Kommentaar

Katrin Pauts | Päev, mida me (kahjuks) kunagi ei unusta (47)

LISA KOMMENTAAR

endine lasteaiaõpetaja24. juuni 2018, 11:46
oh kui püüdlik ja emalik ma üritasan oma ametis olla. Siis tehti anonüümne küsitlus lapsevanematele, et kuidas nad kasvatajaega rahul on. 2 isikut 24-st arvasid mind halvaks. ja see oli mulle liig. Lahkusin.
Põhjueks muidugi madal enesehinannang, mis alanud algkoolist.
Ei saa aru2. oktoober 2017, 23:44
Olen autoriga sama aasta väljalase, kooliaeg 1984-1995, ühe aasta hüppasime vahepeal teise klassi. Olen käinud vanemate kolimise tõttu kahes põhikoolis ja kahes gümnaasiumis see aeg. Mitte üheski neist ei ole mind kiusatud, pole olnud mingi grupi liider, olen olnud lihtsalt hea huumoriga, tähelepanelik kaaslane. Tundub, et mul on vedanud, kooliajast vaid head mälestused, ülikoolis oli elu ilusaim aeg. Kleidisaaga on meil sinuga Katrin sama, sul oli paremini kui mul muide, minu kleit oli ise kogendatud taaskasutus.
Ei saa aru2. oktoober 2017, 23:47
...lisan, juhul kui sa Katrin käisid väikeses maakoolis, siis saan aru. Olen oma tuttavalt, kes samuti maakoolis õppis kuulnud koolikiusamise jutte, käidi lausa külavaheteel ja loobiti kividega jne. Minu koolid olid linnakoolid.
mitte mäletaja25. juuni 2017, 23:31
Kummaline, aga ei mäleta mitte ühegi lõpetamise puhul, mis teistel inimestel seljas on olnud. Poistel ilmselt ülikonnad, tüdrukutel kleidid...Gümnaasiumi lõpetamisest on meelest vaid tõik, et üks medalist oli lõpuaktusel paljajalu. Äge! Vanemad prouad võttis muidugi ahhetama. Ju need riided ei tundunud siis nii olulised.
****24. juuni 2017, 16:14
See on küll halb asi, et artikli autor end endiselt ebakindla ja alaväärsena tunned ja esineb sellist asjatut närvi minemist, rabelemist. See raskendab oluliselt inimestega suhtlemist. Tasub rahulikumalt asju võtta, inimestel on enamasti iseendaga hakkama saamisega nii palju tegemist, et pole aega teistele tähelepanu pöörata.
et24. juuni 2017, 15:14
huuled veekindla markeriga, seda kuulen küll esimest korda. Arvan, et mõni huulepulk oleks vast odavam olnud...
70 24. juuni 2017, 09:35
Vale aeg sellisteks meenutusteks.Laseme noortel rõõmsad olla .Kas sellepärast ,et saab koolist minema või sellepärast ,et on hea lõputunnistus või sellepärast ,et on ilus kleit.Ei ole vaja võrrelda ,kellel mida selga või jalga panna on või oli ."iginäljased" on küll väga kirjanduslik,aga mulle ei jäänud artiklist hoiatavat vaid parastav mulje .Ei ole hea!!!
****24. juuni 2017, 17:46
mis vale aeg. Inimene kirjutab raamatut ja seoses sellega meenus talle ka kool ja selle lõpetamine.
Jah23. juuni 2017, 22:48
Minagi käisin eliitkoolis. Mõnitamist ikka oli, kuid püüdsin neid ignoreerida. See ei tähenda, et siiani meeles pole. Kunagi ei taha enam neid tüdrukuid näha. Ei peagi olema teistmoodi riides, piisab kui oled ise teistsugune.
