Floyd Mayweather jr (vasakul) ja Conor McGregor.Foto: Reuters / Scanpix
Võitlussport
19. juuni 2017, 04:00

10 rahamatši, mis võivad Mayweatheri ja McGregori duelli kõrval jääda vaesteks naabriteks

Eelmisel nädalal avalikuks saanud poksimatš maailma rikkaima sportlase Floyd Mayweather jr-i ja Iirimaa vabavõitlusikooni Conor McGregori vahel ähvardab üle lüüa kõik poksi raharekordid. 26. augustil Las Vegases peetav heitlus toodab tagasihoidlikumate hinnangute kohaselt tulu 300-400 miljonit eurot, aga võimatu pole ka miljardini küündimine.

Ootustele ei tõmba vett peale ka tõik, et Mayweather on pisut alla 70 kilo kaaluvate meeste duellis ülivõimas favoriit. Ent McGregorit see ei heiduta. Kui seni on iirlane MMA ringis teeninud ühe õhtuga kõige rohkem kolm miljonit eurot, siis nüüd on talle garanteeritud vähemalt 67 miljonit. Mayweather pistab tasku vähemalt 90 miljonit ning ilmselt paisuvad need summad oluliselt suuremaks.

Õhtuleht toob lugejateni senised tulutoovaimad poksimatšid:

1. Floyd Mayweather jr vs Manny Pacquiao (2015): 408 miljonit eurot

Ligi kümme aastat oodatud Mayweatheri ja Pacquiao duelli reklaamiti sajandi matšina. Numbrite poolest see nii oligi, aga heitlus ise valmistas paljudele poksisõpradele pettumuse. Mayweatheri ettevaatlik ja kaitsele orienteeritud taktika ei olnud mingi üllatus ning lojaalse fännibaasiga filipiinlane ei suutnudki korralikke lööke sooritada. Kindlasti oli oma osa ka Pacquiao õlavigastusel.

Mayweather vs Pacquiao. Foto: STEVE MARCUS

2. Floyd Mayweather jr vs Canelo Alvarez (2013): 135 miljonit

Punapäine mehhiklane Alvarez pole profileeris kaotanud ühtegi kohtumist… kui jätta välja just kõnealune matš. Toona 23aastane Alvarez jäi 13 aastat vanemale ameeriklasele alla üsna kindlalt, sest kolmest kohtunikust kaks eelistasid selgelt Mayweatherit. Kolmas arbiiter C.J. Ross arvas, et matš oleks pidanud viiki jääma ja sai seepeale nii kõva kriitika osaliseks, et naine otsustas paar päeva hiljem kohtunikutööst loobuda.

3. Floyd Mayweather jr vs Oscar De La Hoya (2007): 122 miljonit

Olid ajad, kui Mayweather pidi leppima vastasest kasinama teenistusega. De La Hoya pistis tasku toonast rekordit märkivad 46 miljonit eurot, Mayweather sai rikkamaks 22 miljoni võrra. Sealjuures kuulutati Las Vegases võitjaks ikkagi viimane, sest kaks kohtunikku eelistasid Mayweatherit ja üks De La Hoyat.

4. Mike Tyson vs Lennox Lewis (2002): 100 miljonit

Karjääri jooksul nii Kanadat kui Suurbritanniat esindanud Lewis võitis kahe vanameistri staatusesse tõusnud raskekaaluässa jõuproovi kaheksanda raundi nokaudiga ja võis uhkelt kuulutada, et Tysonist pole talle mingit vastast. Matš pidi esmalt toimuma Las Vegases, aga pärast seda, kui Tyson ja Lewis läksid pressikonverentsil kättpidi kokku (mitte ainult kättpidi, sest põrandal müramise häigus hammustas Tyson Lewise jalga!), võttis Nevada osariik Tysonilt poksimatšides osalemise litsentsi ära. Lõpuks said kaks kanget kokku hoopis Memphises.

Mike Tyson (vasakul) ja Lennox Lewis. Foto: LUCAS JACKSON

5. Mike Tyson vs Evander Holyfield II (1997): 90 miljonit

Läbi aegade ühe mälestusväärseima duelli haripunkt saabus kolmandas raundis, kui eelmise aasta kaotuse eest kättemaksu ihkav Tyson lõi hambad Holyfieldi kõrva. Kohtunik Mills Lane oli sunnitud kannibalismiga flirtinud Tysoni diskvalifitseerima. Ühtlasi jäi poksimaailma kõige pahem poiss ilma kümnendikust lubatud tulust, aga 24 miljonit eurot ühe õhtu peale polnud nigel teenistus. Muidugi suutis ta ka selle lõpuks tuulde lasta.

6. Mike Tyson vs Peter McNeeley (1995): 86 miljonit

Vanglast vabanenud Tyson valis tagasitulekumatši vastaseks valgenahalise ameeriklase McNeeley, kellel ei arvatud olevat mingit šanssi. Nii läkski – pooleteise minuti jooksul lõi Tyson konkurendi kaks korda põrandale. Heitluse katkestas McNeeley mänedžer, kes hüppas ringi, et tema hoolealune ellu jääks.

7. Floyd Mayweather vs Shane Mosley (2010): 84 miljonit

Mike Tyson ja nüüdseks meie seast lahkunud Muhammad Ali vaatasid oma silmaga, kuidas Mayweather autsaideriks peetud Mosleyle tuule alla tegi. Enne matši kuulutas Mayweather, et on läbi aegade parim poksija ning isegi Alil ja Sugar Ray Robinsonil pole talle midagi vastu panna.

Mayweather vs Mosley. Foto: GABRIEL BOUYS

8. Floyd Mayweather vs Miguel Cotto (2012): 84 miljonit

Poksiringi Kuningate mõõduvõtuks nimetatud heitluse võitis kohtunike ühehäälse otsusega Mayweather, kes kinkis populaarsele puertoriikolasele karjääri kolmanda kaotuse. Nagu Mayweatheri puhul tavaks, täienes tema rahakott võrreldes vastasega oluliselt enam. Ameeriklane pistis tasku 40 miljonit eurot, Cotto kuus korda vähem.

9. George Foreman vs Evander Holyfield (1991): 72 miljonit

Pisut võib New Jersey osariigis peetud duelli võrrelda hiljutise Anthony Joshua ja Vladimir Klitško matšiga. 42aastane Foreman hakkas jõudma karjääri loojangule (kuigi võttis aastatel 1994-1996 tagasi viis meistrivööd), temast 13 aastat noorema Holyfieldi valitsemisaeg oli just alanud. Kohtunike otsusega jäigi peale viimane.

10. Mike Tyson vs Evander Holyfield I (1996): 70 miljonit

Igati loogiline, et kahe raskekaalu titaani duell äratas suurt huvi, sest varem polnud ringis kokku saanud. Las Vegase lähedal peetud heitluses jäi 11. raundi tehnilise nokaudiga peale Holyfield ja õhtule favoriidina vastu läinud Tyson jäi WBA tiitlivööst ilma.