Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
22. juuni 2017, 18:31

Kali – vana hea suvine rüübe (19)

Trendikad joogid tulevad ja lähevad, aga traditsiooniline kali on juba sadu aastaid eestlase toidulaual püsinud – ja mitte vaid keelekastena.

Kali ja taar kuulusid vanade eestlaste igapäevaste suvejookide hulka, taar rohkem LõunaEestis ja saartel, kali pigem Põhja-Eestis. Paljudes peredes oli kaljapruulimine kindel pühade-eelne tava, retseptid võisid seejuures piirkonniti suuresti erineda.

Tänapäeval pole kuigi palju neid, kes ise kaljateo ette võtaksid, ehkki mõnusa leivamekiga naturaalselt kääritatud kalja rüübatakse meelsasti, kui jaanisaun kuumaks köetud ja liha grillil särisemas – poeriiuleil on kalja valida.

Kaljajook ei ole kali

Kali on tervislik jook, see on valmistatud odra- ja rukkilinnastest ning sisaldab palju B-grupi vitamiine, mis on saadud tänu kääritamisel lisatud pärmile, aga ka antioksüdante ja mineraale, sellele pole lisatud värv- ega maitseaineid. Kes tahab poest koju tuua ehtsat kalja, peab seda valides olema tähelepanelik ja uurima hoolikalt tootesilte, sest kaupluseriiulitel on naturaalse kalja kõrval ka hulk kaljasarnaseid jooke.

Õige kalja pudelisildil on tavaliselt kirjas sõnapaar «kääritatud kali». Klaasis moodustub ehtsa kalja peale mõnus kohev vaht, kaljalaadsetel jookidel seda valades ei teki. Et kaljamaitselised joogid on valmistatud suhkrusiirupist, kalja maitse- ja lõhnaainest ning veest, on see pigem lihtsalt karastusjook, mitte kali. Ehtne kali valmib alati käärimise teel.

Maitsvat ja tervislikku kalja ei pruugi aga sugugi vaid joogiks pakkuda: seda saab kasutada ka mitme suvise roa valmistamiseks.

Toidublogija Britt Paju välja pakutud kolme retsepti järgi valminud road passivad aga hästi ka jaanipäeva peolauale.

Suvine kaljasupp suitsukalaga (kahele)

Vaja läheb: 6 puhastatud suitsuräime, 4 keedetud värsket kartulit, 2 keedetud muna, 2 soolakurki, 4 redist, 4 sibulavart, 4 dl kääritatud kalja, 1 tl mahedat sinepit, sorts oliiviõli, soola, musta pipart, tilli, hapukoort.

Valmistamine: Tükelda kartulid, kurk, redised ja muna väikesteks kuubikuteks ja jaga taldrikutesse. Lisa puhastatud kala ja maitseroheline. Sega kali sinepi, soola ja sortsu õliga ning vala köögiviljadele. Juurde sega tubli sorts hapukoort. Söö külmalt.

Kaljašašlõkk (neljale)

Vaja läheb: 1 kg seakaelakarbonaadi, 3 valget ja 3 punast sibulat, 2 küüslauguküünt, 5 dl tumedat kalja, 1 sl mahedamaitselist sinepit, 1 tl purustatud musta pipart, 1 sl meresoola, peotäis hakitud peterselli, 1 dl toiduõli.

Valmistamine: Koori sibulad ja lõika rõngasteks, puhasta ja viiluta küüslauk. Lõika liha u 4 cm läbimõõduga kuubikuteks, lisa kõik ülejäänud koostisained ja sega korralikult läbi. Kata kauss toidukilega ja jäta 24 tunniks külmkappi maitsestuma. Vahepeal sega. Pool tundi enne grillimist tõsta liha toatemperatuurile.

Lükka liha vaheldumisi marinaadisibulatega metallist grillvarrastele ja küpseta keskmise kuumusega grillil ca 30 minutit, vardaid aeg-ajalt keerates. Serveeri värske salati ja näiteks vürtsika adžikaga.

Frititud köögiviljad kaljatainas (kuni kuuele)

Vaja läheb: 4 dl tumedat kalja, 200 g jahu, 2 tl küpsetuspulbrit, 1 tl soola, 1 tl musta pipart, 1 tl paprikapulbrit, 1 lillkapsas, 1 suvikõrvits, 2 paprikat, 1 l toiduõli frittimiseks.

Valmistamine: Sega jahu küpsetuspulbri ja maitseainetega ning lisa vähehaaval kali. Sega. Murra lillkapsas õisikuteks, lõika suvikõrvits kangideks ja paprika pikkupidi sektoriteks ning kata köögiviljad kergelt jahuga. Kuumuta potis õli, kuni see on nii kuum, et sinna visatud tükike saia või kartulit küpseb kenasti kuldpruuniks.

Raputa köögiviljadelt üleliigne jahu, kasta need tainasse ja küpseta kuumas õlis kuldpruuniks. Tõsta küpsenud köögiviljad köögipaberile, et eemaldada liigne õli. Serveeri soola-pipra ja aiarohelisega üle puistatult, peale pigista pisut värsket sidrunimahla.