Uje23. juuni 2017, 21:36
Käisin ka eliitkoolis ja eliitklassis, see oli ammu, kui direktoriks oli vana eestiaegne meesterahvas. Oli "kuningannasid ja õukondi", aga mõnitama ei kiputud, lihtsalt neil olid omad tegemised, kuhu kõiki ei kutsutud. Ega poleks huvitanud ka.
Kõik muutus, kui tuli uus direktor, kes ülemuste ees puges. Tulid õpetajatepoolsed kiusamised ja lastevahelised kiusamised, millele kooli poolt piiri ei pandud vaid demagoogiliselt süüdistati nõrgemaid. Uskumatu, kui palju koolivägivallast rääkivaid kliente on mul olnud sama kooli vilistlaste hulgast, kes oma depressiooni ja psüühikahäiretega on mu vastuvõtule jõudnud.
Mis kool?25. juuni 2017, 09:45
N5023. juuni 2017, 15:43
Valus lugeda nii artiklit kui kommentaare... Õnneks endal selline kogemus puudub. Kuid mu tütar lõpetas just kooli. Kartsin ka midagi niisugust, pole just teab mis heal järjel ka. Sobivat kleiti tüdruk poodidest ei leidnud ja nii sai siis minu piduliku disainerkleidi, mille ma kunagi 2 eesti krooni eest kaltsukast endale ostsin (autor siin kurdab, et tema kleit maksaks praegu paarkümmend eurot!). Teiselt ringilt uued pidulikud kingad maksid 5 eurot, sest poest jälle midagi sobilikku ei saanud. Soengu ja meigi tegi ise, teised küsisid talt veel juuksuri kontakti. Kõik lõpetajad olid imeilusad, tõesti, ja minu oma ei olnud millegipoolest kehvem, tüdrukud nägid kõik välja nagu modellid! Armsad emad, kelle lastel lõpetamine ees, ma panen teile südamele, polegi vaja teha hiigelkulutusi. Keegi ei saa niikuinii aru, mis need asjad maksavad. Kui endal silma pole, siis kindlasti on mõni sõbrants, kes aitab riideid leida ja kohendada. Lastele võiks juba varakult keskkonnasäästlikkust külge pookida. Ma saan aru, et mu seisukoht on vastukarva neile, kel rahakott puuga seljas, aga ega nad siia lugema ei satu tõenäoliselt. Eks mul endal ka ikka natuke kripeldas, et laps nii tubli ja vääriks enamat, aga kust mina tean, kust teiste lõpetajate riidedki veel pärit.
Toiduvalmistustehnoloog23. juuni 2017, 12:01
Probleem on selles, et sa oled palju putru söönud ja selletottu on sinu ajatunnetus teistmoodi, kui enamusel. Inimesed on sellest aru saanud ja sa oled suunatud tegelema asjadega millega sa ikka juba hakkama saad. Koolikorraldus andis sulle ikkagi hariduse ja kirvega ei tasuks teisi selle eest rünnata. Meie rahvas elab ka igat pidi, aga vähemasti olid kleidid müügil sest muidu pead ise omblema ja niiti tootma ja kangast kuduma. Ja isegi pood oli kus osta. Kui nüüd kontsa vaadelda siis pood oli enne kui sa sinna joudsid ja kaal määras ka sinu staatuse.
käisin koolis23. juuni 2017, 06:44
vanaisa vanade pükstega ja keegi ei kobisenud,mitu numbrit suurematega,
Tohutu hulk katkisi inimesi. 23. juuni 2017, 04:39
Teid on üllatavalt palju. Ainus, mida mina kooliajast kahetsen, et ma kõigi teie eest piisavalt tihti välja ei astunud.
