Golden State Warriorsi meeskond võitu tähistamas.Foto: Reuters / Scanpix
Korvpall
14. juuni 2017, 09:00

Kas maailma parim korvpallimeeskond on ka ajaloo parim?

Korvpalliliiga NBA meistriks krooniti pärast aastast vaheaega Golden State Warriors, kes alistas finaalseerias mängudega 4:1 mulluse tšempioni Cleveland Cavaliersi. Õhtuleht võtab finaalseeria kokku ning filosofeerib: kas duo Kevin Durant-Stephen Curry on ajaloo parim ning Warriors aegade tugevaim sats?

MVP Durant

Korvpallisfääri tugevaima liiga ajaloos on vaid ühel korral finaalseeria kõige väärtuslikuma mängija (MVP) auhinna võitnud kaotaja meeskonna pallur: 1969. aastal valiti selleks legendaarne tagamees Jerry West, kelle siluett ilustab NBA logo.

Tänavu oli juba paari esimese kohtumise järel selge, et Warriorsi võidu korral nimetatakse MVPks mullu Oklahoma City Thunderist Warriorsisse siirdunud Kevin Durant.

Ääremängija viskas viies kohtumises keskmiselt 35,2 punkti ning tabas väljakult viskeid fantastilise 55,5% täpsusega. Lisaks ohjeldas ta kaitses võrdlemisi edukalt Cavaliersi liidrit LeBron Jamesi. Tõsi, viimane kogus 33,6 silma, 12 lauapalli ja kümme resultatiivset söötu mängu kohta ning tõestas taas, et tema on maailma parim korvpallur. Ent Durant ei jää kaugele maha.

Mis olid Warriorsi edu võtmeteks?

Põhihooajal harrastasid Golden State’ist kiiremat mängu vaid kolm võistkonda: Warriors sai teha keskmiselt 102,2 rünnakut kohtumise kohta. Cavaliersi vastav näitaja oli 98,4.

Finaalseerias kruttis Warriors tempot veelgi ning näiteks viiendas finaallahingus oli suurepäraselt näha, kuidas Cavaliers mängu kiiremaks minnes sisuliselt koheselt hätta jäi.

Samuti suutis Warriors Cavaliersi kolmepunktijoone tagant üle visata. Tänavu oli finaalis kindel muster: meeskond, kes tabab vastasest rohkem kaugviskeid, võidab ka mängu.

Lisaks mängis Warriors Cavaliersiga võrreldes oluliselt meeskondlikumalt. Viie mängu peale andsid tiitlivõitjad keskmiselt 29,4 resultatiivset söötu kohtumises, mida oli 7,8 võrra Cavaliersist rohkem.

Kas Durant-Curry duo on ajaloo parim?

Teise finaallahingu ajal ütles telekommentaatorina töötav endine Houston Rocketsi ja New York Knicksi peatreener Jeff van Gundy, et Warriorsi Kevin Durant ja Stephen Curry on läbi aegade üks paremaid duosid, kes koos on mänginud. "Võib-olla isegi parim," lisas van Gundy.

Eksjuhendaja avaldus hämmeldas paljusid korvpallisõpru. Jah, muidugi on Durant ja Curry fantastilised, ent nad mängivad koos vaid esimest aastat. Lisaks on Warriorsi duot võimatu võrrelda näiteks Kobe Bryanti ja Shaquille O’Neali, John Stocktoni ja Karl Malone’i või Michael Jordani ja Scottie Pippeniga, sest evolutsioonilise mänguna on korvpall täna 15-20-aasta tagusega oluliselt erinev. Erinevate ajastute pallurite objektiivne võrdlemine on võimatu, sest ajaloolist paremust ei saa selgitada vaid tiitlite või muude auhindadega.

Tiitel, 73 võitu, tiitel – Warriorsi dünastia algus

Viimasel kolmel hooajal on Warriors selgelt olnud NBA parim meeskond. Tunamullu võideti tiitel, eelmisel aastal mängiti küll finaalseerias maha 1:3 kaotusseis, aga põhihooajal võideti liiga rekordi püstitanud 73 mängu.

Seega leidub korvpallivaatlejate hulgas ka neid, kes peavad Warriorsit ajaloo parimaks võistkonnaks. Arvamuse tuum ei peitu vaid kahes tiitlis, aga ka 73-võidulises põhihooajas ning Steve Kerri juhendatavate teed rajavates esitustes.

Warriors on tõestanud, et NBAs võivad triumfeerida ka võistkonnad, kelle mäng on rajatud hüppevisetele – olgu nad kolme – või keskpositsioonivisked ning värske tiitlivõitja jälgedes on kaugvisete osakaal NBAs viimaste aastatega vaid tõusnud.

Ent kas Warriors on siis tõesti läbi aegade parim meeskond? Nii ja naa. Nagu ka Kevin Durant-Stephen Curry duo kohta käivas kastikeses tõdetud, on erinevate ajastute meeskondi objektiivselt võimatu võrrelda. Ent üks on kindel: Warriors kuulub NBA ajaloo eliidi kõige-kõige kõrgemasse tippu.

Warriorsi hooaeg numbrites

67 mängu võitis Steve Kerri juhendatav klubi põhihooajal. Warriorsist sai kolmas võistkond, kes kolmel järjestikusel põhihooajal vähemalt 60 kohtumist võitnud on.

17 play-off kohtumisest kõigest ühes suutis vastane Warriorsile säru teha. Tänavune tšempion püstitas ka uue rekordi: kunagi varem polnud üks meeskond võitnud pärast põhihooaega 15 järjestikku kohtumist.

13,5 punktiga alistas Warriors keskmiselt oma vastaseid play-off kohtumistes. NBAs on paremat vahet suutnud näidata vaid 1971-72 hooaja Milwaukee Bucks (14,5).