Foto: Jörgen Norkroos
Seisukoht
18. juuni 2017, 19:39

Seisukoht | Kaubamaja lammutatagu koos galeriiga (15)

Tallina kaubamaja vana hoone päevad said loetuks hetkest, kui koos Viru keskuse rajamisega ühendati mõlemad hooned tänava kohale rajatud klaasist käigutunneliga. Sellest, et too rohkem betoonist kui klaasist käigutunnel on pigem supermarketi mõõtu monstrum, muidugi juttu ei tehtud. Vaade piki Estonia puiesteed oli suletud, monstrumialune tänavaosa muudetud aga pimedaks ja kõledaks muti metrooks.

Kuna kaubamaja on nüüd välja hõiganud, et nii vana kui ka uus hoone lammutatakse maha ja asemele tuleb uuem, suurem ja uhkem, siis nüüd on Tallinnal käes aeg näidata, kelle käes on linnas võim.

Uue hoone ehituse linna tingimuseks peab olema nõue, et tänav uuesti avatakse ja kaht hoonet ühendav monstrum võetakse maha.  

Kuid mitte ainult – kui juba ehituseks läheb, on aeg parandada ka viga, mida omal ajal tehti kaubamaja ristmikul jalakäijate tunnelisse surumisega. Need vähesed autod, mis seal veel sõidavad, saab viia maa alla ning inimesed tuua uuesti maa peale liikuma. Kui linnavõimu jutt Pärnu ja Narva maantee alguse jalakäijate oaasiks muutmisest pole vaid valimiseelne loba, siis on neil suurepärane võimalus näidata ka kaubamaja ümbrust reformides uut moodi mõtlemist.