12323. juuni 2017, 01:47
Ausalt öeldes oli seda juttu meeldiv lugeda ja minus tekitas see tunde, et ma polegi ainus, kellel kooliajast halvad mälestused. Ma õppisin eliitkoolis ning sealne mõnitamine oli ikka üle mõistuse. Ma ei hakka pikka juttu kirjutama vaid toon ühe näite, et kõik teaksid, et eliitkool pole lust ja lillepidu:Kuus-seitse mu klassivenda piirasid mu riietusruumis sisse ja lihtsalt hakkasid mõnuga mu kallal mõnitama, sest tol ajal olin ma vaikne ja tagasihoidlik. Mõnitati mind isiklikult, mu peret, sõpru ja kui nad oleksid veel minuti kauem jätkanud, siis ma arvan, et ma oleksin kellegi neist koomasse peksnud (ja ma ei tee nalja). Üks klassivend lõpuks sekkus ja ütles, et see on liiale läinud, mille peale ütles üks nendest naerdes, et "ta tuleb homme kindlasti relvaga kooli". Mina olin tugevam ja ei korraldanud koolitulistamist ning nüüd olen koolist juba ammu väljas, samas sellised asjad meenuvad vahel ikka.
kadri22. juuni 2017, 21:18
Olen juba nii vana eit,lõpetasin keskkooli 1957.a. Siis olid kõik vaesed,saada polnud ei kingi ega kleite. Lõpetamise aktusel oli seljas valge ja lihtne bembergist kleit. Olime tüdrukud, noored,meigita ja sätendavate kleitidetagi ilusad ja armsad. Pean ütlema seda, et määrav ei ole rikkus,sädelus, uhkus,vaid ilu on tagasihoidlikkus,mõistmine,lahke süda ja aval naeratus.
74 - aastane22. juuni 2017, 18:30
Kõik alandused lihtsalt ei lähe meelest, nii ka minuga. Klassijuhataja mõnitas mind kolmandas-neljandas klassis, lihtsalt riiete pärast, mis sest ma polnud räpane ja rumal. Lõpuklassis läks klassikaaslastega ka "huvitavaks" , sarnaselt artikli kirjutajaga. Sellest võib ju rääkida.
crissu22. juuni 2017, 13:37
Ka mina käisin aktustel nn odavate kleitidega, isetehtud soengute ja meigiga.
Aga huvitav on see, et minu rõõmu see küll ei vähendanud:)
Mul on kurb, et osade inimeste rõõm ja õnn sõltub sellest, kui uhke kleit või king tal võrreldes kellegi teisega seljas/jalas on....
mairi22. juuni 2017, 06:59
Vanermad peaksid tegema kõik, mis võimalik, et kasvatada lapses enesekindlust - pool sellistest "oi, nad vaatavad, hindavad, panevad pingeritta"-mõtetest tuleb sisemisest ebakindlusest, mitte sellest, et tegelikult ka keegi väga hindaks, arvustaks või põlastaks. Ka totakate märkustega suudab lapski toime tulla, kui temas on piisavalt usku iseendasse - ja selle saab ennekõike kodust. Mul on päriselt hea meel, et mul on vedanud - ei ole koolist ühtki sellist mälestust ei mul endal, ei mullu gümnaasiumi lõpetanud tütrel ega ka pojal, kes läheb sügisel põhikooli lõpuklassi. Väga kahju on neist, kel koolist ainult halvad mälestused ja kes pole ka hilisemas elus oma sisemist kindlust üles leida suutnud.
kindel22. juuni 2017, 10:13
See sisemine kindlus ei aita, kui sind kambale vastandatakse. Olin läbi-viieline, kindla orientatsiooniga ülikoolile, aga väljanägemine, nagu loo autorilgi, oli kehvakene, sest vanemad ei pidanud seda oluliseks. Oma teenitud raha eest sai ühtteist soetatud ja õmmeldud, aga ikkagi võrreldes teistega olin tuhkatriinu. Muidugi olin sisimas teistest üle - mis need rumalukesed väärt on, ainult hilbud ja väline kest. Aga tegelikult oli väga valus, sest kõik me tahame ju kuhugi kuuluda. Kuni põhikooli lõpuni olin erak ja väga õnnetu. Hiljem läksid asjad paremaks, ülikool oli juba sootuks midagi muud, järjest paremaks läks, aga mingi okas jäi hinge alatiseks. Vanemate sisendus ei aita, kui omaealiste kamp su maha teeb.
