Foto: TEET MALSROOS
Nädala TOP
16. juuni 2017, 17:20

Top | Kaks uut prillikivi (4)

Eesti poliitika prillikivide kollektsioon on lisaks Edgar Savisaarele täienenud veel kahe poliitiku võrra. Toomas Tõniste sai kohe pärast IRLi poolt rahandusministriks edutamist hakata tõestama, et tema on oma lähisugulase rahapettuse afääris mitte ainult puhas poiss, vaid hoopis kahjukannataja. Ka reformierakondlase Kalle Pallingu puhul selgus pärast riigikogu korruptsioonikomisjoni ees käimist, et temagi on puhas poiss ja tegutses hoopis Eesti huvides, kui ajas Eesti Energia nõukogus istudes asju ka tolle konkurendi kasuks.  

Haiguste ravi – kontrollitud!

Sajandi kohtuprotsessi selle nädala istungitega ei jõutud kaugemale peategelase Edgar Savisaare tervisest, mida olid sunnitud kõrvalt jälgima nii saalitäis ülejäänud kohtualuseid kui kogu Eesti rahvas. Tekkis vaid küsimus – millise tavapatsiendi viiks kiirabi küll 165-se vererõhuga haiglasse ja jätaks mitmeks päevaks intensiivravisse? Ühiskonnale oleks odavam, kui kohus määraks Savisaarele protsessi ajaks ööpäevaringse hooldaja, kes kontrolliks ravirežiimist kinnipidamist ja jälgiks, et tabletid oleks igaks istungiks võetud.

Kuue vaeseima hulgas

Eesti on Euroopa Liidus elanike ostujõult tagantpoolt kuues riik. Reformierakonna loosung viie rikkaima hulka jõudmisest on üks asi, kuid faktid räägivad teist keelt. Eurostati ametlike andmete järgi oleme ELi vaeste Ida- ja Kesk-Euroopa riikide hulgas alles keskmike seas. Meie uhkust kärbib eriliselt seegi, et isegi Leedu on meist ostujõult kaugel ees, kuigi oleme harjunud Balti naabritesse üleolekutundega suhtuma.

NATO-vastane peasekretäriks

Keskerakond viljeles oma kaadripoliitikas klassikat, kui võttis Mihhail Korbi ministrikohalt maha selleks, et edutada ta partei peasekretäriks. Ikka selleks, et istuda kahel toolil korraga – venelastest valijaile ei tohi jääda muljet, et nende omasid diskrimineeritakse, sest mõlemad vene ministrid on oma portfellid skandaaliga kaotanud. Selle pärast, mida arvab eestlasest valija aga NATO-vastase venelase edutamisest partei etteotsa, pole aga mõtet muretseda, sest eesti valija toetus Keskerakonnale on praktiliselt kokku kuivanud.    

Alajõe edulugu

Lausa pisar tuli silma, kui sai lugeda Ärma talu rahasaaga üheks võtmetegelaseks peetud Maria Alajõe intervjuud tema raskest saatusest ja ebaõiglasest kohtlemisest – rahvas on alati olnud madal ja kättemaksuhimuline. Kuid nutta pole põhjust, sest talent ei jää ripakile. Nii on ka Alajõe uue koha leidnud – tehnikaülikooli ettevõtluskeskuse juhiks. Kui riigikogu kantselei juhi konkursil ta kaotas, siis uus koht anti õnneks konkursita.