Saale KaredaFoto: Telegram
Inimesed
22. juuni 2017, 14:08

VIDEO | Saale Kareda: Haabersti hõberemmelgas on kogu Eestimaa vabadussammas, on aeg võtta oma vabadus tagasi! (12)

Ülemäärase metsaraie ja kavandatava tselluloositehase vastu võitlev kodanikeühendus Eesti Metsa Abiks (EMA) on kutsunud kõiki südametunnistusega Eestimaa inimesi kaitsma Tallinnas Haabersti ristmiku ehitusele ette jäävat kurikuulsat hõberemmelgat.

EMA aktivistid toonitavad, et kodanikel on lõpuks aeg kodumaa kaitseks koonduma hakata. Sama ütleb ka Õhtulehe veebisaatesse "Tere! Teile on Telegram!" külla palutud parema elu ja puhtama looduse eest võitlev aktivist, muusikateadlane ja -esseist Saale Kareda. “Me ütleme, et Emapuu jääb: EMA seisab Emapuu ette. Emad seisavad emapuude ette. Emad seisavad emapuude ette üle kogu maa ja metsad saavad päästetud ning meie maa saab päästetud ja lõpuks tulevad isegi noored välismaalt tagasi ning elu Eestis muutub taas elamisväärseks!”

Saale Kareda kinnitas: “Väga huvitava tõdemusena jõudis minuni paar päeva tagasi fakt, et Haabersti hõberemmelgas jääb tegelikult sellest maa-alast väljapoole, mis on seotud Haabersti ristmiku uuendamisega. Kogu retoorika ajakirjanduses, mis räägib sellest, et Haabersti ristmiku läbilaskevõime oleneb sellest õnnetust pajust, on vale!

See on skandaalne vale! Ja neid valesid on väga palju. Teisipäeval andis juriidiline töögrupp presidendile, riigikogule, vabariigi õiguskantslerile, riigiprokuratuurile, kultuuriministeeriumile ja muinsuskaitseametile üle pöördumise, kus on üles loetletud väga palju õigusrikkumisi. Neid on 13 tükki.“

Vaata täpsemalt videost!

Kolmapäeva hommikul kell 9.30 asuski riigikogu komisjon neid arutama.

Riigikogu looduslike pühapaikade toetusrühma liikmed Eerik-Niiles Kross, Artur Talvik, Mart Nutt ja Rainer Vakra tegid pöördumise ministrite, muinsuskaitseameti ja linna poole, milles kinnitati, et Haabersti hõberemmelgas on muutunud looduslikuks pühapaigaks, mistõttu ei saa puu mahavõtmine kõne allagi tulla.

Riigikogu looduslike pühapaikade toetusrühma pöördumine:

Meie kui Eesti looduslike pühapaikade toetusrühma liikmed ja rahvaesindajad juhime kõigi asjassepuutuvate asutuste ja ametnike tähelepanu, et Haabersti hõberemmelgas on tänaseks omandanud kõik ohustatud loodusliku pühapaiga tunnused.

Eesti maausulised, loodukaitsjad ja paljud looduspühadust austavad inimesed on määratlenud Haabersti hõberemmelga kui loodusliku pühapaiga. Eestis on tunnustanud Rahvusvahelise Looduskaitseliidu (IUCN) suuniseid looduslike pühapaikade kaitse osas kui head tava. Loodusliku pühapaiga üks põhitunnus on, et tal on kogukonnale eriline vaimne tähendus. Pole kahtlust, et tänaseks kuulub Haabersti hõberemmelgas selliste objektide hulka.

Ka riiklikult kinnitatud looduslike pühapaikade hoidmise ja uurimise arengukava rõhutab Eesti erilisust Euroopas, kuna siin on looduslike pühapaikade traditsioon elusana säilinud. Pühapaik on põlvkondade sideme ning järjepidevuse, samuti looduse ja vaimse pärandi hoidmise koht.

Traditsiooni elusana säilimine tähendab, et looduslikke pühapaiku määretlavad kogukonnad ise, ja ühiskond peab neid paiku kaitsma. Mall Hiiemäe on öelnud, et hiied on eestluse kaitsealad. Seega tõdeme, et Haabersti hõberemmelgas on looduslik pühapaik ja kuulub kaitsmisele.

Me kutsume kõiki otsustajaid üles viivituseta lõpetama tegevused, mis võivad hõberemmelgat kahjustada, rääkimata selle maharaiumisest, ning leidma võimalusi vastavate ehitusprojektide muutmiseks ning puu säilitamiseks. Ehitusprojekti muudatus ja sellega kaasnev tühine ajaline viivitus ehitusel ei saa mingil moel üles kaaluda kahju, mida remmelga raiumine tooks meie väärtusruumile.

Toetusrühma nimel:

Eerik-Niiles Kross
Artur Talvik
Mart Nutt
Rainer Vakra