N5024. juuni 2017, 13:10
Jah, igaühel on erinev lugu. Minu laps oli samasugune, erak, viieline, intellektuaal, rääbakas. Kuid probleem oli minul, mitte tütrel. Käisin kogu aeg peale, et ostame või teeme mingeid riideid, puhastasin ja parandasin jne, kartsin koolikiusamist. Siis hakkas veel punkariks kah 7. klassis. Aga oma "rikkaid ja ilusaid" kooliõdesid ei halvustanud kunagi, ei pidanud ennast paremaks, oli muude tegevustega hõivatud. Üks õpetaja oli talle öelnud, et ei salli beibesid ja tema oli vastanud, et olekski igav, kui kõik oleksid ühesugused. Imestan, et selline koolikiusamise alla ei sattunud, kõik eeldused olid olemas. Või ei tule see asi ikka enesekindluse puudumisest, vaid sellest, et alateadlikult vastandud ja ei tolereeri teistsugust, nii kiusajad kui kiusatavad. Või irvitatakse selle üle, mida tegelikult kadestatakse, nagu ma tuttavatelt olen aastakümneid hiljem kuulnud.
N5025. juuni 2017, 12:41
Mõtlesin ikka veel selle teema üle ja jõudsin järeldusele, et eks mu lapsel oli õigus, kui ta kunagi ütles, et igasuguseid inimesi peab olema. Asi on vastandamises. Ei ole see mustade küünealuste ja poriste kottadega intellektuaal midagi parem moekate riiete ja kauni soenguga neiust. Lapsed võiksidki kodust kaasa saada hoiaku, et hilisemas elus suhtleme väga erinevate inimestega: intelligentne õpetaja, kaunis stjuardess, eraklik loomeinimene, puhtusefriigist medtöötaja, bravuurne meelelahutaja jne. Me ei halvusta ju kosmeetikatoodete müüjat, et on ennast meikinud, pigem vastupidi. Miks peaksid kõik õpilased klassis olema ühesuguse orientatsiooni ja väljanägemisega? Elage ise ja laske teistel elada, siis pole ka kiusamist. Riietel ja asjadel pole siin mingit pistmist. Igas kollektiivis on erinevad grupid. Tasuta kultuuriüritusi on piisavalt, vaesed intellektuaalid saavad ka ennast huvitavaks teha, ei ole vaja viriseda, et teistel on paremad riided ja võimalused. Teise ringi poed on igasugust ägedat kraami täis.
keegi 4722. juuni 2017, 01:11
teksti aususe, selguse ja läbinägelikkuse osas meenuvad võrreldavana vaid vähesed (ja needki luuletajad), hämmastav valu ja vahedus, imelik oleks nagu valu eest tänada aga teen seda siiski
Vanem inimene21. juuni 2017, 22:54
Meil olid kooli lõpuaktusel oletan, et enamusel enda tehtud soengud ja olemasolevatest riideesemetest ümber tehtud kleidid, mis nii mitmelgi enda õmmeldud. Rõõmustasime kõik elu tähtsa sündmuse üle ja tundsime end hästi.
Mees21. juuni 2017, 18:36
Põhikool oli suhete osas raske. Keskkool oli päris lahe, kuna siis oli jobude arvamusest juba suva. Lõpupildile sai mindud vastavalt võimetele, mingit riietega punnitamist ei mäleta. Ülikond oli õlast veits suur, et oleks kasvuruumi. Eks meestel ongi lihtsam see riidevärk.
või ta peab enneast kirjanikuks21. juuni 2017, 18:30
kõik on pidanud koolis kirjandeid kirjutama - seega olema kõik kirjanikud.
to või ta peab ....22. juuni 2017, 15:33
Kui sa kasvõi sellesama loo järgi ei saa aru, et K. Pautsil on tugev kirjanduslik anne, siis sa ise ei taipa kirjandusest mõhkugi.
