüüd opositsioonis olles koalitsiooni samade asjade tegemises. Sellesse patta läheb ka Ansipi poolt spordi ja totalitaarsete režiimide seoste kohta öeldu.