Foto: KENNO SOO
Repliik
20. juuni 2017, 19:10

Küsitlus | Kui palju läheb maksma kooli lõpetamine? (5)

Õhtuleht küsis, kui palju lähevad maksma koolilõpuriietus, lõpupidu ja kingitused.

Kadri (20): Endale olen lasknud kleidi õmmelda, pidulikuks päevaks soengu ja meigi teha. Lisaks sellele on tulnud nii õpetajatele kui ka koolile kingitus teha, aktusejärgse banketi kulud kanda, peokoha eest maksta. Palju raha kulus ka lilledele, hiljem mindi loomulikult suguvõsaga tähistama, mis nõudis omakorda kulutusi. Pidupäeva endaga kulutused ei lõpe. Hiljem tuli veel klassi- ja lennufotode eest maksta. Kõik kokku võis nii põhikoolis kui ka gümnaasiumis umbes tuhat eurot maksma minna.

Meriliis (20): „Koolilõpetamisele kulus umbes 200 eurot kleidi, kingade, soengu ja ehete eest.   Eks iga lõpetamine ole natuke sarnane, aga samas ka erinev. Erinev just selles mõttes,  et kui peale põhikooli teadsin kohe kindlalt mida ma sügisel edasi teen,  siis peale gümnaasiumi mitte. Protsess on aga igal lõpetamisel ma arvan et sama. Lõpukink peaks olema midagi sellist mida lõpetaja tõesti vajab või siis ka mingi mälestusese (nt ehted). Ise sain gümnaasiumi lõpetamisel vanematelt sülearvuti ja teistelt sugulastelt raha.

Agnes (20): Nii põhikooli kui gümnaasiumi lõpetamisel kulutasin alla 150 euro. Ei ole kingituseks midagi oodanud, olen saanud raamatuid ja ehteid.

Mari-Liis (19): Peoeelarve peaks sõltuma sellest, kui palju rahvast osaleb ning kus pidu toimub. Igaüks võtab osa rendi maksmisest ja panustab peolauda. Vahe on piisavalt suur, kuna inimesed muutuvad aja jooksul ning põhimõtted ning soovid on väga erinevad. Nagu ikka, siis põhikoolis tahetakse pakkuda üle kõigega, kuid ülikoolis juba osatakse hinnata seda, mis on tähtis ning oluline.

Margit (20): Põhikooli lõpetamine oli kindlasti kallim, sest siis oli selline aeg, et mida uhkem kleit, seda parem. Ma arvan, et suurt vahet lõpetamiste vahel ei ole, iga lõpuga saab läbi üks peatükk elust. Ma ei oota kunagi midagi kingituseks, oluline on, et lähedased ja sõbrad tuleksid minuga seda hetke jagama. Olen saanud palju lilli, raha, ehteid.

Erik (26): Lõpukingitust kui sellist pole kunagi oodanud, sugulaste ja pere kohal viibimine on juba ise suur asi.