Hallita oma kadeduses edasi, sest sinu õelad kommentaarid ei vaimusta kedagi. Katrini avameelne ja ladus kirjaviis aga on väga sümpaatne lugemsvara.
Kai21. juuni 2017, 17:45
Turult oleks saanud ka odava huulepulga.Kõik kirjutavad kui vaesed nad olid.Uskumatu.
Kooli juttu küll usun.
Ohjah25. juuni 2017, 20:17
1977 sündinu oleks pidanud saama 1990 või 1991 a. Kuressaare turult odava huulepulga?
Siis oli rubla hüperinflatsioon ja Kuressaare vägagi ääremaa kah veel!
Vassilissa21. juuni 2017, 15:59
Inetu pardipoja sündroom ja luige magus kättemaks. Anna andeks, aga kuidagi paha maitse jääb suhu sellest su loost. Ei sobi nagu nn menukirjanikule. Pole suuremeelsust. Aga ilma suuremeelsuseta ei saa olla head kirjanikku.
Sellisel juhul21. juuni 2017, 16:25
Siis oled just sina olnud see, kes teisi koolis halvustab ja sildistab! Siiras kirjatükk ja tundsin ennastki ära. Põhiline on siiski:mis ei tapa teeb tugevaks!!!!
Vassilissa 21. juuni 2017, 18:10
Ka mind kiusati koolis ja ka mina olen elus üht teist saavutanud, aga ma ei parasta, et kiusajate halvasti on läinud.
Anne21. juuni 2017, 19:00
Artikli autor ka ei parasta, ta nendib lihtsalt fakti.
Ohjah25. juuni 2017, 20:19
Kus oli parastamine artiklis, oli vaid nentimine, et tavaliselt jne..?!
Vassilissa21. juuni 2017, 18:31
Pole kiusaja ega piinaja, NÕUDJA ammugi mitte. Julgesin avaldada arvamust ja kohe hakati kiusama. Julgesin viidata suuremeelsusele ja tituleeriti piinajaks. No comments!
Marli21. juuni 2017, 15:34
mingit kleidipingerea-jama aastal 1991 küll polnud, täitsa võõras mure (21.kk).
õppejõud21. juuni 2017, 15:15
Sama tunne mis kirjanikku tabas ühe ebaõiglase vastiku kommentaari tõttu, tabab õppejõudu semestri lõpus lugedes üliõpilaste anonüümset tagasisidet. Sa võid saad sajalt tudengilt vaid kiidusõnu, kuid siis tuleb see üks, kes tunnistab, et pole õieti ei loengus ega seminaris käinud, ei omandanud ainest midagi - sest see oli nii igav - ja õppejõud oli vanamoodne krõhva, kelle aine ei olnud atraktiivne, paneks ennast siis vähemalt inimese moodi riidessegi ... Ja kogu su suure sisseelamisega ette valmistatud ja oma arust hästi õnnestunud ainekursus on allavett läinud, sest üliõpilane on klient ja klient on kuningas, sina, õppejõud, oled eikeegi.
