Foto: ALDO LUUD
Mitmesugust
23. juuni 2017, 11:12

JAANIÕHTUKS VALMIS: õnnetuste vältimise ABC ehk kuidas korraldada turvalist erapidu

Jaaniõhtu annab avapaugu suvepidude perioodile, mil külastatakse sõpru, tehakse lõket ja grillitakse. Ilus õhtu saab aga rikutud, kui kontvõõraks saabub – hüüdes või hüüdmata – õnnetus. Toome teieni nõuanded, kuidas korraldada turvalist erapidu.

Kui valid peo pidamiseks rendipinna, vastutab ohutusnõuete eest koha omanik. Rentijalt tuleks peale selle, kus asuvad kohvikann ja WC-paberi varud, küsida ka tulekustutusvahendite ja esma­abikapi paiknemise kohta, eriti kui tegemist on seda tüüpi ruumidega, kus omanik ise peo ajal kohal ei viibi. Kui aga korraldada pidu eravalduses, võiks pererahvas ise võimalikud ohukohad kaardistada, et õnnetust ära hoida.

Enne pidu

Enne külaliste saabumist vaata kodu kriitilise pilguga üle ja veendu, et poleks lahtisi elektrijuhtmeid ega katkisi pistikupesi. Väldi pistikupesade ülekoormamist ja ära aseta juhtmete peale mööblit või muid raskeid esemeid.

Kui pidu toimub õues või aias, hoolitse, et kuskil põõsa varjus ei vedeleks salakavalalt reha või vikat. Abiruumid, nagu kuur, saun, kelder, garaaž ja kasvuhooned, peaksid olema niimoodi korda tehtud, et seal poleks midagi, millega keegi külalistest võib end vigastada või mis võib tulekahju põhjustada. Kontrolli ka, et garaažiuks oleks töökorras, et keegi ei saaks sinna vahele ega alla lõksu jääda.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse