LÄBI: Kaarel Nurmsalu oli sunnitud võistlusnumbri ära kiskuma, sest rohkem tal suusahüppetorni asja pole. Vähemalt tipptasemel.Foto: Aldo Luud
Talisport
14. juuni 2017, 09:01

Karjääri lõpetanud Kaarel Nurmsalu: kõik tundus ideaalne, aga siis ütles tervis üles (1)

Kui kõik oleks hästi, treeniks suusahüppaja Kaarel Nurmsalu praegu jalalihaseid, et olümpiahooajaks elu parimasse vormi tõusta ja Pyeongchangist medal võtta. Selle asemel maitseb ta Tallinnas tavalise tööinimese leiba. Saite õigesti aru, Nurmsalu tippsportlase karjäär on 26aastaselt taas läbi.

"Otsuse tegin rangelt tervislikel põhjustel. Ju siis vanajumal andis märku, et aeg on spordiga lõpetada, tööd teha ja perega tegeleda. Keha ei pidanud näljutamisele vastu," tõdes jaanuaris suusahüpete karusselli naasnud mägikotkas. Vähemalt esialgu ei soovinud Nurmsalu tervisehäda tagamaid põhjalikumalt avada.

Karm, aga ainuvõimalik otsus hakkas Nurmsalu peas idanema aprilli keskel. "Plaan oli üsna selge, aga väikesed kõhklused veel olid. Ma ei hakanud seda ise suure kella külge panema, sest tegu pole asjaga, millega võiks uhkeldada," selgitas ta.

Et kevad on talispordis üsna surnud aeg, pole Nurmsalust viimase kaheksa nädala jooksul ilmunud ühtegi artiklit. Ka see kirjatükk oleks pidanud rääkima Tamsalust pärit suusahüppaja ettevalmistusest, treeningute ülesehitusest ja eelarve paikaloksumisest. Ühesõnaga, ei millestki põrutavast.

Raha oli, meest mitte

Kusjuures Nurmsalul olid vahendid olemas, et julgeid plaane ellu viima hakata. 2014. aastal jättis ta esimest korda tippspordiga hüvasti just rahanappuse tõttu. "Sel kevadel läks käiku justkui Murphy seadus – mul oli kõik olemas, mis varem oli puudu. Ainult poiss läks katki. Tervis on viimane asi, millega mängida."

"Minu kõrval olid jätkuvalt kõik sponsorid, kes toetasid mind juba 2013. ja 2014. aastal. Juurde oleks tulnud väga huvitavaid projekte ja toetajaid. Lõpuks jäi isegi mulje, et eelarve oleks lõhki läinud ja me oleks saanud lubada midagi sellist, mida me polnud alguses plaani võtnud," ütles isa, venna ja soomlasest treeneri Topi Sarparantaga Team Karla loonud Nurmsalu.

Eesti meistrivõistlused – miks mitte?

"Vahel on nii, et kõik tundub justkui ideaalne ja motivatsioon on karjääri suurim. Suund tundus olevat absoluutselt õige ja midagi ei saanud enam paremini minna. Siis läks kõik p***e. Kui sain teada, et asi tuleb pooleli jätta, oli pauk ikka kõva ja allapoole vööd. Lõi masti korralikult maha," väljendas ta pettumust ja lisas, et skaalal ühest kümneni on kahjutunne vähemalt üheksa.

Kui halva mängu juures head nägu teha, siis vähemalt oli Nurmsalul kohe täiskohaga töö varnast võtta – ta jätkab Ramirendi müügiosakonnas Tallinna ja Harjumaa klientidega. Sügisel kaitseb ta TTÜs majanduseriala lõputööd ja saab kätte bakalaureusekraadi. Spordi tõttu venisid õpingud kuue aasta pikkuseks.

Kas teine tagasitulek on välistatud? "Ära iial ütle iial, aga praeguse seisuga ei luba tervis mul tippsporti teha. Niisama amatöörina ei viitsi ka olümpiale minna, kuigi pilet oleks mul ju olemas. See oleks idiootsus. Samas ma ei välista, et kui Eestisse tuleb näiteks kontinentaalkarika etapp, siis teen seal lõbu pärast kaasa. Või Eesti meistrivõistlustel. Jätan Eesti Antidopingus oma konto igaks juhuks lahti," vastas Nurmsalu.

Kõik oli võimalik

Kui Eesti läbi aegade parim suusahüppaja jaanuaris võistluskarusselli naasis, ei hakanud ta hellitama. Lõppenud hooaeg pidi jääma tippseltskonnaga kohanemiseks, aga olümpiaks soovis ta jõuda nii heasse vormi, et võidelda medali eest.

"Pidi tulema karm aasta ja nii mina, perekond kui ka toetajad olid selleks valmis. Olin juba kõik elus ümber korraldanud. Võtsin julgete väljaütlemistega ka korraliku riski, aga usun siiamaani, et kõrged eesmärgid polnud teostatavad mitte ainult teoorias, aga ka praktikas," sõnas ta.

Nurmsalu näitas juba esimeste võistlustega, et potentsiaali on temas küll ja küll. Pyeongchangi eelolümpial hüppas ta normaalmäe võistluse avavoorus välja 12. tulemuse, aga teise vooru ebaõnnestumine kukutas ta 30. positsioonile. Kokku teenis ta pooliku hooajaga kaks MK-punkti. Karjääri parimaks jäi Nurmsalule 2014. aasta Holmenkolleni MK-etapi 6. koht.

Nurmsalu üleskutse: Topi Sarparanta koondise peatreeneriks!

Terviseprobleemide tõttu tippspordist loobuma pidanud Kaarel Nurmsalu imestas alatihti, et miks Soome treener Topi Sarparanta teeb koostööd temaga, mitte ei juhenda mõnda tippkoondist.

"Tema saatus jääb mõnes mõttes minu hingele. Talvel tuli talle ühest riigist müstilise palgaga pakkumine, aga ta lükkas selle tagasi, et minuga olla. Praeguse seisuga tal igatahes tööd ei ole, aga mingi otsa leiab ta kindlasti. Iseasi, kas juba sellel hooajal, sest kohad võivad juba täis olla," rääkis Nurmsalu.

"Ta on absoluutne tipptreener, täielik maailmaklass," kiitis Nurmsalu nüüdseks juba endist juhendajat. "Ta ei ole inimene, kes jookseb ainult raha järgi. Äkki tal oli saavutusvajadus – kui ta oleks eestlase lendama pannud, oleks see suur asi olnud. Kui oleks minu teha, paneks ma Topi Eesti kahevõistlejate ja suusahüppajate peatreeneriks. Mina olin kahjuks liiga egoistlik sportlane, et kedagi kampa võtta," lisas ta.