PõdradFoto: Urmas Luik / Pärnu Postimees
Ilm
19. juuni 2017, 22:32

Jahimeeste seltsi meelespea metsas liikujale ajal, mil loomadel-lindudel on pojad (9)

Eesti Jahimeeste Selts annab ohutusreeglid, kuidas praegu, mil metsloomadel on pojad, metsloomadega kokku puutudes käituda.

Kui juhtud kokku metslooma poegadega, tuleb taganeda suunas, kust tulid. Samas tuleb jälgida, et ei satuks ema ja ta poegade vahele, sest siis võib emasloom viivitamatult rünnata, kirjutab Eesti Jahimeeste Selts veebiväljaandes.

Väldi seismist kitsastes kohtades, jäta endale alati taganemistee ning enda ja looma vahele mõni objekt, mille taha vajadusel varjuda, sest põgenemisvõimaluseta loom sageli ründab.

Ära kunagi sööda metslooma, sest kui metsloom harjub toitmisega, kaob neil inimpelgus ning nad tulevad järjest tihedamini asulatesse toitu otsima.

Terve loom ega ka üksik looma-linnupoeg ei vaja inimeste sekkumist ja ta tuleks rahule jätta. Teda ei tohi puutuda ega muidu häirida (vahtida, silitada, sülle võtta). Kui linnupoeg on hüljatud, on ta loid, silmad poolavali või suletud, puudutamisel tundub ta külmana, ta on kõhnunud ja sulestik on ilmselgelt alaarenenud.

Vigastatud looma või linnu leidmisel ei tohiks teda häirima hakata (puudutada vms). Haavatud või haige loom on alati ohtlikum kui terve. Helistada tuleks Keskkonnainspektsiooni valvetelefonile (1313) ja kirjeldada olukorda. Vajadusel saadetakse inspektor olukorda lahendama.

Metsloomaga, ka pojaga, tuleb käituda väga ettevaatlikult ning vältida ta puutumist ja häirimist. Eriti ettevaatlikult tuleks suhtuda marutaudi sagedamini levitavatesse loomadesse nagu rebased ja kährikud. Mõelda tuleks ka sellele, et metsloomadel, sh lindudel, võib sageli olla parasiite (kirbud, puugid). Kui oled paljaste kätega lindu/looma puudutanud, tuleb käed kindlasti ära pesta ning võimaluse korral desinfitseerida.

Looduse loomulikku eluringi tuleks sekkuda nii vähe kui võimalik ja aidata ainult siis, kui tegu on tõesti abitus seisundis oleva loomaga. Metsloomade (sh. lindude) loodusest püüdmine ja kodus pidamine on seadusega rangelt keelatud.

Ära lähene metsloomale või poegadele, kui oled ise vigastatud või haige. Sellisel juhul on raskendatud ohu korral taganemisvõimalused. Lisaks võid sa haigusebakteri loomale edasi kanda.

Osadel loomadel on oma kindel territoorium, kuhu võõras siseneda ei tohi - näiteks põtradel poegimise ajal või tetredel pulmamängu ajal. Kui loomale tundub, et ta on nurka surutud, siis ta ründab.

Kui liigud metsas koeraga, ära lase tal rihmata joosta. Koer võib häirida metslooma ja nende poegi ja seeläbi isegi mõne ohvriks sattuda.