Ohjah25. juuni 2017, 20:20
Maailm ongi jobusid täis, (vara)teismelisena sa veel seda kahjuks ei tea :)
to õppejõud26. juuni 2017, 12:53
Alati leidub keegi, kellele ei meeldi see, mis ülejäänutele meeldib. Pole mõtet lasta ennast sellest häirida. Kuid mis puudutab nn. kliendisuhet, siis see on teie enda peas kinni. Unustage selline suhe kohe ja käituge enesekindlalt, siis on ka autoriteet olemas. Minu sõpruskonnas on üsna mitu ülikooli (peamiselt TTÜ ja TÜ) õppejõudu ja neid, kes põhikoha seal ei tööta, kuid annavad seal lepingu korras ainekursuseid. Enamikul on kindel seisukoht - kui ei oska, läbi ei saa. Iga tudeng peab vaeva nägema ja aine põhimõttest ja loogikast aru saama. Üks neist kukutas see aasta üle poole kursusest läbi ja paar tükki julgesid seletama tulla, et kuidas nii, me ju maksame õppimise eest. Tema aga vastas - kui te maksate, siis järelikult tahate te selle eest ka kvaliteetset haridust saada ja see on võimalik ainult siis kui te ka reaalselt õpite, mitte ei jõlgu siin niisama ringi. Tahate lihtsat teed minna, siis ostke internetist mõni võltsdiplom. Minu arvates on see väga õige lähenemine. Lõpetuseks üks tarkusetera ka - klient on kuningas tingimusel kui ta kuninglikult käitub.
Pidage vastu21. juuni 2017, 14:56
Katsuge unustada möödunud kannatused ja Teie elu läheb iga päevaga aina ja aina paremaks ja Teist saab veel väga hea ja südamlik inimene mida need endised õelused saavad kahetseda.
Jõudu tulevasse ellu!
Nojah21. juuni 2017, 14:48
Aga miks nüüd, kui Sa oled arvamusliider, võtad Sa sõna buržuide poolt, rahva vastu.
Mäleta aegu21. juuni 2017, 14:46
kui käidi marlist kleiiidega ja padjakoti riidest kleitidega yks pool läikib ja teine mitte. Te olete nii ilus naine et voiks kasvoi seljakotiga minna ja krimka ei meeldi ja mis siis ta ju .luges selle läbi ja veel kividega loobitakse ainult kulsaeid vilju.
N6022. juuni 2017, 08:28
Kurb, aga enamus kogetud õudusest pärineb meie enda peast. Meie ise anname teiste inimeste pilkudele ja sõnadele tähenduse, mida vaataja-ütleja meelest seal sageli polegi.
Olin samuti nii vaesest perest, et klassiekskursiooni ajal istusin bussijuhiga koos bussis sel ajal kui klassikaaslased Riias poode kammisid ja defitsiidikuhjadega naasid. Minul oli kaasas 5 rubla ja sedagi ei raatsinud jäätistele kulutada.
Kaheksanda klassi lõpetasin tädi pulmakleidis ja keskkooli lõpuks õmblesin ise endale pitspluusi ja pika seeliku. Olin uhke oma kätetöö üle ega tundud grammigi kahetsust, et mõnel klassiõel oli hirmkallis või lausa väljamaalt saadetud kostüüm.
Minu vanemad õpetasid mulle juba päris pisikesest peast, et enamik inimesi on mures selle pärast, kuidas nad teistele paistavad. Seega ole rahulik - sinu jaoks neil pigem tähelepanu ei jagu. Pikk elu on selle väite õigsust piisavalt tõestanud - tea ise enda väärtust ja ära lase üksikutel õelatel oma tuju rikkuda.
N5522. juuni 2017, 10:20
Kui see piirdub mõne üksiku kommentaari või pilguga, olen teiega nõus, aga kui terve kamp eesotsas nn arvamusliidritega su kallal tänitab - no vaata, milline sa välja näed, igavene tuupur, raamatukoi, pugeja jne. Kusjuures ei olnud pugeja, julgesin õpetajatele vastu vaielda, neid kritiseerida seinalehes, aga õppimist pidasin erinevalt teistest tähtsaks. Praegu uhkustavad klassikaaslased sellega, et on minuga ühes klassis käinud - ega see mind väga palju rõõmsamaks ei tee, valusad momendid lapsepõlvest on hästi meeles ja mingis mõttes jättis see jälje kogu hilisemaks isiklikuks eluks.
Naine 4821. juuni 2017, 13:53
Tänan! Panid kirja mõtted mida minagi tunnen, kooli suhtes.
naine21. juuni 2017, 13:28