Daniel Day-Lewis pälvis 2013. aastal "Lincolni" nimiosa eest karjääri kolmanda Oscari. Foto: MIKE BLAKE
Film
21. juuni 2017, 10:40

Kolmekordne Oscari-võitja Daniel Day-Lewis teeb näitlemisega lõpparve (1)

Aprillis 60. sünnipäeva tähistanud Daniel Day-Lewis loobub näitlemisest.

Kolmekordse Oscari-võitja pressiesindaja andis teada, et Danieli järgmine film jääb ühtlasi viimaseks. The Guardiani teatel taasühineb tunnustatud briti näitleja režissöör Paul Thomas Andersoniga, kelle filmis “Veri hakkab voolama” ta tegi Oscari-väärilise rolli.

Jõuludeks linale jõudev “Phantom Thread” (“Fantoomniit”) on lehe andmeil 1950. aastate moemaailmas hargnev draama. Daniel kehastab kõrgseltskonda teenindavat rätsepat.

“Daniel Day-Lewis ei tööta edaspidi enam näitlejana,” seisab filmiväljaandele Variety tehtud avalduses. “Ta on tohutult tänulik kõigile oma kaastöötajatele ja publikutele nende paljude aasta jooksul. See on isiklik otsus ning ei Daniel ega tema esindajad ei kommenteeri seda teemat enam pikemalt.”

Day-Lewis on karjääri jooksul mitu korda pikalt aja maha võtnud. 1990. aastate lõpul töötas ta näiteks Firenzes kingsepa õpipoisina. “Oma elus väljaspool võtteplatsi järgnen oma uudishimule täpselt sama innukalt kui töötades,” ütles näitleja 2008. aastal ajalehele Observer. Day-Lewise sõnul on sellised pausid väga positiivsed. “Mulle on alati tundunud väga loomulik, et see aitab mind omalt poolt minu töös.”

Töötas vahepeal Firenzes kingsepa õpipoisina

1985. aastal geidraamaga “Mu ilus pesumaja” areenile kerkinud Day-Lewis võitis esimese Oscari filmiga “Minu vasak jalg”, kehastades ajuhalvatud kunstnikku. Filmi režissööri Jim Sheridaniga on ta teinud korduvalt koostööd (“Isa nimel”, “Poksija”) nagu ka USA tippkineasti Martin Scorsesega (“Süütuse aeg”, “New Yorgi jõugud”). Oscari pälvisid ka rollid filmides “Veri hakkab voolama” ja “Lincoln”.

Day-Lewis on abielus USA näitekirjaniku Arthur Milleri tütre Rebecca Milleriga, kes on kirjanik, stsenarist ja režissöör. Neil on kaks poega – Ronan Cal (snd 1998) ja Cashel Blake (snd 2002) . Abikaasa käe all mängis Daniel draamas “Ballaad Jackist ja Rose’ist” (2005).

Armusuhtest prantsuse näitlejanna Isabella Adjaniga on Day-Lewisel poeg Gabriel-Kane Day-Lewis (snd 1995).