MedalikavandidFoto: EOK
Spordivaria
15. juuni 2017, 21:40

Vali „Eesti 100“ medali kujundus! (1)

2018. aastal tähistavad spordiorganisatsioonid ühiselt riigi 100. sünnipäeva, riputades erinevate alade parematele sportlastele kaela ühtse Eesti Vabariik 100 erikujundusega Eesti meistrivõistluste medali. EOK on välja töötanud kolm medalikavandit, millest ühest saab juubeliaasta kõigi meistrivõistluste medal.

Kavandid on visuaalselt erinevad, kuid kannavad kõik samu väärtusi – rahvuslikkus, traditsioonid, järjepidevus. Kavanditega saab tutvuda EOK kodulehel www.eok.ee/medalikonkurss, sealsamas saab ka hääletada oma lemmikkujunduse poolt. Hääletus on avatud 2. juuli südaööni.

Olümpiavõitja ja üheteistkordse Eesti meistri, EOK sportlaskomisjoni esimehe Gerd Kanteri sõnul on tema jaoks Eesti meistritiitli püüdmine olnud alati oluline. „Ühelt poolt on see alati sportlik väljakutse – tõestada, et olen omal alal Eesti parim, kuid samal ajal kannavad Eesti meistrivõistlused endas palju enamat. Spordivõistlusele omase õhustiku ja pinge kõrval on Eesti meistrivõistlusel alati tunda ja näha rahvuslikkust. Vardasse tõmmatakse sini-must-valged lipud, räägitakse ajaloost ja spordiala traditsioonidest,“ rääkis Kanter.

„See kõik moodustab terviku ning sellest osa saamine sportlasena on oluline ja suur väärtus. On hea meel, et Eesti juubeliaasta saab spordirahva seas vääriliselt tähistatud. Spordialade ülene koostöö Eesti meistrivõistluste ühtse medalikujundusega on kaunis kingitus Eestile ning tugevdab ka Eesti spordikogukonna ühtsust."

Eesti meistrivõistlusi erinevates vanuseklassides korraldavad 67 spordialaliitu. Kokku antakse igal aastal välja ligikaudu 20 000 meistrivõistluste medalit.

EV100 korraldusmeeskonna juhi Jaanus Rohumaa sõnul on Eesti spordiorganisatsioonid ja sündmuste korraldajad Eesti juubeliaasta tähistamisel head partnerid ja tegutsevad parem Eesti nimel südamega. „Näiteks Eesti Vabariik 100 juubeliaasta tähistamine sai alguse 16. aprillil üle-eestilise rahvamatkaga, mille organiseerimisel lõi kaasa mitmeid spordiorganisatsioone ja liikumis- ning matkaentusiaste. Järgmine suurem algatus on täna esitletud Eesti meistrivõistluste Eesti 100. sünnipäeva erikujundusega Eesti meistrivõistluste medalite parimatele sportlastele kaela riputamine 2018. aastal.

Lisaks käivitub järgmise aasta alguses liikumiskampaania „Sajal päeval Terve Eesti eest!“  ning sügisel 2018. a antakse Eesti 100. juubeli raames välja ka Eesti spordiajaloo tervikkäsitlus mahuka raamatuna,“ rääkis Rohumaa ja lisas: „Liikumise ja spordiga seotud sündmusi saab 2018. aastal EV100 programmis olema veel palju teisigi ja see kõik on kinnituseks, et sport ja aktiivne eluviis on lahutamatu osa Eesti riigi pärandist ning on oluliseks tugisambaks Eesti elu edasiviimisel tulevikuski.“

Lisaks kutsus Rohumaa üles kõiki inimesi tähistama Eesti sajandat juubelit omapoolse kingitusega. „Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva on oodatud tähistama absoluutselt kõik. Oma kingiidee, mida soovid Eesti juubeliks teoks teha, saab kirja panna veebilehel ev100.ee. Kingitusi saab teha kogu juubeliperioodi vältel kuni 2020. aasta veebruarini. See, milliseks pidu kujuneb ja kas juubel saab ka väärikalt tähistatud, on meie endi teha."  

Eesti Olümpiakomitee töötab spordi katusorganisatsioonina tippspordi arendamise, noortespordi kandepinna laiendamise ja liikumisharrastuse edendamise nimel, järgides olümpiaväärtusi ja ausa mängu reegleid. EOK tööd toetavad suures osas Eesti ettevõtted.