Tanel Kangert.Foto: Martin Ahven
Jalgrattasport
20. juuni 2017, 12:42

"Arvan, et kaheksa aasta jooksul võib ühe luu oma lemmikalal ohverdada küll, see pole midagi erilist."

Giro d'Italial rängalt kukkunud Tanel Kangert: kruvisid ja metallplaate on küünarliigeses julgelt üle kümne (1)

Eesti üks paremaid maanteejalgrattureid Tanel Kangert oli mais sõidetud hooaja esimesel suurtuuril Giro d'Italial üldarvestuses kõrgel seitsmendal kohal, kui ta Itaalia velotuuri 15. etapil kukkus. "Oli üks halb hetk ja kukkumine oli päris vaatemänguline. Olen seda videost vaadanud, õhulend oli vinge ja liiklusmärk sai ka oma hoobi," sõnab Kangert.

Kümmekond kilomeetrit enne etapi lõppu sõitis Kangert vastu liiklusmärki ning paiskus asfaldile. Tema õlg tuli liigesest välja, kõige kurvem on aga tõik, et Astana profirattur vigastas ka küünarliigest, millest taastumine võtab aega kuid.

"See on kehv, et just liigese murdsin. Näiteks käeluumurd pole nii hull," räägib Kangert. "Oleks lihtsalt randme- või käeluu murdnud, oleksin lahasest vaba ja rahulikult trennis."

Vändrast pärit rattur käis pärast vigastust ka operatsioonil. "Kui kruvisid ja metallplaate lugeda, on neid ühe liigese sees julgelt üle kümne. Esimest korda röntgenipilti nähes ehmatasin päris ära, et kas see on tõesti minu käsi."

Kuni kukkumiseni edukat suurtuuri sõitnud Kangerti sõnul tuli kukkumine täiesti ootamatust ja süütust võistlusolukorrast. Ta ei osanud saatuslikuks saanud etapilt mingisugust ohtu oodata.

"Olin valvsuse kaotanud ja polnud kellegi süü, et see takistus minu tee peale nii ootamatult tuli. Ma pole kunagi öelnud, et seal oleks pidanud olema lipuga mees või mingi pehmendus.

Lõuna-Euroopa on lihtsalt ringteid ja ohutussaari täis, mis peaksid näiliselt justkui sõitu ohutumaks muutma, aga spordi jaoks muudavad need kõik palju keerulisemaks," selgitab Kangert.

Viimati kukkus 30aastane Kangert tõsiselt kaheksa aastat tagasi. "Arvan, et kaheksa aasta jooksul võib ühe luu oma lemmikalal ohverdada küll, see pole midagi erilist. Luu kasvab kinni ja tulen kindlasti tagasi."

Pikemat lugu Tanel Kangertiga loe juba homsest Õhtulehest!