ERRi sporditoimetuse juht Rivo Saarna.Foto: Teet Malsroos
Spordivaria
21. juuni 2017, 12:30

ERRi spordijuht Rivo Saarna: OMi vaataja peaks pääsema telepildile igasuguse lepinguta ligi (5)

Eesti Meedia otsus viia Kanal 2 vabalevist välja puudutab otseselt ka kahtede järgmiste, 2018. ja 2020. aasta tali- ja suveolümpiamänge nägemist Eesti territooriumil. Teemaga hästi kursis olev Rahvusringhäälingu sporditoimetuse juht Rivo Saarna selgitas OMi teleõiguste hanketingimusi.

"Igasugustes hanketingimustes on sees ka vabalevi mõiste ja see on olümpiamängude puhul eriti oluline - teatud arv tunde OM-ülekandeid peab olema nähtav vabalevikanali(te)l. ROKilt olümpiamängude näitamise õigused ostnud Discovery oli vabalevi klauslist väga huvitatud ning see, mida Kanal 2 praegu teeb, on tõlgendamise küsimus," ütles Saarna Õhtulehele.

"Klassikalises mõistes ei vasta Kanal 2 enam vabalevi klauslile. Kanal rõhutab, et lepingutingimus olla nähtav rohkem kui 90 protsendil territooriumist on täidetud, kuid olemas on veel üks oluline tingimus, millest vaikitakse: vaatajal ei tohi kanali nägemiseks olla ühtegi muud barjääri peale selle, et tal on seade telepildi vastuvõtmiseks ja elekter. Küll ei pea signaalile ligi pääsemiseks olema lepingulist suhet mõne operaatori või kolmanda isikuga.

Niisugune on vabalevi mõiste ning Kanal 2 puhul on augustist tegemist juba tõlgendamise küsimusega. Augustist alates pole mõne operaatoriga lepingut omamata enam võimalik Kanal 2 vaadata. Kanal 2 tõlgendab seda nõnda, et operaatorile makstakse mitte sisu, vaid tehnilise teenuse eest. Sisulises mõttes on aga tegemist hämaga, kui öeldakse, et vaataja jaoks ei muutu midagi. Suurusjärgus 100 000 inimest ei näe augustist alates enam Kanal 2, kui nad ei sõlmi mõne operaatoriga selleks lepingut," selgitas Saarna.

ERRi spordijuht märkis, et OMi ülekandeõigused Kanal 2-le müünud Eurospordil on vabalevi teema tõlgendamise küsimus - kas nad tahavad ja on nõus asja tõlgendama samamoodi nagu seda näeb Kanal 2. Kui Eurosport näeb asja teistpidi, peaks neil olema õigus hakata pidama uusi läbirääkimisi mõne olümpiamängude ajal vabalevis oleva Eesti telekanaliga. Saarna ei usu, et asi võtab niisuguse pöörde.